Последње припреме, јер следи...

Разговор с поводом

Маја Витман, градска менаџерка Града Панчева

ПОНОСНА САМ НА ОНО ШТО СМО ДО САДА УРАДИЛИ

• Покренули смо привредни развој и повећали запосленост, али и урадили велики број важних инфраструктурних пројеката, улагали у здравство, заштиту животне средине, образовање, спорт, пољопривреду, комунални сектор, социјалну политику, а ту је и  помоћ малој привреди, као и  активна  подршка  Савету за родну равноправност – каже Маја Витман
„Будућност има више имена,
за слабе је недостижна,
за бојажљиве непозната,
а за храбре – шанса“
                       (Виктор Иго)

Када смо планирали разговор са Мајом Витман, градском менаџерком Града Панчева, знали смо да нас чека нимало лак посао. Не због разговора, него због времена, како пронаћи Мају кад није на овом или оном градилишту по свим месним заједницама Града Панчева, и тако, не данима – месецима већ. Ипак, захваљујући њеној већ пословичној љубазности и одговорности према јавности и грађанима, ипак, није нас чекао напоран посао.

Успели смо све да завршимо за два дана, између њене посете Банатском Новом Селу и Долову, а пре одласка у Јабуку.

Па да не губимо време, да одмах пређемо на ствар. Најпре, питање које је више од питања, Панчево и локална самоуправа данас?

-Панчево је данас велико градилиште. Поносна сам на оно што смо до сада  реализовали. Сви они  пројекти и циљеве које смо ставили пред себе се реализују, а радимо и на новим пројектима, који ће већ до краја године ући у процес реализације.

Имајући таквог лидера, као што је наш председник Александар Вучић, велики је подстицај и додатна снага и мотивација за све нас да што ефикасније идемо у сусрет потребама сваког нашег грађанина. Осим тога, дугујемо и захвалност тим истим грађанима на указаном поверењу, али и на њиховим иницијативама, конструктивним предлозима и подршци за њихову реализацију– каже Маја Витман, напомињући значај директне комуникације  са грађанима и са њиховим представницима у саветима месних заједница, како би се препознале суштинске потребе свих мештана.

Градска менаџерка каже да има још доста посла, јер „треба надокнадити оно што је пропуштено да се уради деценијама уназад, али  се не бојимо, имамо снаге, а ту снагу даје нам управо подршка самих грађана и зато радимо предамо, са пуном посвећености и одговорности према свим њиховим захтевима и потребама.“

-Оно о чему, такође, водимо рачуна је и равномерно улагање у пројекте,  како у самом граду Панчеву, тако и у свим сеоском месним заједницама, јер за локалну самоуправу не сме бити разлика између грађана, већ само у приоритетима њихових потреба. Оваквим приступом, то је видљиво, покренули смо привредни развој и повећали запосленост, али и урадили велики број важних инфраструктурних пројеката, улагали у здравство, заштиту животне средине, образовање, спорт, пољопривреду, комунални сектор, социјалну политику, а ту је и  помоћ малој привреди, као и  активна  подршка  Савету за родну равноправност – истиче Маја Витман.

Нашу саговорницу питамо које ће то бити кључне одреднице будућег седмогодишњег плана развоја Града Панчева?

… презентација седмогодишњег Плана развоја, па…

-Плану развоја за период од 2022 – 2028,  на којем  моментално радимо, представља најважнији документ, од изузетног  значаја за наш Град и све његове грађане и зато нам  посебно важно да буде што квалитетније урађен. Имајући у виду искуство консултантске куће и наших сарадника на нивоу града, верујем да ћемо успешно изнети најбитнији докумет који ће нам бити смерница да даљи развој. Поред стручњака, важно нам је и мишљење грађана и зато ће на  градском сајту бити окачен упитник и овим путем апелујем и позивам све грађане да се укључе и дају свој конкретан допринос да план буде што свеобухватнији – поручује наша саговорница.

А када је реч о инвестицијама?

