ХВАЛА ИМ... Др Слободан Овука (у белом мантилу) и хуманисти из Старчева

Разговор с поводом

Др Слободан Овука, директор Опште болнице, добитник Новембарске награде града Панчева

УЗ НОВУ ОПРЕМУ И 100 НОВИХ ЛЕКАРА

• У претходних седам година на сваком одељењу увели смо нове иноватовне методе, операције и повећали број услуга, а запослили смо и стотину младих лекара и тако успешно пребродили смену генерација – каже др Слободан Овука

На свечаној седници Скупштине Града Панчева одржаној 8. новембра, а поводом Дана града, додељене су Новембарске награде за 2023. годину. Награде града Панчева доделили су градоначелник Александар Стевановић и председник Скупштне града Тигран Киш. Први човек Панчева је том приликом истакао да је данас дан за славље, дан да се подсетимо свега што је урађено у нашем граду, али и дан када се награђују суграђани који су својим изузетним делима и радом задужили град и учинили да се чује за Панчево не само у региону, већ и у свету.

За изузетан допринос развоју и унапређењу медицине и здравствене заштите, Новембарску награду града Панчева добио је директор Опште болнице у Панчеву доктор Слободан Овука.
– Један велики професионализам људи, од спремачице до лекара специјалиста допринели су да добијем ову награду. Свега не би било да нисмо имали подршку државног врха и председника Александра Вучића захваљујући чијем личном залагању је урађена реконструкција Интерног одељења, добили смо и нову опрему, а запослен је и велики број нових људи – рекао је др Овука овом приликом.

Треба подсетити да је и сама Општа болница 2021. године добила Новембарску награду града Панчева.

За обе ове награде ни др Овука ни болница коју он води нису случајно предложени а све оно што је у панчевачкој болници урађено последњих година то најбоље доказује, од набавке нове и занављања постојеће опреме па све до запошљавања нових чланова овог здравственог колектива.

Кад је реч о новим кадровима, запошљавање лекара и младих кадрова у Општој болници Панчево настављено је и ове године. Само за последњих седам година запослено је преко стотину младих лекара и многи од њих су тренутно на специјализацији. Доктор Слободан Овука је навео да је током тој времена запослено 85 лекара опште медицине који су упућени на специјализације.

– Дали смо преко 100 специјализација и ужих специјализација у току тих седам година. То говори у прилог да смо успели избећи нешто што се дешавало у другим установама, смену генерација смо успели да ублажимо на један одличан начин. Сви ови млади лекари који су упућени на специјализације вредно уче и раде, стога немамо ни на једном одељењу угрожен кадар. Наша болница има те младе амбициозне људе, жељне знања који уједно желе и да унапреде свој рад и рад болнице Панчево, они уводе многе нове методе лечења и операција. Тако да смо кадровски данас свакако у плусу и пре свега квалитативно јер смо у претходних седам година на сваком одељењу увели нове иноватовне методе, операције и повећали број услуга што је све транспарентно, видљиво и јасно проверљиво за оне које сумњају у то – наводи директор др Овука.

Наравно, без неопходне опреме и одговарајућих просторија, само лекари не чине болницу. Последњих година, поред дуго очекиване реконструкције Интерног одељења којом је Панчево добило једну од најмодернијих болница у Србији, много је урађено и на набавци нове и занављању постојеће опреме у панчевачкој болници.

Тако је Служба за интерну медицину Опште болнице Панчево добила два високорезолуциона 12-канална ЕКГ апарата са припадајућим системима и опремом што ће значајно утицати на подизање нивоа квалитета дијагностичких ЕКГ прегледа. Средства за ову набавку обезбеђена су на конкурсу Покрајинског секретаријата за здравство.

БОЉЕ СПРЕЧИТИ… осим сталног стручног усавршавања важна је и врхунска опрема

А захваљујући Ненаду Мишчевићу и Радовану Перовићу из Старчева, који су пешице кренули до Острога са жељом да прикупе средства за болницу али и хуманим људима који се се укључили у ову акцију, недавно је прикупљено преко милион и по динара за куповину нових апарата за Дечје интерно одељење. Купљена су два ЕКГ апарата, пулсни оксиметар, инфузиона пумпа и многи други апарти који ће помоћи дијагностику и лечење деце у овој болници.

Поред тога, недавно су у четири од пет операционих сала уграђене нове операционе лампе уместо старих које су уграђене када је изграђена и сама панчевачка болница, а све то је урађено захваљујући средствима прикупљених током акције у коју се укључио велики број привредника али и грађана, чиме је умногоме олакшљан рад панчевачких ортопеда током операција.

И Служба за физикалну медицину и рехабилитацију добила је, после дугог низа година нову медицинску опрему, и то чак три апарата. Набавка ове опреме финансирана је из сопствених средстава установе, а то је било могуће реализовати захваљујући економичном, домаћинском пословању руководства ове установе. Захваљујући конкурсу Покрајинског секретаријата за здравство за доделу средстава за изградњу, одржавање и опремање здравствених установа чији је оснивач Аутономна Покрајина Војводина, Општа болница Панчево добила је средства за набавку два нова апарата за Службу офталмологије а који ће омогућити ефикасније обављање прегледа, односно утицати на још веће скраћење листе чекања за операцију катаракте.

(Старт 013)