НАЈМЛАЂЕ... Белоцркванске мажореткиње

Бела Црква

Илија Блануша, директор Центра за културу „Бела Црква“

МАЖОРЕТКИЊЕ – ЕВРОПСКЕ ПРВАКИЊЕ

• Поред Карневала, културни бренд овог градића су, несумњиво, мажореткиње, али има тога још доста по чему се Бела Црква надалеко препознаје

Оно што је у Центру за културу у Белој Цркви тренутно актуелно је манифестација “Лето у парку”, манифестација која ће Белоцркванима понудити много занимљивог током овога лета. Како каже директор Центра Илија Блануша, место одржавања је Градски парк, најстарији парк у Војводини, у коме се налази и музички павиљон стар више од 200 година, а који је недавно уређен и који сада има потпуно нови изглед. Поред самог парка, изграђено је и ново игралиште за децу што ће помоћи да сваки Белоцркванин, без обзира на године, током овога лета у Градском парку може наћи нешто за себе.

Белоцрквански Центар за културу основан је 1979. године, тренутно, заједно са директором,  има петоро запослених, и по речима директора ове културне установе, они чине један тим који веома добро и складно завршава све послове око програма које организује Центар.

НАЈСТАРИЈИ… Градски парк (Споменик победи)

– Трудимо се да будемо од помоћи свим организацијама и удружењима у Белој Цркви при реализацији њихових програма. Ми, захваљујући, најпре, финансијској и свакој другој подршци локалних власти имамо разноврсну и квалитетну опрему, и зато се трудимо да будемо сервис свима који нешто организују. То што радимо, радимо веома добро – тврди директор Блануша, а као најбољу илустрацију о подршци општинских власти Центру, он наводи то да је општински већник задужен за културу и туризам, Љупче Станковић, увек укључен у све што се у овој установи дешава.

БРЕНД

Како каже директор Блануша, најпрепознатљивији културни бренд Беле Цркве данас су, несумњиво, мажореткиње, које су својим успесима учиниле овај град препознатљивим у Европи. Сама идеја о оснивању мажорет клуба, који иначе функционише у склопу белоцркванског Центра за културу настала је при реализацији друге познате културне манифестације – Белоцркванског карневала.

– Од ничега смо брзо направили нешто озбиљно. Већ прве године, на првом наступу на Европском првенству освојили смо 13. место, а последње две године наше мажореткиње, које су најмлађи тим и по годинама и по традицији, европске су првакиње у категорији шоуа. Наш председник Дејан Ђурић је у надзорном одбору Европске асоцијације, а успели смо до сада и да у Србију доведемо Европско првенство – наводи Блануша и додаје да су белоцркванске мажореткиње свакога викенда заузете што само по себи довољно говори о њиховом раду.

ПРВИ… ПРВИ…ПРВО…

Центар за културу је прошле године имао напоран период, објашњава наш саговорник: обележено је три века постојања Беле Цркве, јубилеј који је обележен и издавањем књиге о историји овог банатског градића. А она је веома занимљива.

Сем што је Белоцрквански карневал најстарији у Србији (први је био 1828. године), и најстарији музеј у Војводини је Музеј Беле Цркве, најстарији парк, такође. Бела Црква је током историје у исто време имала и позориште, и оперу, и балет, и биоскоп, четири сале са од 250 до 400 места, као и прво клизалиште у Војводини.

У Белој Цркви Дунав је најшири, а ту је и река Нера и седам језера, („Град језера“) канал ДТД, а ову варошицу “качи“ и Делиблатска пешчара, једина у Европи. Много тога Бела Црква има да понуди, каже Илија Блануша, са позивом „дођите и уверите се, а онда ћете долазити без икаквог позива“.

И. Владан

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“

суфинансира Општина Бела Црква