И ЗДРАВЉЕ И РАЗВОЈ... Драгана Митровић

СРЕЋНА 2021.

Драгана Митровић, градоначелница Града Вршца

ДАНАС ЈЕ  НАЈВАЖНИЈЕ  САЧУВАТИ ЗДРАВЉЕ ГРАЂАНА, АЛИ МИСЛИМО И НА СУТРА

• Заиста је тешко на измаку године, коју је обележила пандемија, која је и даље присутна, имати неки важнији  приоритет од здравља грађана, што је нама свакако одувек и било на првом месту.  Ипак, морамо да размишљамо и о даљем економском равоју, као и новим радним местима

Пред новогодишње празнике свакако  се подразумева да сумирамо оно што је урађено у години која је на измаку.

Али ова, 2020. година, која је више него специфична, обележена пандемијом и борбом против опаког вируса, једноставно, већину ствари гура у страну,  у други план. Међутим, у Вршцу, и поред свега, има и доста значајних ствари, које су урађене, у интересу свих наших грађана, и оних који живе у граду и оних на селу.

                                    ЈЕДНО ПИТАЊЕ – ЈЕДАН ОДГОВОР

      Као и сваке, тако и ове године, на њеном измаку, обратили смо се челницима свих  осам локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа, само са једним питањем:

     • Како са становишта најважнијих задатака локалне самоуправе оцењујете годину која је на измаку и који су то најзначајнији планови у 2021. години?

     Данас објављујемо одговор Драгане Митровић, градоначелнице Града Вршца.

     А сутра…             

Прво бих, ипак, истакла да је  2020. годину у целом свету обележила  борба са пандемијом вируса COVID-19, која није заобишла ни Србију, па тако ни Вршац. У периоду епидемије ове заразе, која још увек траје, видели смо колико је важна сигурност и добро организован здравствени систем и морам посебно  да напоменем да сам јако поносна на храбре вршачке лекаре и медицинско особље, који су се својом стручношћу и несебичним залагањем борили против ове пошасти, која нас је задесила.

Волонтерска мрежа, коју је Град Вршац формирао већ првог дана увођења ванредног стања, свакодневно је чинила да наши најстарији суграђани што мање осете мере ограничења и забране кретања, а које су доношене у циљу смањења ризика и спречавања ширења инфекције вирусом КОВИД-19. Они су у најтежим тренуцима показали веома високу друштвену свест, а неки од њих су готово сваког дана, без паузе, давали свој допринос ефикасној подршци вршачким пензионерима. Подељено је готово 6.500 пакета помоћи за све пензионере чија су примања мања од 30.000 динара и преко 1.500 пакета за социјално угрожене породице а, уз то, свакодневно је на кућне прагове дистрибуирана кувана храна.  Сви се надамо да ћемо веома брзо дочекати крај ове пандемије, али ми смо, упркос свему, у 2020. доста тога урадили.

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА У ПАВЛИШУ… у првом селу које је добило канализацију

Град Вршац је склопио  уговор о јавно приватном партнерству, вредан милијарду динара, који предвиђа изградњу нове и санацију постојеће саобраћајне инфраструктуре. У склопу тог уговора реконструисани су делови општинских путева на деоници Вршац- Марковац, реконструисан је Гудурички пут, затим деоница пута између насељених места Велико Средиште и Гудурица,  као и Улица Ослобођења у Марковцу, Банатска улица у Влајковцу, Улица Лазе Ранића у Уљми и Партизанска улица у Малом Жаму. Такође, реконструисана је деоница пута Вршац – Војводинци и Улица Маршала Тита у Војводинцима,  деоница пута Вршац – Павлиш, као и Улица Жарка Зрењанина у Павлишу. Изведена је савремена флексибилна коловозна конструкција сачињена од доњих носећих слојева од дробљеног камена и асфалта, а изведене су и банкине, као и колски прилази од асфалта.

Након више деценија чекања, улице гудуричког насеља су напокон асфалтиране. Улице које су брдско-планинског карактера у току извођења радова представљале су велики изазов извођачу, али упркос великим нагибима и специфичној конфигурацији терена, успешно су асфалтиране, а грађанима су извршена и уклапања у постојеће прилазе. Такође, уграђени су ивичњаци, али и решено питање одвођења атмосферских вода. На гудуричком насељу асфалтирано је 18 улица, а што је још значајније, овим смо омогућили приступ возилима хитних и комуналних служби до сваке куће у овом делу града.

Нови сјај  добиле су и градске улице. Вредно је напоменути да су у граду изведени нови асфалтни слојеви у улицама Патријарха Рајачића, Цара Лазара и Козарачкој улици, као и коловоз испред Градске куће и у Његошевој улици. Изради асфалтних слојева претходили су радови на стругању постојеће коловозне конструкције, као и носећих слојева од дробљеног камена и завршног асфалтирања.

Предано смо радили  и на сређивању и изградњи канализационе мреже, и с тим у вези, истакла бих да је Вршац је град са веома развијено канализационом мрежом, којом је покривено око 97% градских улица, што никако не значи да  заборављамо на села. Напротив!

Павлиш је прво село на територији Града Вршца које је добило канализацију и та инвестиција вредна је око 300 милиона динара, а урађено је преко 15 километара канализационе мреже. Наравно, на овоме не желимо да се зауставимо и у току је пројектовање канализационе мреже за насељена места Избиште, Уљма, Гудурица и Велико Средиште.

Изградња ретензије у Уљми трајно решава проблем овог села са бујичним атмосферским водама, које су често изазивала велике поплаве када се спусте са Загајичких брда. Инвестицију је финансирали Град Вршац и Канцеларија за управљање јавним улагањима, а вредност радова је 29.391.769,20 динара.

БАШ КАО НА СЛИЦИ… Градска кућа, а испред ње…

Заиста је тешко на измаку године, коју је обележила пандемија, имати неки важнији  приоритет од здравља грађана, што је нама свакако одувек и било на првом месту.  Ипак, морамо да размишљамо и о даљем економском равоју, као и новим радним местима. Вршачка индустријска зона „Технолошки парк” у потпуности је попуњена, па је Град Вршац приступио пројектовању нове индустријске зоне „Север”, која ће се простирати на међународном путном правцу ка Румунији, између магистралног пута Вршац – Пландиште и међународног железничког колосека Београд – Вршац – Темишвар.

Нова индустријска зона простираће се у првој фази на 22 хектара, са могућношћу проширења до 200 хектара. У току је израда пројектно техничке документације, коју финансира Град Вршац, а биће урађено и потпуно инфраструктурно опремање индустријске зоне, као и изградњу приступних саобраћајница. Такође, један од значајних приоритета је и даљи развој винског туризма по коме је Вршац познат широм региона.

И за крај,  желим свима, пре свега, много здравља и да у Новој години победимо опаку пандемију и заједно наставимо да градимо бољу будућност Вршца и свих наших грађана.

(Старт 013)

Пројекат „Град Вршац – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.