С КОЛЕНА НА... Викторија Секешан

Владимировац

Викторија Секешан, председница Удружења жена „Вредне руке Баната“

KАД СУ ВРЕДНЕ РУКЕ, ОНДА БЕЗ ПО МУКЕ…

• Манифестација „Дуња и плодови јесени“ окупила је ове године чак 16 удружења и преко 120 гостију из  Србије и Румуније

У наставку серијала представљања удружења жена јужног Баната, ево, стигли смо и у Владимировац. Ово место, које је почело да се насељава почетком 19. века, и које је, сем по бунарима, познато и по баби Анујки (далеко било!), све више  се помиње по  „Вредним рукама Баната“, удружењу жена, с чијом председницом Викторијим Секешан разговарамо о, чему би другом, до о тим „вредним рукама“.

Од Викторије (ето и у имену победничког наговештаја) сазнајемо да је ово удружење основано крајем 2011 године, али је са радом званично почело у пролеће 2012. године.

-Наше удружење жена бави се, пре свега, очувањем  оних вредности које представљају традицију једног народа, његову прошлост која увек закорачаје у будућност, а ми смо ту да је у садашњости презентујемо на што вернији и приступачнији начин – каже Викторија Секешан, посебно истичући чињеницу да је ово удружење мултиетничког карактера, и по свом саставу и по ономе што ради и како ради, што и сам назив удружења потврђује.

ЊИХОВА… с манифестације „Дуња и плодови јесени“

Иначе, Удружење жена „Вредне руке Баната“ има двадесет пари и те како вредних руку, које се баве шивењем, израдом вежених блуза, справљањем разних кулинарских специјалитета, како без тога, и то тако што своје знање и умеће старије чланице удружења преносе на оне млађе, и то је та борба против заборава онога што не би требало да се заборави, јер то је нешто што представља идентитет сваког народа, а зна се колико народа живи у Банату.

-Сем што бринемо о очувању разних традционалних врености народа овога краја, наше дружење има за циљ и заједничко упознавање с оним што још није, хајде да кажем, на нашем репертоару, тако да често путујемо, а ове године смо чак три пута биле у Румунији, и то на менифесатација које су се разликовале по својој тематици. На једној смо, тако, спремале традционално јело Румуна, на другој смо, са учествовале са владимировачком фолклорном групом „Армониа“, док смо на трећој манифестацији представиле наше ношње и старе везене ствари, које се преносе с колена на колено и на тај начин трајно чувају од заборава – напомиње председница „Вредних руку Баната“, наша љубазна и симпатична саговорница, Викторија Секешан.

Е, сад, ред је да нешто сазнамо и о признањима и наградама, за која смо и већ чули, али председница је председница, па нека она каже која су то признања од посебне вредности за све чланице овог удружења жена.

-Не бих превише да се хвалим, али смо, збиља, освајали бројне награде, посебно на разним такмичењима у справљању разних врста јела,  као што је прво место за руску салату, освојено на такмичењеу у Панчеву, онда, друго место у прављењу хлеба, одржаном у Банатском Новом Селу, па треће место на Етно сајму хране и пиће, новембра ове године у Београду, има тога још, али да оставим нешто и за наш други разговор – скромно ће наша саговорница, не заборављајући да на крају каже да је Удружење жена „Вредне руке Баната“ јако поносно на „нашу манифестацију „Дуња и плодови јесени“, која је ове година окупила чак 16 удружења са преко 120 гостију из целе Србије и Румуније“.

СиБ

(Старт 013)

Пројекат „Алибунар јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.