НЕ СЛУЧАЈНО... Маја Витман, гтрадска менаџерка

Панчево

Маја Витман, градска менаџерка, на онлајн конференцији Евроазијског форума жена лидера у Санкт Петeрбургу

ПОСЛЕДЊИХ НЕКОЛИКО ГОДИНА ЖЕНЕ СУ…

• Жене у Републици Србије последњих година све су заступљеније на важним државним, политичким и привредним функцијама и у областима које су раније, традиционално, заузимали углавном мушкарци – истакла је Маја Витман

На онлајн конференцији Евроазијског форума жена лидера, одржаној у Санкт Петeрбургу, на којој је учествовало преко сто успешних жена из целог света, Србију  је представљала  Маја Витман,  успешна жена из Панчева, иначе, градска менаџерка, која је,  изражавајући задовољство што је добила прилику да представља Србију, том приликом рекла:

– Оснаживање жена, омогућавање спровођења њених креативности, способности и самосталности, стварање могућности да буде економски независна, подржано је кроз пројекте како у Републици Србији, тако и на нивоу наше локалне самоуправе, подстицајима у вези са женским предузетништвом. Република Србија је, од почетка пандемије вируса корона, успела да се успешно избори са економским и здравственим изазовима и да спроведе снажне мере подршке привреди и становништву.

Влада Републике Србије усвојила је три свеобухватна пакета економских мера подршке грађанима и привреди чија је укупна вредност око 8 милијарди евра, односно око 17% БДП-а. Захваљујући програму подршке привреди и становништву, чији је циљ био очување радних места, привредне активности и животног стандарда становништва, економска активност забележила је снажан опоравак у другој половини прошле године, који је настављен и у 2021. години. Вакцинација становништва додатно помаже отварању домаће привреде и јачању привредног опоравка. Србија је међу првим државама на свету обезбедила вакцине и започела процес вакцинације. Наши грађани имају на располагању 4 различите вакцине. Изграђене су нове болнице за лечење Ковид пацијената и отпочело је пуњење вакцина Спутник В и изградња фабрике вакцина Синофарм. Улога жена у свим овим процесима од великог је значаја.

Жене у Републици Србије последњих година све су заступљеније на важним државним, политичким и привредним функцијама и у областима које су раније, традиционално, заузимали углавном мушкарци. У Србији је крајем октобра 2020. године изабрана нова влада са женом на њеном челу, госпођом Аном Брнабић. Од 23 министарства, 10 воде жене. Гувернер Народне банке Србије је такође жена и то је највећи број жена на овој функцији од увођења вишестраначја у Србији. Жене су заступљене и на многим другим значајним местима – од вођења локалних самоуправа преко управљања јавно-комуналним предузећима, установама и факултетима где имају право и могућност предлагања, али и одлучивања. Не само да се повећао број жена на високим државним и јавним функцијама, него је и законом регулисано да на републичким и локалним изборним листама мора да буде 40 одсто жена, што је значајно више него што је то икада раније био случај. Ми жене, поносне смо због свих тих промена. Највећу захвалност дугујемо председнику Републике Србије Александру Вучићу, захваљујући чијој одлучној политици је Србија постала модерна земља која се убрзано развија на свим пољима, у којој су жене препознате као важна карика и стуб развоја целог друштва. Значај и важност жена у доношењу одлука огледа се и на терену, у свакој од осам локалних самоуправа на територији Јужног Баната сваки трећи одборник је жена. Од 8 локалних самоуправа на челу чак четири су жене. На челу Јужнобанатског управног округа такође је жена. У Јужном Банату имамо 50% жена на руководећим местима.

У локалним парламентима имамо 41% одборница, односно од укупно 289 одборника чак 188 су жене. Привреда Јужног Баната је бројна и разноврсна са више од 3.000 предузећа и више од 10.000 породичних фирми – предузетника, међу којима је све више жена. Једна од карактеристика привреде Јужног Баната је константно остваривање суфицита у спољнотрговинској размени, који се креће и до петине укупног спољнотрговинског промета. Само годину дана пре пандемије вируса Ковид 19, у Јужни Банат дошао је велики број инвеститора и изграђене су нове фабрике. У Панчеву су своје фабрике отвориле немачке компаније ЗФ и БРОСЕ, лидери у изради ауто делова аутомобилске индустрије у свету. Све општине и градови у Јужном Банату припремају нове пословно-индустријске зоне, за нове инвеститоре. Поносни смо што је лидер у производњи нафтних деривата ГАЗПРОМ у Панчеву отворио прошле године ново постројење “Дубока прерада” и потпуно реконструисао постојећу рафинерију нафте чиме је значајно унапредио квалитет животне средине. Тиме смо постали водећи снабдевач региона нафтним дериватима. Газпром наставља са улагањима у Панчеву, гради термоелектрану топлану на гас.

Захваљујући добрим односима Србије и Руске Федерације, у потпуности смо у Панчеву модернизовали систем јавног осветљења новом ЛЕД технологијом кроз партнерство са компанијом из Москве “Боос лигхтинг гроуп”. У периоду од пет година значајно смо повећали проценат запослености, значајно улагали у секторе здравства, образовања, социјалне заштите, културе, пољопривреде, спорта и инфраструктуре – истакла је Маја Витман.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево