ОТВАРАЊЕ... Зорана Братић и Дариан Тапалага на отварању 16. „Шварглијаде“

Локве

Одржана 16. „Шварглијада“, све познатија гастрономска манифестација

БИЛО ЈЕ ТО МНОГО ВИШЕ ОД ШВАРГЛЕ!

  • На све препознатљивијих гатрономско – туристичкој  манифестацији, осим шваргле, било је ту и цртежа ученика, али и меда, ручних радова удружења жена, сокова, џемова, колача…

Протеклог викенда, у Локвама је одржана још једна „Шварглијада“, шеснаеста по реду, која је и ове година потврдила свој реноме једне од најпосећенијих гастрономских манифестација у јужном Банату, а без конкуренције, у општини Алибунар.

Ову гастрономску манифестацију, која има за циљ промоцију свињских производа, посебно шваргле, иницирао је пре 16 година познати пољопривредник из Локава Дорел Чебзан, а ради лакшег проналажења купаца за свиње, краве, овце… свега онога чиме располажу пољопривредници из овог места надомак Алибунара.

Учеснике овогодишње „Шварглијаде“, коју је организовала Месна заједница Локве уз подршку Општине Алибунар,  поздравили су председница Општине Алибунар Зорана Братић и председник Савета МЗ Локве Дариан Тапалага.

Пе него што је прогласила најуспешније ученике у ликовном представљању „Шварглијаде“. Зорана Братић је истакла да је и овогодишња „Штрудлијада“, која је на једном месту окупила произвођаче, прерађиваче и потрошаче, још једном потврдила да Локве у све већој мери постаје насеље препознатљиво у знатно ширим оквирима од општинских граница, што је од изузетног значаја и за развој туризма у општини Алибунар.

Дариан Тапалага је подсетио да је „поред такмичења у кувању шваргле локалних гурмана и такмичења за најбољу шварглу у Србији, јер не постоји друга „Шварглијада“ на територији државе, у сарадњи са Основном школом, организована и изложба цртежа на тему „Шварглијаде“, а за ауторе два најлепша цртежа обезбедили смо бицикл као награду“.

Иначе, Месна заједница није обезбедила само два бицикла, већ и бесплатно пиће и роштиљ за све учеснике и посетиоце „Шварглијаде“.

Што се тиче цртежа, у категорији  од 1. до 4. разреда, бицикл је добила Андреа Скумпија, а у категорији од 5. до 8. разреда, Николина Бадер.

И за крај, логично, да видимо ко су наjбољи мајстори у справљању шваргле. у конкуренцији седам аматерских и 16 професионални произвођача шваргле, жирију није било нимало лако, али је за најбољу прогласио шварглу Месаре „Бурјан“ из Панчева. Друго место освила је Месара „Пап“ из Скореновца, а треће, Месара „Промес“ из Новог Бечеја.

А кад су у питању локални кулинари у справљању куване шваргле, за најуспешнијег је проглашен Васа Лотреан, који је више деценија стицао кулинарско искуство по швајцарским ресторанима, да би се онда вратио у своје Локве, у Ловачко друштво.

Треба рећи и то да су, осим у шваргли, за време „Шварглијаде“ посетиоци, а било их је заиста много,  могли да уживају и у меду и производима од меда, затим у разним соковима и ликерима, ручним радовима удружења жена, џемовима, колачима… Буквално, за све укусе!

(Фото: ЕPA)