Вршац

Комеморација поводом смрти мр Звонимира Сантрача

ВЕЛИКИ УМЕТНИЦИ СУ ВЕЧНИ

• Град Вршац заувек ће чувати сећање на свог великог уметника Звонимира Сантрача, истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић

Данас је у Конгресној дворани Центра Миленијум одржана комеморација поводом смрти истакнутог вршачког уметника и доскорашњег директора Градског музеја Вршац, мр Звонимира Сантрача. Уз поштовање свих епидемиолошких мера комеморацији је, поред чланова породице и представника локалне самоуправе, присуствовало и више од 100 сарадника, колега и поштовалаца личности и дела Звонимира Сантрача.
На почетку комеморације одата је почаст минутом ћутања, након чега се присутнима обратила Ивана Ранимиров, Сантрачева блиска сарадница која га је недавно и наследила на месту директора Градског музеја Вршац, представивши у кратким цртама најзначајнија остварења из живота Звонимира Сантрача, а потом додала:
„Као уметник специфично ангажованог израза, заузео је своје заслужено место на пољу визуелне уметности ширег региона. Његови изузетно познати радови – Балкански воз судбине, Варијанте Зида, те Маршалов шињел својеврстан су храбар и тачан коментар на актуелне догађаје друштвене стварности. У вајарском опусу меморијалних споменика, у Вршцу је оставио скулптуре Боре Костића, Ђорђа Арсенијевића Емануела, руског генерала пореклом из Вршца, бисту Јаше Томића… Кроз педагошки рад је припремао вршачке ученике, будуће студенте, за полагање пријемног испита на ликовним академијама. Као директор Градског музеја Вршац, посебно је подстицао и ангажовао младе колеге.“ 
Потом се у име Града Вршца од великог уметника опростила и градоначелница Драгана Митровић, која је указала на значај дела Звонимира Сантрача за наш град као на велики губитак за Вршац одласком оваквог ствараоца.
   „Као директор Музеја, Звонимир Сантрач, значајно је унапредио рад најважније културне установе у нашем граду. Пре свега бројем изложби које су по квалитету и значају још једном потврдиле да делатност наше установе културе одавно превазилази границе града Вршца. За кратко време успео је да доведе изложбу највећег румунског уметника 20. века, Kорнелиу Бабе, која представља највреднију изложбу у историји нашег музеја, али и да у сарадњи са једним од најутицајнијих музеја из Беча и уз покровитељство аустријске владе и Града Вршца оснује Међународно бијенале ликовне графике у Вршцу посвећено Роберту Хамерштилу. Звонимир Сантрач волео је свој Вршац. Волео је вршачаку културу и несебично и предано радио да она свакога дана буде вреднија, боља и видљивија. Осим импозантног опуса уметничких дела, која ће заувек да живе у нашем музеју, наше тргове красе споменици вршачких великана којих је управо он аутор. Звонимир Сантрач је немерљиво допринео да оживе простори и институције. Као директор Музеја допринео је поновном отварању музејских депанданса, Апотеке на степеницама и Вршачке куле, али и уређењу депоа и музејског фундуса. Био је човек који је оживљавао, али и живео уметност. Било је задовољство имати га за сарадника и познавати га. Град Вршац заувек ће чувати сећање на свог великог уметника Звонимира Сантрача.“ истакла је у свом обраћању градоначелница Драгана Митровић.