КУЦА НА СВА ВРАТА... Симо Тркуља

Разговор с поводом

Симо Тркуља, председник Градске организације свих пензионера Панчева

ДА СЕ ГЛАС ПЕНЗИОНЕРА ЧУЈЕ ШТО ДАЉЕ И ШТО…

• Градска организација свих пензионера Панчева, са новим руководством на челу, у наредном периоду ће највише радити на развијању социјалне улоге удружења, успостављање сарадње са свима који могу и желе помоћи њеном раду, као и на омасовљавању чланства

Пре нешто више од месец дана, у сали Културног центра Панчево, одржана је академија Градске организације свих пензионера Панчева на којој је, у присуству око 400 чланова, изабрано ново руководство овог удружења. Поред новог извршног и надзорног одбора, ова организација је добила и новог председника, а то је Симо Тркуља који је, после три године на челу Месне организације пензионера МЗ Тесла“, преузео вођење овог удружења на нивоу целог града.

Разговор са новим председником нисмо могли а да не почнемо са упознавањем:

– Ја сам Симо Тркуља, пуковник сам у пензији, и у Панчеву, са породицом живим од давне 1978. године. Машински сам инжињер, а током активне службе завршио сам и Генералштабну академију и Школу националне одбране. Пензионисан сам 2005. године и убрзо сам се укључио у рад месне организације пензионера на Тесли, где живим. Пре три године, на предлог својих комшија сам преузео вођење ове организације и током тог времена, уз подршку Месне заједнице која је препознала нашу енергију и жељу да нешто променимо, успели смо много тога да урадимо, што је утицало да се број чланова месне организације увећа. Током ове три године рада, на састанцима сам упознао и људе из градске организације који су предложили да се и ту активирам и тако сам недавно изабран за председника Градске организације свих пензионера Панчева – каже наш саговорник.

Као један од најважнијих циљева организације пензионера у наредном периоду, новоизабрани председник наводи активирање свих месних одбора у граду и насељеним местима, као и да се на њиховом челу нађу најбољи и најпособнији људи. Како нам је он рекао, у неким градским насељима месни одбори доскора нису ни постојали, док је један број сеоских месних организација пензионера до недавно радио самостално, а не у оквиру градске организације.

– Циљ нам је да се сви ови месни одбори активирају и да њихов рад ујединимо кроз нашу градску организацију. За ових месец и по дана успели смо да анимирамо већину месних одбора који нису били активни, попут оних на Котежу, Центру или Глогоњу, а остало нам је још да покренемо рад организације на Старом Тамишу. Поред тога, морамо сарађивати са свим другим организацијама са којима делимо исте циљеве, да побољшамо положај пензионера, а ту мислим и на установе попут ПИО фонда, Центра за социјални рад, Геронтолошког центра, али и на друга удружења, као што су удружења инвалида са којима имамо исто тако заједничке интересе. Само тако јединствени бићемо јачи, а наш глас ће се чути далеко – понавља Тркуља и додаје се сами пензионери морају пробудити и активирати како би успели урадити нешто за себе. А како каже, најважније је да удружење појача солидарност и емпатију како би се, у тренутним социо-економским условима, пружила помоћ оним пензионерима који имају далеко мања месечна примања од просека, а којих има доста, и то не само финансијска, већ помоћ у свакодневним активностима попут набавке намирница или лекова, а појединцима и помоћ у што лакшем суочавању са самоћом.

Тркуља додаје да му је план да ово удружење појача ту своју социјалну улогу и буде права помоћ својим члановима што и данас чини кроз помоћ пензионерима у набавци огрева или лекова а што треба проширити. У томе он очекује подршку и помоћ како локалне самоуправе тако и привреде и појединаца који желе да помогну.

ТО ЈЕ ОНО ШТО… коло на Чардаку, а у колу и градоначелник Александар Стевановић

Наш саговорник наглашава да са градским властима организација пензионера има одличну сарадњу као и да ће она бити све боља. Он подсећа да је Град Панчево и ове године свим пензионерима са територије града омогућио бесплатан градски превоз, као и да је градска власт помогла око превоза када је ова организација за своје чланове недавно организовала једнодневни излет на Чардак, у Делиблатској пешчари. Тркуља наглашава да је током више од месец дана, колико је он на челу организације пензионера, у сарадњи са градским властима бројним месним организацијама пензионера са територије Панчева набављена помоћ у виду телевизора, фрижидера, рачунара, лаптопова, а све у циљу да свака од ових организација што лакше и боље обавља свој посао, чиме ће највише добити управо пензионери, што је, понавља он, најважнији циљ ове организације.

– Поред Града, морам напоменути да имамо одличну сарадњи и са месним заједницама које одувек подржавају наш рад и помажу нам у нашим активностима. Као председник организације пензионера ја сам окренут сарадњи са свима и спреман сам да покуцам на свака врата, да посетим сва велика предузећа и организације како би обезбедио подршку за рад нашег удружења и сваке месне организације, а тиме и помоћ за наше чланове.

Оно што је актуелно је да ће, са доласком пролећа и лепог времена, Градска организација свих пензионера Панчева бити фокусирана на организацију излета и других прилика за дружење пензионера који су одувек били део активности овог удружења. Председник Тркуља каже да је пандемија све нас у великој мери отуђила и да је тако негативно утицала и на животе пензионера па ће зато ова организација, уз подршку локалних власти кренути у организовање једнодневних излета за шта ће ових дана бити направљен детаљан план. Он каже да је важно да ова организација у реализацији свега тога ради у складу са прописима што захтева пуно рада али и додаје да је удружење спремно за то. Поред тога, радиће се и на организацији других манифестација, учествовања на спортским такмичењима, наравно у сарадњи са другим организацијама.

– Оно што је мој највећи циљ је да наша организација увећа своје чланство. Ми данас имамо скоро две хиљаде чланова, што је готово два пута више него кад сам ступио на чело удружења, али морам признати да је моја амбиција да за, рецимо две године, имамо бар пет хиљада чланова, што за град који има скоро 30 хиљада пензионера и није тако нереално – открива своју највећу жељу Симо Тркуља, нови председник Градске организације свих пензионера Панчева, за Старт 013.

                                                                              (Старт 013)