И ПЛАНИНАР И ПЕШАК И СЕКРЕТАР... Милица Кнежевић

Бела Црква

Милица Кнежевић, секретар Планинарског друштва „Карпати“

КАД ЈЕ ПАЛА МУСАЛА, ПАШЋЕ И…

• За само две и по године постојања освојени су врхови Кајмакчалана, Пелистера, Магара, а летос је „пала“ и Мусала, врх на планини Рила, на висини од 2925 метара

Планинарско друштво „Карпати“ основано је у марту 2016. године. Име друштва није изабрано случајно, тако се звало и прво планинарско друштво основано на овом подручју давне 1890. године. „Карпати“ су чланови Планинарског савеза Србије, Планинарског савеза Војводине, и логично, Спортског савеза Беле Цркве.

О раду овог планинарског друштва, његовим досадашњим активностима и успесима, као и о будућим плановима, разговарамо са планинарком  „Карпата“ Милицом Кнежевић, која обавља и функцију секретара овог планинарског друштва.

-За, ето, две године и осам месеци од оснивања остварили смо збиља значајне резулате. Набројаћу само неке: учешће на Трекинг лигама Србије и Војводине, на републичким и покрајинским акцијама, успонима и походима, као и у самосталним истраживачким акцијама у Србији, али и у суседној Румунији – каже Милица Кнежевић.

Друштво тренутно броји 36 чланова, и финансира се, углавном, сопственим средствима, од чланарине и донација чланова, али и средствима локалне самоуправе и спонзора.

-У овој години прва озбиљнија акција била је традиционална манифестација Планинарског савеза Србије „Божићни успон на Ртањ“, а која се у конинуитету одржава још од 1982. године. У овој изузетно напорној зимској акцији учествовало је и шест наших чланова – напомиње наша саговорница.

НА 2995 МЕТАРА... Мусала, до сада највиши освојени врх

Три  планинара „Карпата“  освојили су пролетос и врхове Кајмакчалана (2521 м), Пелистера (2600 м) и Магара (2255 м), да би већ у августу била освојена и Мусала, врх на планини Рила, на висини од 2925 метара, што је рекордна освојена висина „Карпата“. Иначе, врх Мусала представља највишу коту Балканског полуострва и назива се још „кровом Балкана“.

Милица Кнежевић с поносом истиче и акцију „Дани пешачења у Србији“, која је ове године по други пут одржана у Белој Цркви, и то под покровитељством Министарства омладине и спорта, а у оквиру заштићеног подручја „Караш – Нера“, као Предела изузетних одлика.

ПРОМОЦИЈА ПЕШАЧЕЊА… упркос новим технологијама, природа остаје – природа

-Ову акцију подржала је и Општинска управа Беле Цркве, која је обезбедила бесплатан превоз за све учеснике. У акцији су учествовале и три школе из Беле Цркве: ОШ „Доситеј Обрадовић“, Белоцркванска гимназија и економска школа и Техничка школа „Сава Мунћан“, чији су ђаци, у пратњи својих учитељица и професора, чинили већину учесника пешачке туре по Малом песку – каже наша саговорница, напомињући да је у паузи пешачења одржано и предавање на тему о најзначајним биљним и животињским врстама регистрованим на овом подручју.

-Пешачење се промовише као активност, јер нам је развојем технологија и доступношћу информација упропашћен живот, пошто људи више немају времена за активности у природи и зато је и прошле године установљен „Дан пешачења“, као заједничка активност свих планинарских друштава Србије, како би се што више људи, посебно младих, укључило у ову акцију и непосредно упознали околину око себе – посебно истиче наша љубазна саговорница.

Када говори о плановима до краја године, Милица Кнежевић каже да ће то бити углавном акције локалног карактера.  – Обилазићемо Предео изузетних одлика „Караш – Нера“, затим, Рамсарско подручје „Лабудово око“, видиковац  „Три крста“, брдо Урван, као и Загајичка брда, за која каже да она, као заштитни знак „Карпата“, заузимају централно место у грбу Друштва.

ТРЕКИНГ ЛИГЕ

*Трекинг лига Србије: у конкуренцији од 61 екипе освојено 23. место, а од 800 такмичара, „Карпаћанин“ Радојица Рашковић заузео је 111. место.

*Трекинг лига Војводине: „Карпати“ су заузели одлично 16. место у конкуренцији 75 планинарских друштава, а најбољи појединац опет је био Радојица Рашковић, који је у конкуренцији од преко 800 такмичара заузео 57. место.

С. Батало

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква