СВУДА НЕШТО НОВО... Јован Репац

СРЕЋНА 2020.

Јован Репац, председник Општине Пландиште

МНОГО ТОГА СМО УРАДИЛИ, УРАДИЋЕМО ЈОШ И ВИШЕ!

• Показали смо како треба оправдати поверење грађана које су нам дали, како  се бори за бољу и успешнију будућност свих грађана и како се у тој борби може остати истрајан у реализацији свих постављених циљева– истиче Јован Репац

Посебно бих истакао велике инвестиције и улагања које је општина имала током ове године.  Једна од највећих инвестиција је реализација пројекта реновирања Дома здравља у Пландишту. Реновирање  Дома здравља „1. октобар“ је било „Од темеља до крова“ и то захваљујући  одличној сарадњи коју имамо са Канцеларијом за управљање јавним улагагањима. На згради Дома здравља у Пландишту је, за само 5 месеци,  замењена комплетна столарија, фасада, инсталације водовода и канализације, електро- инасталације, молерај, керамички радови, нов систем централног грејања, кров је замењен са термичким панелима. Објекат је доведен до врхунског нивоа енергетске исплативости. Укупна вредност радова је била око 44 милиона динара.

Захваљујући Канцеларији за управљање јавним улагањима и покрајинским органима власти, завршено је и реновирање Дома за душевно оболела лица „1. октобар“ у Старом Лецу. У текућој години, Општина Пландиште завршила је и са реализацијом  два пројекта прекограничне сарадње, „Банатсмарт“,  захваљујући којем је у Пландишту замењено осветљење новим лед сијалицама, док је центар насељеног места опремљен  канделабрима. Челници локалне власти успели су да кроз пројекат јавно-приватног партнерства уговоре и замену старих натријумских сијалица  новим лед сијалицама у свим насељеним местима на територији општине Пландиште. Ова инвестиција треба Општини Пландиште да доснесе 70% више уштеде електричне енергије. Захваљујући другом пројекту, „Заједно за инклузиву заједницу“ Општина Пландиште први пут у власништву има нов минибус за 20 путника. Минибус се превасходно користи за потребе деце, али и осталих удружења грађана.

У протеклој години започети пројекти су реализовани сада, па је тако завршена изградња капеле у Милетићеву и капела у Барицама, док се почело са изградњом капеле у Великом Гају. До краја 2020. године Општина ће покушати да изгради капеле и у осталим насељеним местима. Завршено је и реконструисање и зграда амбуланти у Купинику и  Маргити. Ови радови су финансирани из буџета Општине Пландиште. У Марковићеву је урађено ново  аутобуско стајалиште. У Милетићеву, Дужинама и Барицама, где су зидани објекти, рађено је текуће одржавање, док  је на стајалиштима у  Великој Греди и  Маргити  рађена санација.

Што се тиче верских објекта, Општина се и ове године потрудила да максимално помогне при реализацији пројеката и извођењу радова. Значајна средства су уложена у осликавање православне цркве Свети Рафаило Банатски у Пландишту, а у Банатском Соколцу, цркви која је посвећена Светој Петки, урађен је иконостас, завршена ограда око објекта, док је у Милетићеву урађен летњиковац у порти цркве. У Маргити је извршена санација крова и врата на Српској православној цркви, такође смо помогли и Румунску православну цркву у Маргити, улагањем у столарију у парохијском дому. Завршена је реконструкција римокатоличке цркве у Старом Лецу, док су у Купинику у потпуности завршени радови на изградњи ограде у црквеној порти.

Општина пројектно помаже цивилна друштва, и брине о најмалађима, како ученицима основих школа тако и о средњошколцима и студентима. У школи у Барицама  замењена је  столарија, а започети су радови на реновирању школе и изградњи фискултурне сале у  Маргити, као и завршетак радова на реновирању зграде школе у Великом Гају.

Иначе, оно на шта сам посебно поносан је чињеница да сваке године обезбеђујемо основни школски прибор за ђаке прваке, пернице и ранчеве, као мали знак пажње и срећан почетак школовања.  Сви основци  имају  бесплатну ужину, а путници имају бесплатан превоз до својих школа. Средњошколци који су у ситему социјалне заштите такође имају бесплатану месечну карту до школе, осталима се карта субвенционише. Студенти који упишу годину први пут добијају као подстицај да буду добри студенти (50.000 динара у десет месечних рата), а за оне са просеком 8,5 и више, Општина обезбеђује новчане награде у износу од 50 хиљада динара.

Као један од великих инвестиционих пројеката треба истаћи и изградњу пута Банатски Соколац-Милетићево, у којем је у оквиру прве фазе изграђено 1,2 км пута, док се реализација друге и треће фазе очекује у првом и другом кварталу наредне године.

ЈП “Полет“ Пландиште је од ове године добио нове надлежности, одржавање гробља, димничарске услуге,  као и управљање водоводима у свим насељеним местима. Квалитет воде се редовно проверава и анализира, тако да могу да кажем да пијемо исправну воду. Проблеми са водоводним снабдевањем постоје у Банатском Соколцу, Великом Гају, Купинику и Јерменовцима  и интензивно се ради на њиховом отклањању кроз реализацију великих пројеката санације водоводне мреже. У насељу Пландиште комплетно су изграђена нова водоводна чворишта и то је прва фаза у поступку изградње и замене комплетно новог водоводног система

Иначе, Општина помаже све месне заједнице  да обележе своје месне и храмовне славе, јер тако радимо на очувању традиције и јачању културних вредности, обзиром да смо ми једна од ретких милтинационалних средина у којима је чак пет језика званично у службеној употреби.

Што се тиче нове, 2020. године, и даље имамо велике планове на реализацији инфраструктурних пројеката, са акцентом на јачању здравствене заштите  становништва. Ситуација на терену се значајно поправила обзиром да су се вратили лекари са специјализације и самим тим је свако насељено место покривено примарном здравственом заштитом. Дом здравља опремљен је са два нова возила, једно је добијено у сарадњи са Министарством здравља, док је друго била донација НИС-а и фирме Винд Парк Пландиште.

Општина се радује сваком новом спортском успеху, како успеху који постижу кутурно -уметничка друштва из општине Пландиште, посебно КУД „Вук Караџић“ Пландиште, тако и великим успесима које постижу наши спортисти. Њихови успеси су и наши успеси, јер тако достојно представљају своју општину, а ми као локална самоуправа ћемо се максимално потрудити да обезбедимо финансијске услове за развој и напредак спорта.

Круна  марљивог и доброг рада свих у Општинској управи је признање које нам је уручено од стране Државне ревизорске институције за успешно управљање јавним финансијама.

На крају бих истакао да нам је председник Републике Србије Александар Вучић пример како треба оправдати поверење грађана које су нам дали, да морамо да се боримо за бољу и успешнију будућност свих грађана и да у тој борби морамо да останемо истрајни.

Старт 013

Пројекат „Општина Пландиште – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Пландиште.