У ПРИРОДИ... заједничка шетња кроз Народну башту

Посетили смо…

Дом за стара лица Геронтолошког центра Панчево

МЕСТО ГДЕ СЕ ЖИВОТ ДОДАЈЕ ГОДИНАМА

• Бројне активности чине свакодневни живот корисника богатијим – изложбе, поетске вечери, рад у секцијама, посете музејима, црквама… а све са циљем мотивације за испуњенији и богатији живот

Панчевачки Геронтолошки центар, односно Дом за стара лица који ради у оквиру њега, ових дана је готово стигао до тачке попуњености својих капацитета, каже за Старт 013 Иванка Раду Халабрин, координаторка социјалних активности у овој установи. У њој тренутно борави 197 корисника, а њихова флуктуација је, како она даље каже, разноврсна.

    – Напредовали смо по броју корисника, и то највише захваљујући томе што смо поједноставили процедуру пријема, чиме је она олакшана и што смо успоставили бољи однос са нашом сарадничком мрежом, пре свих са Центром за социјални рад у Панчеву. Од фебруара, када сам дошла на ово место, примљено је 58 нових корисника, док је број умрлих 42. Поред њих, само пет корисника је, из неких својих личних разлога, напустило овај дом – објашњава наша саговорница и наглашава да је већина ових нових корисника примљена у веома лошем здравственом стању, а често и као ургентни случајеви за које се у овој установи највише гледало управо како им помоћи и олакшати њихов пријем. То је, по њеној оцени, велики број нових корисника за кратко време што је довело до тога да су капацитети овог дома, који износе 200 корисника, скоро попуњени, али да се, ако буде потребно, у овој установи може сместити још седам или осам нових корисника.

ДОБРО ДРУШТВО

Из екипе “еколога”, секцији корисника која свакодневно и веома одговорно брине о чистоћи парка око Геронтолошког центра, а које смо имали прилику да видимо у акцији, разговарали смо са Ђорђем Влаисављевићем, корисником ове установе који је, како смо сазнали, активан у готово свим секцијама: – Добро друштво у којем нико не одбија да ради и задовољство које нам овакав посао доноси је то што нас мотивише да сваки пут изађемо из својих соба, дружимо се али и водимо рачуна о чистоћи – каже он и апелује на све а посебно пролазнике да не бацају смеће по овом парку који је станарима Геронтолошког центра најлепше место за дружење и опуштање.

     – Ми смо увек отворени за све, без обзира одакле долазе. Ми смо државна установа и да би се неко код нас сместио, потребно је да има упут из неке државне установе, попут Центра за социјални рад, потребно је испратити процедуру јер ми морамо имати све податке о тој особи, како не бисмо довели у питање безбедност наших корисника – објашњава Иванка Раду Халабрин и подсећа на смештај бескућника током зимског периода када је ова установа била привремен дом и заштита од временских неприлика за десетак лица са улица града Панчева.

    А свакодневни живот у панчевачком Геронтолошком центру иде по неком провереном, устаљеном реду, све службе, од социјалне и медицинске па до оних који корисницима обезбеђују све оно што им је потребно, раде управо онако како је и замишљено. Оно што ових дана актуелно јесу све бројније активности чији је циљ да се живот корисника ове установе што више обогати. – За ова четири месеца, организовали смо многе активности а посебно смо се потрудили да кроз рад наших секција што више ангажујемо наше кориснике у тим активностима – напомиње Иванка Халабрин и додаје да у установи данас функционишу бројне секције, од музичке, ликовне, литерарне до фолклора, екологије и шаха. А све ове секције су кренуле са радом тако што су се сами корисници, кроз једну анкету, одлучили шта је то што их занима и чиме желе да се баве, открива нам радни терапеут Јулијана Савичић, која сваки дан проводи са станарима овог дома. Како нам је она рекла, поред рада у секцијама свакога дана се са корисницима ради и на вежбама меморије и релаксације и посебно је значајан рад са особама са деменцијом.

     – Сви наши корисници који желе нечим да се баве, ми им то омогућавамо, а посебно гледамо да их што више мотивишемо да се активирају, наравно, у складу са њиховим интересовањима и способностима.

     Та мотивација најстаријих је веома важна, кажу нам у Геронтолошком центру јер сам смештај у овакву установу за многе нове кориснике представља непријатност. Баш зато је важна адекватна припрема и пријем у Дом пошто је тада веома тешко активирати их и вратити им самопоуздање како би нормално наставили свој живот. То је разлог због којег су у овом дому за стара лица организује рад бројних секција и ликовних или литерарних радионице, на пример. Поред тога, у овој установи редовно се организују и бројни излети тако да су корисници дома посетили све веће градове од Матарушке Бање, Младеновца, Ниша, Руме као и сродне установе које организују разноврсне манифестације. Сви већи празници као и рођендани корисника се прослављају, а део свакодневног живота свих њих чини и дружење уз кафу или поподневно гледање филмова или концерата. Посете Народној Башти и црквама у Панчеву су, такође, редовне активности у панчевачком Геронтолошком центру, који свим овим активностима покушава да своје кориснике мотивише да воде испуњенији и богатији живот.

     Како нам је рекла координаторка ових активности Иванка Раду Халабрин, око 60-так корисника посећује организоване приредбе у Дому, око 20 њих има жељу и могућност да иде на бројне излете док један број њих нема жељу да се укључује у ове активности: – Неки не могу а неки не желе да се укључе, то је њихов избор, ми смо им омогућили да се активирају и баве оним чиме желе. Такође, имамо и пуно непокретних корисника, чак 86, што јесте велики број и са њима пуно индивидуално радимо и на тај начин решавамо њихове проблеме.

     Иза свих ових активности које нашим најстаријим суграђанима из Дома за старе на Котежу 2 живот чине занимљивијим и богатијим стоји тим, на чијем челу је координатор Иванка Раду Халабрин. Ту су и радни терапеути Јулијана Савичић и Шопов Хани као и два социјална радника Станојка Антић Мартиновић и Нада Ракиџић. Њихово ангажовање на пословима приреме, пријема, адаптације и интеграције корисника, решавања њихових свакодневних проблема као и на организовању разноврсних активности чини овај тим веома важним за боравак и живот сваког од корисника Геронтолошког центра у Панчеву.

И. В.