ОДГОВОРНО И ДОСЛЕДНО... Дарко Богосављевић

Интервју

Дарко Богосављевић. председник Општине Бела Црква

МНОГО ТОГА СМО УРАДИЛИ, АЛИ ОНО ШТО СЛЕДИ…

• Први инвеститор у Индустријској зони запослио је већ  350 људи и то је резултат који није постигнут у задњих 40 година
• Отворен је нови блок Специјалне болнице,  сређене школе и вртићи, асфалтирани путеви, изграђена затворена пијаца, бициклистичка стаза, адреналин парк

 

• Колико се Бела Црква,  и у чему променила од када сте Ви први човек општине

     –Од доласка на чело Општине, првенствено се променио однос према одговорности вођења општине. На почетку мандата сагледали смо пројекте који су постојали, и од оних који су били вредни  до данашњег дана је 90 % реализовано. Ту се није стало, већ смо одмах кренули корак даље и припремили нове пројекте који су до данашњег дана већином реализовани. Било је потребно доста времена да се планови вишег реда усвоје, за шта постоје законски рокови који морају да се поштују. Првенствено мислим на План генералне регулације, који је имао пуно недостатака, а чија је измена била предуслов за изградњу и уређење Индустријске зоне, како бисмо створили могућности за довођење инвеститора и отварање радних места.

Све ово је и урађено, зона је спремна за инвеститоре и први од њих већ приводи крају изградњу прве фазе нове фабрике која ће запошљавати 500 радника. До данашњег дана запослено је 350 људи и то је резултат који није постигнут у задњих 40 година, у овом тренутку то је највећи послодавац у Белој Цркви и поносни смо што данас свако има прилику да се запосли. И у осталим областима постигнути су добри резултати, реализовани су пројекти у области културе, обезбеђена су средства за развој спорта, у путну инфраструктуру је пуно уложено, као и у туризам.

 Шта је то било најтеже и како сте с тим изашли на крај?

    –Пуно проблема је било пред нама, од функционисања саме Општинске управе и сређивања затеченог стања, преко великог број  незапослених и социјално угрожених, лоших услова у којима су деца боравила у школама, па до завршетка и отварања новог блока Специјалне болнице за плућне болести. Било је потребно време да се оваква ситуација промени, реконструисано је неколико школа и објеката предшколске установе, рађено је на путној инфраструктури и то сразмерно како у самој Белој Цркви, тако и у насељеним местима на нашој територији.

ЛЕПО, НЕМА ШТА… Пијаца у Белој Цркви

У области туризма и спорта је такође доста урађено, па нас после изградње бициклистичке стазе, адреналин парка, чека почетак изградње нове спортске хале и реконструкција школске сале  Основне школе „Жарко Зрењанин“. Обезбеђено је земљиште на самој обали Главног језера, у току је израда плана детаљне регулације за овај блок и његовим усвајањем биће створени услови за развој туризма, обогаћивање садржаја што ће за резултат имати продужетак туристичке сезоне, а самим тим и приходе,  како у буџет општине, тако и власницима смештајних капацитета.

Чиме сте до сада најзадовољнији и шта је то што још треба урадите да би све било „на свом месту“?

-Од пројеката које смо реализовали, то је нова затворена пијаца, пуштена у рад, финансирана преко ИПА фондова, нови блок болнице, нови путеви, који нису рађени више од 45 година,  Индустријска зона у коју је много уложено и ова инвестиција има ефекта јер је изградња прве фазе при крају и усељење у нови производни објекат се очекује у септембру, то је уједно и најзначајнији пројекат са аспекта решавања највећег проблема који смо имали, великог броја незапослених, који је сада смањен на просечан републички ниво.

Како сте задовољни сарадњом са Покрајинском владом и Владом Републике Србије?

-Сарадња са Владом Републике Србије и Покрајинском владом је на високом нивоу. Сматрам да је формирањем садашње власти на оба нивоа битно промењен однос ка мањим местима која су неразвијена, Бела Црква спада у трећу групу и разумевање за проблеме малих средина, на које дуго времена није обраћана пажња, сада је битно промењена, а доказ томe су инвестиције које сам већ навео.

СиБ

(Цео интервју можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.