СРЕЂЕНА... Милорад Јешин испред зграде у којој се налазе просторије Месне заједнице

Сакуле

Милорад Јешин, председник Савета Месне заједнице Сакуле

ЛЕГАТ, ОВЧАРСКИ ДАНИ, ЦРКВА…

• Који је то легат Зоран Зетровић завештао Сакуљанима?
• Овчарски дани – сакуљански бренд
• Црква Светог Николе  – највиша у овом делу државе – споменик је културе од великог значаја

Приликом посете Сакулама, у разговору са Милорадом Јешином, председником Савета Месне заједнице, дотакли смо се, а како и не би, и Зорана Петровића, најпознатијег Сакуљанина, да би нас потом одвео и до просторије у којој се налази његов легат који је он  завештао својим Сакуљанима, а који се састоји од 13 слика жена, које су, на овај или онај начин, биле у с њим вези. Али о Зорану и 13 жена другом приликом, сада нешто о школи која носи његово име, и то од 2004. године, и ради као издвојено одељење Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Опово.

ШКОЛА

    Школа у Сакулама  оформљена је још 1770. године, а девет година касније изграђена је и прва школска зграда. На почетку, школа је имала два одељења са по 200 ученика и два учитеља. До 1875. године школа је била вероисповедна, а после тога добија карактер општинске школе, и издржавала се од општинског приреза. Од 1902. године има четири разреда, између два светска рата било је шест одељења, од тога, све до 1932. године једно одељење било је на немачком језику. У то врме најпознатији учитељ и управитељ био је Миодраг Жујовић, а најпознатији ученик Зоран Петровића. Данашња зграда школе, на темељима старе,  изграђена је 1961. године, а изградили су је, како каже наш саговорник, сеоски мајстори уз помоћ мештана, за време школског распуста!

ОВЧАРСКИ ДАНИ

    А о Сакулама се доста чује захваљујући и једној манифестацији која се сваке године одржава у овом селу – “Овчарским данима”.

– То је манифестација која се одржава последње суботе марта сваке године и тада имамо част да угостимо велики број посетилаца. Ове године, због померања манифестације за један дан касније, посета није била на очекиваном нивоу, али нам је то показало како треба радити. Надам се и помоћи Општине у организацији “Овчарских дана” следеће године пошто већ постоји најава о подршци од стране републичке Владе. Најзанимљивије код ове манифестације су свакако трке магараца као и кување овчијег гулаша и сајма стоке на који долазе посетиоци из целе Србије – објашњава Милорад Јешин и додаје да ову манифестацију увек прати и богат културно-уметнички програм, у којем учествују КУД-ови и из околних места, али и из општина и градова широм Војводине, као и Удружење жена “Златне руке Сакула”, које увек најбоље представљају ово банатско село.

ЦРКВА СВ. НИКОЛЕ

  У Сакулама се налази и највиша црква (50 м) у овом делу државе, Црква Светог Николе, која је проглашена за културни споменик од велике важности. Како нам је рекао председник Савета Јешин, ова црква из 1846. године,  подигнута је уз учешће, односно кулук свих становника тадашњих Сакула, иконостас цркве је сав под позлатом, а занимљиво је да се данас у њој чува велики број руских икона, као и веома вредно издање Јеванђеља која је штампано 1760. године у Русији, а које је у Сакуле стигло са Косова и Метохије.

И. Владан

(Старт 013)

Пројекат „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства