ВИДАН НАПРЕДАК У СВЕМУ... Милан Гарашевић

Интервју

Милан Гарашевић, председник Општине Ковачица

РЕШАВАМО ЈЕДАН ПО ЈЕДАН ПРОБЛЕМ  ИЗ ПРОШЛОСТИ

• Изазова је било на претек , али за кратко време урађено је много у области школства, здравства, културе, спорта, на комуналној и путној инфраструктури…
• Највећи инвестициони посао који је у току јесу радови на радној зони у Црепаји
• Туристички потенцијали општине Ковачица  свакако су један од њених најјачих адута

Колико се општина Ковачица,  и у чему највише променила, од када сте Ви први човек општине?

-Првенствено од јесени 2016. до данас општина Ковачица више  не носи многе проблеме из прошлости за собом. Сада можемо да кажемо да смо решили неке од горућих проблема и  да смо кренули узлазном стопом развоја. Развој се огледа првенствено улагањем у комуналну и путну инфраструктуру, опремањем школских објеката, улагањем у туризам, спорт, пољопривреду и културу, и зато сам често говорио да је Ковачица једно велико градилиште.

     • Шта је било најтеже и како сте с тим изашли на крај?

-Као што сам и раније помињао, општина Ковачица била је последња негасификована општина у Србији, без радне зоне, без шансе за долазак инвеститора, осуђена на вишегодишње пропадање услед назадовања у привредном смислу, јер ако не напредујете, ви свакако назадујете. Функционисање Дома здравља Ковачица било је угрожено недомаћинским пословањем које је трајало предуго… Изазова је било прегршт. Било је, прво, неопходно одредити приоритете и стратегију решавања сваког проблема понаособ и корак по корак посветити време и средства да општина прво стане на своје ноге, а затим и да крене напред.

ОДАВДЕ СВЕ ПОТИЧЕ зграда СО и Општинске управе (Фото:Старт 013)

Чиме сте до сада најзадовољнији и шта је то што још треба урадити да би сви главни циљеви били реализовани?

-Ни у једном тренутку не могу сви циљеви бити реализовани, јер се из постигнутих рађају нови и увек се тежи даљем развоју и напретку. Истакао бих да сам задовољан тиме што општина Ковачица више нема тај епитет “последње негасификоване општине”, затим функционисањем фабрике воде, задовољан сам оствареним јавно-приватним парнтерством у области јавне расвете, затим задовољан сам како теку радови на радној зони у Црепаји. Само ова три велика посла, а још је много њих у току, утицаће на квалитет живота свих наших мештана. Има још пуно посла и планова, првенствено у области развоја путне инфраструктуре у свим местима, затим планирана је изградња спортске хале, уређење спортских објеката, трибина…

Како сте задовољни сарадњом са Покрајинском владом и Владом Републике Србије?

-Изузетно сам задовољан. Сваке године добијамо извесна средства, а тиме и поверење у спровођење пројеката, од покрајинских и републичких органа власти. На тај начин урадили смо неке од атарских путева, реконструкцију водоводне мреже у Ковачици, Уздину, сада и у Дебељачи, добили смо средства за другу фазу пута ка Тамишу, а редовно остварујемо и право на средства за рефундацију ученичког превоза. У плану су и одређени пројекти које би требало да финансира Министарство културе и информисања, тако да заиста имамо одличну сарадњу са Покрајинском владом и Владом Србије.

ПЕШАЧКА ЗОНА… центар Ковачице у октобру (Фото:Старт 013)

Шта бисте посебно истакли када су у питању  култура, здравство, образовање, спорт?

-Здравство и образовање најбитнији су за формирање једног виталног друштва. Одатле, све институције морају да функционишу беспрекорно, а посебно Дом здравља и школе. Као општина, урадили смо много за Дом здравља, данас можемо рећи да је њихово пословање извесно, дугови начињени у претходном периоду за време бивше власти измирују се у складу са предвиђеним темпом који ни на који начин не омета редовно фукнционисање. У школске објекте уложено је преко 4 милиона динара. Вртић у Црепаји има нову кухињу, Основна школа „Маршал Тито“ у Падини добила је нови  лим на кровном покривачу, а у Ковачици учествовали смо у пројекту реконструкције крова на школи. У Основној школи „Сава Жебељан“ у  Црепаји  уграђен је видео надзор у целој школи. Основна школа „Моше Пијаде“ у Дебељачи урађена је комплетна замена електричних инсталација и уз помоћ Покрајинског секретаријата за образовање, комплетна столарија. У Идвору се ради санација фасаде, у Гимназији учествујемо у пројекту инвестиционог одржавања постојећих свлачионица. И то су само неки од радова. Што се тиче културе, афирмишемо грађанска удружења да промовишу своје активности и општину Ковачица, поред оних редовних манифестација које организује Туристичка организација општине Ковачица. Туризам је неодвојиви део културе у нашој општини и одатле је културни туризам наш својеврстан бренд.

Планирамо и улагања у спортске објекте у наредном периоду, као што сам најавио раније, а све то ради подстицања омладинског и рекреативног спорта.

С. Батало

Цео интервју можете прочитати у штампаном издању Старта 013!