ДА ОСТАНЕ У СРБИЈИ... Марија Томић

Представљамо…

Марија Томић, једна од најбољих свршених студената Стоматолошког факултета у Панчеву

ХВАЛА ПРОФЕСОРИМА И МЕНТОРИМА, ИЗУЗЕТНИ СУ!

• Недавно је завршила студирање, али је и даље остала на свом факултету где је започела стажирање
• Маријина највећа жеља је да се бави научним радом, а најбоље место за то, каже, јесте  факултет на којем је студирала

Како сама каже, Марија Томић, једна од најбољих свршених студената Стоматолошког факултета у Панчеву,  још као дете знала је да ће студирати нешто везано за медицину. Због љубави према животињама, њена жеља је била ветерина, али је на крају, на наговор родитеља одустала од ветерине па је уписала стоматологију и то на Стоматолошком факултету у Панчеву, који је завршила као једна од најуспешнијих студената. После дипломирања, 24. октобра ове године, Марија је остала на овој образовној установи како би завршила стажирање, а за неке даље професионалне планове она каже да ће тек видети.

  • Надам се да ћу остати у Србији и надам се да ће то бити на овом факултету, пошто он нуди много тога, да се ради, учи и напредује, што мени одговара пошто ме занима научни рад. Као једна од најбољих студената тежим томе да се бавим баш научним радом за шта је Стоматолошки факултет у Панчеву савршен. Још током студирања написала сам два научна рада из области ендодонције за студентске конференције, који би ускоро требало да изађу у једном часопису који објављује управо студентске радове. Са колегама сам ишла и на Копаоник, на Конференцију биомедицинских наука, где сам добила похвале за те научне радове написане током ове и прошле школске године – објашњава Марија визију своје професионалне будућности.

КАРАТЕ, БОКС…

  Марија каже да воли стоматологију али да је то само један део ње. Она је такође и велики заљубљеник у кошарку од када је, у основној школи, тренирала овај спорт, поред каратеа. Редовно прати утакмице наших кошаркаша, а посебно су јој занимљиве, како сама каже, оне које се играју у Еуро лиги. – Током студирања једно време сам тренирала и бокс, што можда јесте необично за девојке али је мени било занимљиво ослобађати се стреса на тај начин а бавила сам се и фолклором – додаје Марија Томић која је први стоматолог у својој породици. Поред ње, њен старији брат је недавно завршио студије медицине у Београду, док је њена сестра, такође старија од ње, завршила економију.

Како  каже наша саговорница, Стоматолошки факултет је установа која много може да понуди студентима који су жељни знања. Ову установу карактерише одличан практични рад кроз који студенти, под надзором својих ментора, имају прилику да раде са најмодеријом опремом и најбољим материјалима што се тиче зубне технике и, за разлику од других факултета, на овом сваки студент добија своју столицу на којој ради до краја школовања. А поред столице, сваки студент добија и своје пацијенте, тако да су све вежбе везане за рад са тим пацијентима. Баш зато су вежбе на овом факултету толико значајне, а наравно ту треба поменути и менторе који су увек спремни да одговоре на свако питање својих студената, а посебно оних који желе да уче.

  • Такав начин рада је веома добар и за студенте који се истичу својим знањем, али и жељом да науче нешто ново. Све ово омогућава да се ментори и професори посвете сваком студенту, да знају какав је он и колико он зна што на другим факултетима, због великог броја студената, једноставно није могуће. Можда отуда и та једна година студирања мање у односу на државне стоматолошке факултете. Пре свега, треба волети то што се студира, али треба имати и вољу и жељу за радом – открива наша саговорница тајну свог успешног студирања.

Иначе, на прве две године, од укупно пет колико траје студије на Стоматолошком факултету у Панчеву, студенти добијају знања највише из области медицинских наука. Током те две године, студенти имају могућност да похађају вежбе које се одржавају у Општој болници у Панчеву за коју наша саговорница има само речи хвале.

  • На вежбама смо се сусретали са лекарима који су велики стручњаци и који су се трудили да нам пренесу део свог знања. Тако смо имали прилику да испратимо цео ток лечења у овој установи, а чак смо посматрали и операције у операционој сали. За све нас прави доживљај је било када су нам допустили да шијемо, што само показује на њихову жељу да нам омогуће да научимо све што ће нам у бављењу нашом професијом бити потребно. Морам рећи да у панчевачкој Општој болници раде веома добри и стручни лекари па је сарадња нашег факултета и болнице веома значајна за нас, студенте – каже Марија и подсећа да је стоматологија грана медицине, па отуда и потреба за општим медицинским знањем код стоматолога како би могли да одреде стање сваког пацијента и начин лечења.

Марија даље објашњава да на трећој години студија почиње рад на предклиници, што је најбољи увод за самосталан рад на клиници, са правим пацијентима, наравно уз надзор професора и ментора. Таква пракса и вежбе су можда и најбољи део студирања на Стоматолошком факултету у Панчеву, пошто је то установа која пуно улаже у своју опрему и технику коју користе студенти, сматра наша саговорница, која је током студирања успела да оствари завидан успех и просек оцена, као да је добијала само деветке и десетке.

Ипак, ни тај успех остварен током студирања не мора значити ништа по питању запослења. И Марија је свесна да у Србији годишње велики број стоматолога завршава школовање и добија диплому што свима њима отежава налажење запослења. Приватна пракса захтева велика улагања, а једна од најуспешнијих студенткиња сматра да је за старт са приватном праксом, ипак, потребно неко искуство и рад са пацијентима. Она је, поред свега тога, оптимиста по питању своје будуће професионалне каријере и ми јој желимо да јој се сви планови остваре како је и замислила.

И. Владан