Вршац

Међународни фестивал фолклора „Вршачки венац“, 23. пут

КУЛТУРА ЈЕ ПРАВИ АМБАСАДОР СВАКЕ ЗЕМЉЕ

· Нека нас ови дани још једном све подсете колико је важно међусобно уважавање, поштовање различитости и заједничка толеранција, као и да је култура највећи амбасадор једне земље у свету – истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић на отварању фестивала

 

После два дана ревијалног програма, синоћ је пред више стотина Вршчана, на Тргу Светог Теодора, свечано отворен 23. Међународни фестивал фолклора „Вршачки венац“.

Церемонији свечаног отварања претходио је традиционални дефиле ансамбала учесника на платоу испред Градске куће, након чега је у Свечаној сали уприличен пријем и коктел добродошлице за све учеснике овогодишње манифестације.

Испред Града Вршца, домаћин је био члан Градског већа за културу др Трајан Качина, који је том приликом истакао да је Град Вршац један од најважнијих места на културној мапи Србије и додао да је част бити домаћин у нашој Градској кући пред отварање једне од многобројних манифестација које се током целе године одржавају у Вршцу.
„Вршац је одувек био мултикултурална средина позната по неговању етничких вредности, а својим малопређашњим дефилеом уписали сте се у опус његове вековне традиције. Захваљујем вам се што сте ове године одабрали да учествујете на Међународном фестивалу фолклора „Вршачки венац“, а град Вршац и наши суграђани ће се потрудити да вам буду добри домаћини и наш град вам остане у лепом сећању“ – рекао је др Качина.

ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ… Драгана Митровић на отварању овогодишњег „Вршачког венца“

У оквиру прве вечери фестивала, бројним посетиоцима представили су се ансамбли из Румуније, Перуа, Мексика, Северне Македоније, Италије и Србије, а част да отвори званични део програма овогодишњег фестивала имало је Градско културно уметничко друштво „Лаза Нанчић” из Вршца.

Пре њиховог наступа, присутне је поздравила директорка фестивала Олга Петров, да би овогодишњу манифестацију, званично отворила Драгана Митровић, градоначелница Вршца.
„Вршачки венац, кроз своју традицију, дочарава разноврсност обичаја међу народима које музика увек спаја, а исто тако нам показује да се и српска игра и музика негују међу младима и чују како у целој нашој земљи, тако и у најудаљенијим крајевима света. Највеће богатство овог фестивала је што је годинама стварао нова пријатељства, а што би требало да буде највеће достигнуће оваквих манифестација, док је Град Вршац промовисао у домаћина где би се сваки гост радо вратио“ истакла је градоначелница Драгана Митровић, пожелевши свим учесницима „Вршачког венца“ да уживају у нашем граду и дружењу са нашим суграђанима, као и да бројној публици, која је на ово чекала целе три године, представе богатство културе и лепоту традиције својих земаља.
„Нека нас ови дани још једном све подсете колико је важно међусобно уважавање, поштовање различитости и заједничка толеранција као и да је култура највећи амбасадор једне земље у свету, а наше драге суграђане позивам да током ова три дана у што већем броју увеличају ову манифестацију и уживају у богатом програму који су овогодишњи учесници припремили за нас“ – истакла је градоначелница Митровић, проглашавајући 23. фестивал отвореним.