НОВИ ПЛАНОВИ... Маја Витман

Панчево

ИПА програм прекограничне сарадње Румунија – Србија

УСПЕШНА ПРОМОЦИЈА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

• Инфраструктурни пројекат Хале спортова био је прави изазов јер је коришћена врхунска технологија са високим стандардима, без икаквих одступања
• Следи унапређење енергетске ефикасности и других објеката јавне намене

Пре месец дана у Панчеву је одржана Завршна конференција пројекта „Енергетска ефикасност – предуслов за бољу животну средину у прекограничном региону „Румунија – Србија“. На конференцији су представљени резултати и научене лекције током имплементације првог Интеррег ИПА инфраструктурног пројекта, у чијој су реализацији учествовали градови Решице и Панчево преко 27 месеци.

ХАЛА СПОРТОВА… пре и после

Циљ пројекта био је допринос енергетској ефикасности коришћењем обновљивих извора енергије и то смањењем емисије штетних гасова који стварају ефекат стаклене баште.

Вредност целокупног пројекта износила је 1.353.167 евра. Од тога, из буџета Града Панчева – 792-776 евра, а из буџета Града Решице – 560.391 евро.

О самом пројекту и даљим активностима на овом плану, разговарали смо са Мајом Витман, градском менаџерком, која је била на челу тима одговорног за реализацију овог и те како значајног пројекта.

  • Град Панчево учествује у програму прекограничне срадње Румунија –Србија више од 10 година и током овог периода стекао је значајна и корисна искуства. Кренули смо са малим туристичким и еколошким, да бисмо, ево, недавно представили први први успешно реализовани инфраструктурни пројекат регионалне Хале спортова у Панчеву – каже градска менаџерка.

Иначе, Хала спортова изграђена је пре 50 година, и за све то време, осим мањих улагања, није било значајнијих инфраструктурних инвестицаја.  Актуелна градска власт је у „Стратегији развоја града Панчева 2014 – 2020. и Акционим планом за 2017. годину, дефинисали потребу подизања нивоа енергетске ефикасности, и то коришћењем алтернативних извора енергије, промовишући значај ефикасног коришћења енергије и примере добре праксе коришћења обновљивих извора енергије, као и унапређење енергетске ефикасности објеката јавне намене.

А ПОЧЕЛО ЈЕ…                    
   На први позив Интеррег ИПА Програм прекограничне сарадње Румунија – Србија, за период од 2014. до 2020. године, Град Панчево и Град Решице заједнички су, 2016. године,  поднели предлог за реализацију пројекта „Енергетска ефикасност – предуслов за бољу животну средину“.
Предлог пројекта је прихваћен и са његовом реализацијом започело се јуна 2017. године. После 27 месеци успешно је окончан у потпуности.

-Реализацијом овог инфраструктурног пројекта унапређен је квалитет живота грађана Панчева кроз знатно боље услове за боравак у Хали спортова, и такмичара и гледалаца. Увођењем најновијег система грајања и хлађења, у хали је омогућено регулисање унутрашње температуре новим дигиталним системом, а одржаваљње жељене температуре је знатно олакшано због претходно завршених радова на изолацији зидова, сређивању кровне конструкције и замењене столарије  – каже Маја Витман.

Наша саговорница истиче да је ово само почетак посла на реализацији дугорочног циља заштите животне средине, а то је израда пројектно-техничке документације и за друге јавне објекте, како би и они прешли у вишу категорију енергетске ефикасности, истичући да је „инфраструктурни пројекат Хале спортова био прави изазов, јер је коришћена врхунска технологија са високим стандардима, без икаквих одступања“.

Сем тога, значајан резултат овог пројекта је и ново унапређење прекограничне сарадње у области енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије, а формирана је и мрежа и успостављена сарадња стручњака и одговорних лица из ове бранше, са обе стране границе, укључујући ту и инфраструктурне инвестиције у појединачне објекте, од заједничког интереса.

И Панчево и Решице, иначе братски градови, имају више спортских објеката великих површина, који су изграђени у периоду индустријског развоја ових градова, пре више од 40 година. Зато се и јавила заједничка потреба за повећање њихове енергетске ефикасности, не само ради смањења потрошње енергената, односно мањих трошкова, већ првенствено са циљем заштите животне средине у прекограничном региону.

Маја Витман подсећа и на чињеницу да Интеррег ИПА Програм прекограничне сарадње Румунија-Србија располаже са највећим фондом од свих прекограничних програма у којима учествује Република Србија.  Тако је, каже она, за период 2014 – 2020, за финансирање пројеката на овом програму, од стране Европске уније било опредељено 74.906.248 евра. Од тога, 800.000 евра на корист Града Панчева, тако да је Град, осим успешно заршених послова на испуњењу високо дефинисане програмске процедуре, имао минимална улагања.

И за крај, даљи планови?

-Планирамо да у наредном периоду проширимо нашу заступљеност на прекограничним програмима, конкретно, на програму Мађарска – Србија, са већ планираним пројектима – каже градска менаџерка Маја Витман.

СиБ