ЕМОТИВНА ПРИЧА... директорка Снежана Удицки са „баком“ и „унуком“ на конференцији за штампу

Вршац

Конференција за новинаре  у Народном позоришту „Стерија“

ПОСЛЕ ТЕМИШВАРА „АТМОСФЕРА“ И У ВРШЦУ

  • Позоришном представом „аТМосфера“, која је настала као део мултинационалног пројекта „Банат у Европи“, НП „Стерија“ започиње прославу 78. рођендана, чији наставак следи почетком марта, премијером представе  „Дон Жуан“

Данас је у Народном позоришту „Стерија“ одржана конференција за медије поводом још једне премијере коју је ово позориште припремило, представи „аТмосфера“, насталој у копродукцији између Националног позоришта из Темишвара, Националног позоришта из Сегедина и вршачког Народног позоришта  „Стерија“.
Медијима се прво обратила Снежана Удицки, директорка позоришта „Стерије“, која је рекла да се већ причало о овом пројекту, када је представа „аТМосфера“ имала премијеру у Темишвару, крајем прошле године. Ово је један огроман успех да је једно позориште из мањег града равноправно ушло у пројекат са много већим позоришним кућама из много већих градова и да је позориште „Стерија“ ушло у пројекат „Темишвар – европска престоница културе 2023.“ За сваку институцију је јако битно када је део једног овако великог мултинационалног пројекта, посебно што је Вршац град у коме живе и румунски и мађарски народ. Читав пројекат се зове „Банат у Европи“ и настао је тако што су три писца из поменутих градова, по наруџби писали три текста.

Писац који представља Вршац је млади аутор Никола Станишић, чији је текст „Сузе светог Лаврентија“ већ имало извођење на нашој сцени. Такође, Снежана Удицки је нагласила да се представа састоји из три дела, који се изводе на српском, румунском и мађарском језику и да је обезбеђен превод на енглеском језику, тако да ће представа бити разумљива свима. Иначе, овим пројектом позориште улази у први део прославе 78. рођендана, а наставак ће следити почетком марта и премијером представе „Дон Жуан“.
     Тамара Тамчи Тоскић, која у овој представи игра лик унуке,  рекла је да се овакви пројекти дешавају вероватно једном у животу, где имате прилике да сарађујете са колегама из чак две државе, видите на који начин они раде и спојите утиске и искуства у једном процесу.

Моника Болдовина Бугле, која у представи тумачи лик баке,  истакла је да без обзира што је њој румунски матерњи језик, када је право позориште у питању, језик не представља баријеру, јер је емоција оно што повезује све људе, а она је препознатљива и да управо три емотивне приче, без обзира колико разумете језик, допиру до публике која не остаје равнодушна након ове представе.
Представа ће бити титлована на енглески и српски језик, а директорка Удицки позвала је све љубитеље позоришне уметности  „да дођу и погледају не само наше глумце, већ и колеге из Румуније и Мађарске“.

Друга два репризна извођења биће 11. и 12. фебруара у 20 часова.