ПРОЈЕКТИ СПРЕМНИ... Јасмина Вујовић

 Панчево

Јасмина Вујовић, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, о плановима за наредну годину

И ФАСАДЕ И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ И…

• Пројекти спремни, чека се расписивање конкурса
• Пригодном изложбом биће обележена и 75. годишњица смрти Јована Ердељановића, првог школованог етнолога на Балкану

Бројне су активности Завода за заштиту споменика културе током ове јубиларне године, у којој Завод обележава 25 година од оснивања.

А када је реч о плановима за наредни период директорка Јасмина Вујовић истиче да их има подоста, што није ништа ново, али и да њихова реализација зависи од прилива средстава, што опет није ништа ново.

Како она каже, ова установа увек има спремне идеје и пројекте и чека расписивање конкурса на којима би се могла та средства обезбедити. За следећу годину, Завод је Граду Панчеву доставио планове о могућим пројектима,  израда пројеката за уређење фасаде Дома омладине, као и фасаде Преображенске цркве, а кад је реч о публикацијама, план за следећу годину је да се на овај начин представи културно наслеђе Качарева. За конкурс код Министарства културе планира се уређење унутрашњости Преображенске цркве и још неки пројекти.

– Припремамо и предлог Одлуке о утврђивању старог језгра Долова, а потребно нам је финансијска подршка за суфинансирање пројекта израде програма и предлога одлуке о утврђивању археолошког налазишта Водице у Старчеву. Радићемо и на предлогу одлуке којој би се комплекс Стратиште прогласио знаменитим местом од изузетног значаја, чиме би овај споменик добио више пажње – наводи в. д. директора Завода Јасмина Вујовић планове за следећу годину и додаје да су изложбе увек део планова ове установе, а да су сада у плану изложбе којим би се представила поменута књига “Куће и људи”, као и изложба којом би се обележило 75 година од смрти Јована Ердељановића, првог школованог етнолога на Балкану.

И. Владан

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево