ОСТВАРЕЊЕ ПЛАНОВА... Никола Ђанковић, Дубравка Новичић и Алекса Радошевић

Енергија знања

Компанија НИС доделила стипендије студентима Рударско-геолошког факултета

ДА МЛАДИ ОСТАНУ У СРБИЈИ

• У оквиру сарадње са научним и образовним установама, до сада је стипендирано преко 90 студената, од којих је 30 већ запослено у НИС-у

Дубравка Новичић, Никола Ђанковић, Алекса Радошевић и Марко Андрејевић су студенти Рударско-геолошког факултета, који су у 2019. годину „закорачили“ као стипендисти НИС-а.

На свечаности која је овим поводом организована у просторијама НИС-а у Београду, ови млади перспективни студенти потписали су уговоре о стипендирању и добили прилику да након завршетка студија остану у Србији и своја стечена знања усаврше у највећој енергетској компанији у нашој земљи.

„Велика шанса која се отвара након студија, а то је запослење у НИС-у, представља шансу да теоријско знање које сам стекао на факултету обухватим са практичним“, каже Алекса Радошевић, студент мастер академских студија на смеру „Инжењерство нафте и гаса“ на Рударско–геолошком факултету у Београду и стипендиста НИС-а.
Могућност да остану у Србији, добију посао и раде у струци за Марка Андрејевића, студента четврте године основних академских студија на смеру „Инжењерство нафте и гаса“ у Београду и његовог колегу Николу Ђанковића, студента мастер академских студија на смеру „Геофизика“, представља велику шансу за развој у каријери. „Врло је важно да после сваког студијског програма постоји могућност за младог човека да ради, и једва чекам да своје стечено знање унапређујем“, каже Никола, док Марко додаје да ће му стипендија и посао у НИС-у омогућити сарадњу и рад са неким од највећих српских, али и светских стручњака.

РАД У НИС-у И САРАДЊА… Марко Андрејевић

И њихова колегиница Дубравка Новичић, студенткиња мастер академских студија на смеру „Геофизика“, такође истиче да материјина помоћ, као и сигуран посао у струци, за младог човека представљају велики подстрек. „Драго ми је да у нашој земљи постоји компанија као што је НИС која запошљава већи број људи са овако малог смера као што је геофизика. Стипендија је свакако значајна као материјална помоћ, а с обзиром на то да сам одувек планирала да након завршених студија радим у НИС-у, ова стипендија ће ми је доста помоћи у томе“.

Улагање у образовање и младе је правац којим компанија НИС иде већ седам година кроз програм „Енергија знања“. У оквиру сарадње са научним и образовним установама, до сада је стипендирано преко 90 студената, од којих је 30 већ запослено у НИС-у, а за школску 2018/2019. годину компанија је стипендирала укупно 10 студената са факултета у Србији – Рударско-геолошког факултета у Београду, Универзитета у Новом Саду и Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину, као и три студената са факултета за нафту и гас у Руској Федерацији.

НИС има активну сарадњу и са руским државним универзитетима, попут Универзитета за нафту и гас „И. М. Губкин“, Санктпетербуршким рударским универзитетом – Горњи, Ухтинским државним техничким универзитетом, Тјуменским индустријским универзитетом, Националним истраживачким Нижегородским универзитетом „Н.И. Лобачевски“, а од ове године компанија ће остварити сарадњу са једним од најпрестижнијих универзитета у Руској Федерацији, МГИМО – Московским државним институтом за међународне односе.