ЕТНО ПИСТА... даме у ношњама својих бака прабака, чукун бака...

Алибунар

Михољски сусрети села“ и ове године били су много више од сусрета

СЕЛО МОЈЕ, ЗАВИЧАЈУ МИО, БАШ ТАКО!

• Уз подршку Министарства за бригу о селу, у Алибунару су, другу годину заредом, одржани „Михољски сусрети села“, са бројним културним и спортским садржајима и са бројним учесницима

Алибунар је по други пут добио поверење Министарства за бригу о селу да организује манифестацију „Михољски сусрети села“, која има за циљ промоцију свих оних вредности које неку средину чине другачијом од других, као и све оне садржаје који остају за сутра, и то у свеукупном друштвеном миљеу.

Михољски сусрети села“ , у организацији Центра за културу, Туристичке организације и Спортског савеза општине Алибунар, под покровитељством Општине и уз финансијку подршку Министарства за бригу о селу, одржани су 23. и 24. септембра, са богатим и разноврсним садржајима и бројним учесницима.

Првог дана, школарци су се надметали у футсалу и одбојци, удружења жена у припремању гастрономских специјалитета, као и у брзом везу, а на штандовима са богатом понудом специјалитета из сфере ручне радиности, како то већ само маштовите жене, са спретним рукама могу да направе.

ЖЕНЕ КОЈЕ… даме са специјалитетима, не само за сладокусце!

Други дан је протекао у модној ревији дама обучених у традиционалне ношње, како оне српске, тако и румунске, словачке и ромске креације, све у етно форми. Била је то још једна у низу мултикултуралних порука једне специфичне мултинационалне општине, каква је Општина Алибунар.

Жене су биле активне и другог дана са својим ручним радовима проистеклим из њиховог креативног духа и са особинама које у себи садрже и традицију и обичаје свих националних заједница ове средине.

Што се деце тиче, она су се такмичила са својим литерарним радовима и ликовним садржајима на тему, како другачије, села, под сугестивним називом „Моје село“.

Они мало старији говорили су поезију, наздрављали, без чаше, са оригиналним здравицама, беседили о темама које никад не пролазе, а све са подсећањем да су то „Михољски сусрети села“, који су много више од самих сусрета села.

И за крај, а како другачије, увече су наступили и музичари, они са тамбурицама, чији су се звуци успињали до високих емотивних висина свих присутних, до висина на којима тамбура живи, а то су управо показали момци чији се састав зове „Да не умре тамбура“.

Све слушаоце и гледаоце су уверили да неће, без икакве сумње.

А живеће и „Михољски сусрети села“, јер имају за то и те како поуздане показатеље.

(Фото: ТО Алибунар)

Пројекат „Алибунар данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.