Сајмови

Међународни сајам туризма „Ферине“ у Бечу

ПРЕДСТАВЉЕНА ТУРИСТИЧКА ПОНУДА СРБИЈЕ

• Овогодишњи сајам могао би да обори све рекорде и привуче чак 200.000 посетилаца
• Једна трећина посетилаца током трајања сајма уплати један годишњи одмор

Привредна комора Србије (ПКС) и Привредна комора Војводине (ПКВ) предводе привредну делегацију из Републике Србије од близу 20 привредних субјеката, који заједно представљају туристичку понуду Србије на Међународном сајму туризма „Фериен“ у Бечу. Овај сајам је један од бројних туристичких сајмова који се организују у Аустрији, а највећи је тог типа. Земља партнер овогодишњег Сајма је Република Индонезија.

Након свечаног отварања Сајма, секретар Удружења услуга ПКВ Бранислав Мамић истакао је да су, како каже, основна жеља, идеја и намера активности ПКВ, у сарадњи са ПКС, да се српско туристичко тржиште, односно сви туристички производи Војводине и целе РС, приближе будућим гостима из Западне Европе.

Да је учешће Републике Србије на овогодишњем Сајму од изузетне важности, истакла је и Нада Кнежевић, директор представништва ПКС у Аустрији, подсетивши да је 2011. године, након петогодишње паузе, на овом Сајму излагала Туристичка организација Града Београда.

„Лично сматрам да је овогодишњи наступ РС на Сајму од великог значаја, јер се враћамо на тржиште које је нама јако интересантно. Најављено је да би, према неким прогнозама, овогодишњи Сајам могао да обори све рекорде и да привуче око 200.000 посетилаца. Оно што је за овај Сајам посебно важно, јесте да привлачи велику публику и да је један од највећих продајних сајмова у Европи. Према статистици, досадашњих сајмова, једна трећина укупног броја посетилаца уплати минимално један годишњи одмор током овог Сајма, користећи попусте који се овде пропагирају“, рекла је Нада Кнежевић и додала да Србија са Аустријом има интензивне привредне везе, у оба смера.

Драгица Самарџић, виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга ПКВ, подсетила је да је учешће на Сајму, други корак ПКВ ка проширењу сарадње са Аустријом.

„ПКВ је прошле године учествовала на манифестацији ‘Дани Војводине у Бечу’, где се представљала туристичка понуда Војводине. Том приликом, председник ПКВ Бошко Вучуревић посетио је Привредну комору Беча, где су успостављени контакти са жељом да се представе конкретни туристички програми, а Сајам туризма у Бечу је манифестација која томе сигурно може да допринесе“, рекла је Самарџић и додала да ПКВ у својим активностима даје велики значај регионалној сарадњи, та да је до сада успостављена сарадња са земљама у окружењу – Хрватском, Румунијом, Републиком Српском, Словенијом, Бугарском, Грчком, Мађарском, а сада и са Аустријом.

Како због близине, економске могућности аустријских становника, тако и због културно-историјског наслеђа, представници туристичке понуде РС сложни су у томе да је Аустрија интересантна публика за Србију.

На Међународном сајму туризма у Бечу своје понуде представља око 850 излагача из више од 80 земаља, а сајам траје до недеље, 13. јануара 2019. године.