Књижевност

Ko су овогодишњи носиоци Међународне награде „Ана Франк“

МЕЂУ ДОБИТНИЦИМА И ЈЕДАН ПАНЧЕВАЦ

• Престижно признање, осим Панчевца Александра Чотрића, добили су и Кристина Николовска (Северна Македонија) и Ивица Баковић (Хрватска)

Књижевник из Панчева Александар Чотрић овогодишњи је добитник Међународне награде „Ана Франк“, коју додељују Издавачка кућа „Феникс“ и Фондација за културну и научну афирмацију и презентацију „Македонија презент“ из Скопља.

Награда се од 2010. године додељује за укупан књижевни допринос у културној комуникацији, сарадњи и размени, посебно у књижевности за децу и младе.

У образложењу жирија, на чијем челу је био проф. др Христо Петрески, наводи се да је „Александар Чотрић писац за децу и младе и аутор бројних књига и антологија. Преведен је на више од тридесет језика, а посебно је познат по својим афоризмима за одрасле и децу. Преводи са македонског на српски. Добитник је низа награда и признања“.

Чотрић је први аутор чији су афоризми заступљени у читанкама од првог до четвртог разреда основних школа у Србији. Поред осталих, приредио је Антологију српског афоризма за децу „Раздељак“ и Антологију савременог стваралаштва за децу српских писаца у расејању (са Љубишом Симићем).

Овогодишњи добитници признања „Ана Франк“, поред Александра Чотрића, су и Кристина Николовска (Северна Македонија) и Ивица Баковић (Хрватска).