УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА... Градоначелница Драгана Митровић са женама из „Lagura de ogasel“

Меснe заједнице јужног Баната

Месна заједница Месић, Град Вршац

У МЕСИЋ ТУРИСТИ СВАКОДНЕВНО ДОЛАЗЕ, ЗАШТО?

• Свако мишљење мештана се уважава и узима у разматрање, зато смо ту где јесмо – каже Тодор Басараба, председник Савета МЗ Месић
• Решен проблем водоснабдевања, реконструисан Дом култруре, изграђен Ловачки дом, сређена улична расвета, ограђена игралишта, посађене саднице…
• Значајна подршка локалне самоуправе и градоначелнице Драгане Митровић

 

  • За функцију коју обављам најважније је стварање амбијента за бољи живот у сеоским условима, искреност у односу према људима  и не обећавати ништа што нисте у могућности да остварите, народски речено, не лагати људе – каже за Старт 013, Тодор Басараба, председник Савета Месне заједнице Месић, на почетку нашег разговора о овој малој, али познатој месној заједници.

Месић је мало место, удаљено 10 км од Вршца. Налази се у подножју Гудуричког врха и има око 250 становника, на папиру, јер се половина од тог броја налази на раду у иностранству.

Нашег саговорника питамо шта је то по чему се Месић разликује од других насеља на територији Града Вршца?

-Месић је надалеко познат по женском манастиру Месић, који свакодневно посећују туристи из земље и иностранства. Даље, КУД „Јон Креанга“, у оквиру којег постоји и фанфара „Туртурика“, основано је још 1934. године, а комплетан тадашњи састав фанфаре учествовао је у Другом светском рату, и то у редовима Прве пролетерске бригаде. Споменик, подигнут њима у част, а који се налази се у дворишту Дома културе, уз помоћ актуелне градске власти, у потпуности смо обновили.

ЖЕНСКИ… Манастир Месић, свакодневно стециште бројних туриста

У нашем малом, али лепом селу, постоји и Удружење жена „La gura de ogasel“, oсновано 2018. године, и оно што је посебно интересантно, његове чланице су углавном младе жене, које својим активностима и изузетним резултатима чувају и афирмишу румунску традицију и обичаје. Својим учешћем на бројним манифестацијама оне су већ за само годину дана стекле репутацију угледног удружења жена овог краја.

Месић има и „Треф“, једно од водећих ловачких друштава у ЛУ „Караш-Куштиљ“, које је, уз подршку пкрајинске и градске власти,  изградило подоста ловно-техничких објеката, као што су појилице за дивљач, хранилице, прихватилишта за фазане… али и пошумили терен где год је то било могуће. Огромним трудом и залагањем чланова Друштва изграђен је и Ловачки дом, и то њиховим сопственим средствима – истиче Тодор Басараба.

Иначе, Тодор Басараба је за председника Савета МЗ Месић изабран 9. јула 2017. године.

Шта је то што је Савет МЗ, на чијем је он челу нешто више од две године, урадио  од тада до сада?

-Урадили смо заиста много. Већ до краја 2017. решили смо проблем водоснабдевања, и то преузимањем водовода од стране ЈКП „Други октобар“, што је било од изузетног значаја за наше мештане. Поставили смо и јавне чесме на дечјем игралишту и у дворишту Дома културе. Сем тога, оградили смо и дечје и фудбалско игралиште.

ПОДРШКА
  -Велику подршку за свој рад имамо од стране руководства града Вршца, а овом приликом бих се посебно захвалио градоначелници Драгани Митровић, на изузетној подршци коју нам пружа у решавању сваког проблема, што раније није био случај. Не бих да заборавим ни чланове Градског већа, посебно Славишу Максимовића, човека преданог свом послу и за кога нема нерешивог проблема.  Споменуо бих и гђу Наташу Чонић Маљковић и Слободана Јованова, који су нам увек излазили у сусрет када је неки пројекат требало финансијски подржати, а похвале заслужује и Небојша Перић, директор ЈКП „Други октобар“, који нам увек пружа техничку подршку кад Месна заједница треба нешто озбиљније да уради.

 

Током 2018. године, око фудбалског игралишта смо посадили 80 садница тополе, поставили ПВЦ столарију и  реконструисали  кров Дом културе, набавили сточну вагу, средили уличну расвету…

Што се тиче ове године, радили смо на даљем сређивању Дома културе, како био спремно дочекао фестивал фанфара, као и на  изградњи пропуста за атмосферску воду на сеоским улицама, које су до сада с великим падавинама чекали и велики проблеми – каже Басараба.

Када је реч о предстојећим активностима, он истиче питање решавања  имовинско-правног статуса зграде у којој се налазе просторије Месне заједнице, као и сређивање сеоске амбуланте, поште и телефонске централе. А чека нас и посао на асфалтирању улица и изградњи нове капеле – каже. Нашег саговорника питамо и то колико се уважавају предлози и мишљења грађана?

  • Свако мишљење мештана се уважава и узима у разматрање, увек смо спремни да саслушамо наше суграђене, а проблеме решавамо према приоритетима – каже први човек МЗ Месић.

А за крај и питање, чиме би се посебно похвалио у досадашњем раду?

-Најзадовољнији сам чињеницом да смо комплетно средили Дом културе, који смо затекли као руину, а од манифестација, организацијом  Фестивала фанфара „Hora Uniri“, у сарадњи са Фондацијом „Proto-pop Traian Oprea“ и Градом Вршцем, и то после 37 година, и уз велико залагање свих мештана Месића – истиче Тодор Басараба, председник Савета МЗ Месић.

СиБ

Пројекат „Град Вршац – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.