-Када говоримо о највећим инвестицијама од значаја за наш град, након опремања Северне пословне зоне, доласком инвеститора и порастом привредног развоја,  решили смо на изузетно квалитетан начин питање јавног превоза, у имплементацији смо пројекта ЈПП за јавну расвету, кренули смо у реконструкцију Улице Цара Лазара, уз подршку АПВ Управе за капитална улагања, а после сређивања парка у Омољици,  у току су радови на реконструкцији градског парка, радови су у централном парку у Старчеву, а крећемо и  са уређењем парка у Јабуци. Ускоро почињемо са  радовима на уређењу шеталишта на Потамишју, дворишта Америчких зграда и спортске сале у Гимназији, као и са изградњом фудбалског стадиона код Хале спортова.

… посета једном…

Са Канцеларијом са управљање јавним улагањима крећемо у радове на реконструкцији будуће зграде Завода за јавно здравља, што је инвестиција од стратешког значаја за цео Јужни Банат. У поступку смо реконструкције улица Бранка Ановића,  Бранка Радичевића и Радничке. Ускоро креће реконструкција улица Јосифа Маринковића и Михајла Обреновића, као и Братства јединства, Светозара Шемића, Патријарха Чарнојевића, Димитрија Туцовића и Уроша Предића. Радићемо кружни ток код “Плинаре” и испројектовати реконструкцију целокупног потеза на „Тесли“ код Љубичева. У току су радови на адаптацији простора ОШ “Аксентије Максимовић” за потребе вртића у Долову, као и израда техничке документације за вртић у склопу ОШ “Жарко Зрењанин” у Банатском Новом Селу. На тај начин ће сва насељена места имати вртиће. Познато је већ да је Град  купио вртић “Забавник”, а у плану је изградња још три вртића у граду.

ПРОЈЕКАТ ЈПП
   -На задовољство свих грађана, иако, као таоци прошлих времена, суочени са свим проблемима и последицама њиховог нерешавања у право време, преузели смо одговорност и показали спремност и одлучност за њихово решавање, тако  да ћемо до краја године, са приватним партнером, за само 16 месеци од његовог увођења у посао, асфалтирати 130 улица, у дужини од 61.478 метара, а већ је завршено сређивање и асфалтирање три километра тротоара, односно пешачких стаза – каже Маја Витман.

Тренутно радимо на иради техничке документације за изградњу кишне канализације у насељу МЗ „Стрелиште“, где постоји горући вишеденијски проблем са одвођењем атмосферских вода. Након изградње кишне канализације биће асфалтиране и улице. Ови радови су предвиђењи да крену следеће године и радиће се по динамици која ће бити утврђена, када буде био готов пројекат који ради ЈКП “Водовод и канализација”. Радови су у току на изградњи недостајуће водоводне мреже на Кудељарцу, након чега ће и Охридска и Власинска улица добити асфалт, и има тога још – каже наша саговорница,  а наша је процена да би разговор полако  требало приводити крају.

Али за крај, не можемо а да не чујемо још оно што би нам наша љубазна саговорница рекла, а да је ништа не питамо? Па да чујемо:

-Задовољна сам оним што смо до сада урадили и оним што ћемо урадити. Град је добром политиком управљања остварио приходе и створио могућност да одржимо обећања дата нашим грађанима, којима смо захвални на указаном поверењу.

… па другом градилишту…

Истакла бих још и да је Пројекат јавно-приватног партнерства, везан за уређење и изградњу путева и улица у свим градским и сеоским месним заједницама, пројекат од најкапиталнијег значаја за све грађане Града Панчева, као  и за градску локалну самоуправу, јер представља вредност једног годишњег градског буџета.

Велики посао смо до сада урадили. Град и насељена места добили су километре и километре новог асфалта, политичка ситуација је стабилна,  имамо изузетну сарадњу са свим месним заједницама, слушамо глас свих грађана и заједно са њима решавамо све проблеме, не само  данашњих генерација – закључује Маја Витман, градска менаџерка, којој захваљујемо на издвојеном времену између две посете двема месним заједницма у којима се ради… Знају њихови мештани шта. И не само они.

(Старт 013)