Књижевност

Награђена књига Александра Чотрића, сатиричара из Панчева

АФОРИСТИЧКОМ ТАНДЕМУ- ЗА ДАН ВАРНЕ

• У награђеном делу налази око две хиљаде тематски сличних афоризама српског и бугарског писца

Заједничка књига афоризама „Афористички тандем“, објављена на бугарском језику 2019. године, сатиричара из Панчева Александра Чотрића (1966) и његовог бугарског колеге Валентина Димитрова (1946) овеначана је значајним признањем – Великом наградом града Варне у области књижевности.

Ову одлуку донела је градска управа, а награда је уручена на свечаности одржаној у здању општине, 15. августа, на Дан Варне. Признање је из руку градоначелника Ивана Портниха примио Валентин Димитров, афористичар, антологичар преводилац и приређивач ове књиге.

У награђеном делу налази око две хиљаде тематски сличних афоризама српског и бугарског писца. Афоризми су сврстани у осам поглавља: Интернационализми, Политизми, Егзистенцијализми, Демократизми, Криминализми, Културализми, Еротизми и Лафоризми.

Чотрић је у Бугарској 2013. године добио међународно признање „Алеко Константинов“ за сатиричну причу, а 2019. године је превео и приредио Антологију бугарског афоризма „Трн и ружа“, која је представљена у Градској библиотеци Софије и Бугарској националној телевизији.