ДЕЦИ С ЉУБАВЉУ... Маријана Мелиш на отварању прославе 30. рођендана ПУ „Колибри“

Наша саговорница

Маријана Мелиш, помоћница председника Општине Ковачица

ЦИЉ ЈЕ СИСТЕМСКИ БОЉИ ЖИВОТ ЗА СВЕ

• Општина Ковачица ради на томе да свим својим грађанима унапреди услове живота, у сваком смислу, од уређења путне и комуналне инфраструктуре, до активности на афирмацији културних вредности, туристичких потенцијала, образовања, социјалне политике…

Општина Ковачица својим активностима ради на томе да свим својим грађанима системски унапреди услове живота у нашој заједници. Пре свега се бринемо о уређењу путне и комуналне инфраструктуре, али у фокусу нашег рада су увек и социјални и образовни аспекти, који су неодвојиви чиниоци друштва, али и његов покретач.

Што се тиче уређења локалне путне инфраструктуре, планирано је асфалтирање улица у Ковачици, Црепаји, Дебељачи и Падини – каже Маријана Мелиш, помоћница председника Општине Ковачица. Као највећи пројекат који се тренутно одвија у општини Ковачица, наша саговорница наводи радове на спортској хали у Црепаји, који су и те како одмакли: завршена је фасада, постављена столарија, а сама спортска хала, како она каже, биће мултифункционална, имаће грејање и хлађење помоћу топлотних пумпи, уз најсавременију опрему која постоји, чиме ће Црепаја бити у равни са великим градским центрима. Хала ће имати капацитет од чак 2400 квадратних метара и 270 седећих места, и свакако ће бити веома значајна за развој омладинског спорта у целој општини, оцењује Мелишова.

– У протеклом периоду Општина Ковачица обезбедила је помоћ и подршку за релизацију бројних, како традиционалних тако и нових манифестација. Једна од њих су и „Мајски дани“ у Ковачици, што је нова манифестација која ће се од великог јубилеја, 220 година од доласка Словака у Ковачицу, убудуће организовати сваке године. Општина Ковачица ради и на развоју локалне економије кроз промовисање туризма и културе, те на тај начин унапређујемо локалну заједницу. Једна релативно мала општина може се похвалити да има 100 манифестација годишње – напомиње наша саговорница и наводи да се у Ковачици тренутно ради на припремама за велике догађаје који су у плану за наредни период, међу којима су „Дани Падине“ у Падини, „Великогоспојински дани“ у Црепаји, „Дани Дебељаче“, „Ковачички октобар“, тако да ће ово лето свакако бити радно.

Маријана Мелиш, као помоћница председника Општине Ковачица, задужена за области културе и образовања, на питање које су најзначајније активности Општине у овим областима, укључујући ту и планове за наредни период, она одговара:

– Као што је познато културни туризам је изузетно развијен у општини Ковачица. Наша Галерија је посећена не само од стране домаћих туриста, већ и од стране страних туриста, међу којима су најбројнији Американци, који у Ковачицу долазе са крузера. Такође, Народни дом „Михајла Пупина“ у Идвору, који Општина такође помаже и подржава, има значајно повећање броја посета, нарочито након две пандемијске године. Иза сваке манифестације коју организује Туристичка организација општине Ковачица, а које неретко имају за задатак подстицање народног стваралаштва, неговање културе и традиције, стоји општина Ковачица – наводи наша саговорница и подсећа да је недавно у Ковачици одржан стручни скуп на тему кодификације словачког језика, као и да се непрестано ради на новим активностима које имају за задатак развој заједнице, локалног туризма и промоцију мултикултуралне средине, каква је општина Ковачица.

Што се образовања тиче, Општина Ковачица, традиционално је и ове године наградила најбоље ученике, носиоце Вукове дипломе, ђаке генерације, а недавно је завршен и конкурс „Шта знаш о саобраћају“ који реализује локална самоуправа у сарадњи са Саветом за безбедност у саобраћају. Поред тога, Савет за саобраћај има своје редовне активности – од „Пажљивкове смотре“, преко доделе бесплатних ауто-седишта, када се родитељи информишу о правилном коришћењу ових седишта, до реализације различитих такмичења и већ поменутог конкурса.

– Такође, Општина Ковачица ће и ове године обезбедити део школске лектире и ранчеве за све ђаке прваке који ће у школу кренути у септембру. Поред тога, свако новорођенче са територије наше општине има право на 20.000 динара једнократне новчане помоћи како би се пружила подршка младим родитељима. Ова помоћ исплаћује се квартално, а према динамици пристиглих захтева. Као локална самоуправа трудимо се да родитељима и деци, пре свега, обезбедимо све неопходне услове за лакши и лепши живот у нашој општини, уједно бринући о свим нашим грађанкама и грађанима из свих категорија становништва, закључује на крају разговора Маријана Мелиш, помоћница председника Општине Ковачица.

(Старт 013)