МАСКЕ ИЗ КУЋНЕ АПОТЕКЕ... Душан Дакић у посети УЖ„Карловчанке“ (Фото: еВршац)

Три питања за…

Душан Дакић, командант Општинског штаба за ванредне ситуације општине Алибунар

ПОЗИТИВАН ОДНОС КАД ЈЕ НАЈТЕЖЕ

• Једна од најсветлијих тачака која ће остати као знак овог тешког времена јесте истинит и позитиван однос који се изградио и унапредио у нашој локалној заједници
• Волонтери редовно обилазе 1.500 старијих суграђана и брину о њиховим потребама
  1. Прошло је нешто више од месец и по дана од увођења ванредног стања.

 Шта је све локална самоуправа урадила на што ефикаснијој имплементацији одлука Владе Србије, у свим њиховим сегментима и у свим месним заједницама?

    – Општина Алибунар је од првог дана ванредног стања ефикасно примењивала и контролисала степен примене мера у свим насељеним местима. На првој седници Штаба за ванредне ситуације установљене су обавезе институција од примарног значаја и њихове обавезе према грађанима у овом тешком времену.

Мере које су одмах примењене након прве седнице Општинског штаба за ванредне ситуације тичу се вршења дезинфекционих мера на јавним местима, најпрометнијим улицама, око институција од примарног значаја. Свим предузетницима, установама, угоститељским објектима… упућене су препоруке о измени радног времена и минимализовању броја запослених који су у обавези да долазе на посао; издате су препоруке за рад од куће.

ВОЛОНТЕРИ У АКЦИЈИ… подела маски грађанима

Свакога дана организована су дежурства у свим канцеларијама месних заједница, као и рад кол-центра при Општинској управи, како би се грађанима олакшао пут до веродостојних информација и евентуалној помоћи. ЈКП „Универзал“, Црвени крст Алибунар и Центар за социјални рад, заједно са канцеларијама месних заједница свих десет насељених места у нашој општини, свакодневно су ангажовани на терену са циљем помоћи старијим и социјално угроженим лицима, спровођењу мера дезинфекције јавних места и улица, као и расподели заштитне опреме и хуманитарне помоћи.

  1. Које су све мере до сада предузете да би се што више смањио ризик ширења вируса, како у установама, објектима и местима где је највећа фрекфенција грађана, тако и у руралним срединама?

    – Мере које су предузете тичу се редовне дезинфекције свих најпрометнијих места, платоа испред установа од примарног значаја, као и свих улица у насељеним местима. Општина Алибунар је ревносно примењивалла мере наложене од стране Владе Републике Србије, а тичу се затварања угоститељских објеката, пијаца и јавних културних и туристичких објеката. Примењена је мера пилагођавања радног времена малопродајних трговинских радњи. Кол-центар је основан како би сви наши суграђани имали коме да се обрате, у случају да им је потребна информација, помоћ или савет.  Кол центар делује синхронизовано са установама од примарног значаја, као што су Дом здравља, Црвени крст и ПС Алибунар. Према потребама грађана одређује се приоритетност и темпо излазака волонтера на терен. Волонтерску помоћ организује и њоме координира Црвени крст Алибунар, у сарадњи са Кол-центром Општине Алибунар.

  1. Како је организована помоћ лицима којима је помоћ потребна, у чему се она огледа, како се и у којој форми пружа и колико је лица њоме обухваћено?

    – Помоћ старијим лицима организује се у сарадњи Кол-центра општине Алибунар и Црвеног крста са месним заједницама. Свака месна заједница има довољно волонтера да у овом моменту подмири потребе својих старијих комшија. Волонтери свакодневно иду по намирнице, лекове и проводе време у разговору са људима којима помажу.

У току прве две недеље, учесталост позива грађана је била висока. Како време протиче, усаглашене су информације, као и инструкције о понашању, начинима за добијање дозвола за кретање особама које брину о старијим лицима и пољопривредницима који су у јеку сезонских радова. Наши волонтери свакодневно брину о 1.500 старијих особа. Од самог почетка они су се ставили на располагање свим својим старијим комшијама и суграђанима којима је, услед примене мера, кретање ограничено.

Једна од најсветлијих тачака која ће остати као знак овог тешког времена јесте истинит и позитиван однос који се изградио и унапредио у нашој локалној заједници.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Алибунар – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.