БРОЈНЕ СЕКЦИЈЕ КАО... Вишња Манојловић

Школе јужног Баната

Вишња Манојловић, в. д. директора ОШ „Јован Стерија Поповић“ Велика Греда

СА ДЕЦОМ ТРЕБА ЗНАТИ, ЕТО РЕЦЕПТА ЗА УСПЕХ!

• Рад са децом је изузетно одговоран посао, а моја одговорност као руководиоца једне такве установе  утолико је већа – каже Вишња Манојловић

Основна школа у Великој Греди постоји још од 1850. године, али све до 1934. године деца су наставу похађала на немачком језику. А онда, те 1934. године, на Колонији, на којој су се населили српски добровољци с краја Великог рата, подигнута је основна школа, у којој се настава изводила на српском језику. За малобројно српско становништво у Великој Греди био је то велики поклон. До 1953. године ученици мађарске и словачке националности наставу су до четвртог разреда похађали на матерњем језику, а после те године настава се изводи само на српском језику.

Године 1965. у центру Велике Греде завршена је изградња велелепне школске зграде, а седам година касније и велика сала за физичко васпитање.

Школа се најпре звала „Јован Стерија Поповић“, а након интеграција основних школа са територије општине Пландиште, зваће се „1. октобар“, потом „Доситеј Обрадовић“, да би од 1. септембра 1995. поново почела да ради као самостална осмогодишња установа, са три подручна одељења и са првобитним називом – „Јован Стерија Поповић“.

ГОДИНА 53… ОШ „Јован Стерија Поповић“ у Великој Греди

И данас ОШ „Јован Стерија Поповић“ ради као самостална осмогодишња школа, са укупно 97 ученика, и има једно комбиновано одељење у Милетићеву, где четири разреда похађа укупно седам ученика. У оквиру школе је и група за припремни предшколски програм, која има укупно дванаесторо деце.  Све у свему 116 ђака, о којима брину 23 наставника, два педагога и један библиотекар.

Школу у Великој Греди похађају, како деца из овог места, тако и основци из Марковићева, Банатског Соколца и Милетићева, а трошкови превоза иду на терет општинског буџета. Баш као и трошкови за ужину ученика.  А кад помињемо ужину, треба рећи и да ће у  најскорије време, сходно новом правилнику, ученици бити у прилици да се здравије хране, тако да им структура дневне исхране обезбеди одговарајуће задовољење енергетских и нутритивних потреба.

Од почетка јула ове године на функцији в. д. директора ОШ „Јован Стерија Поповић“ у Великој Греди је Вишња Манојловић, професор разредне наставе и мастер учитељ.

-Прихватајући се одговорне функције директора једне овакве школе, знала сам да ме чекају и велике обавезе, а то значи не само реализација започетих, него и започињање нових пројеката, а све у циљу опремања  и модернизације учионица, осавремењивања наставног процеса и подизања квалитета наставе, као и формирање једног колегијалног наставног кадра, са заједничким циљем усмереним ка нашим ученицима и задовољавању њихових потреба на овом нивоу школовања – каже наша саговорница, додајући да је „сви запослени знају да имају моју пуну подршку и поверење које им је неопходно да заједнички реализујемо све што је неопходно за остваривање тог циља“.

Директорка Манојловић истиче да је рад са децом „изузетно одговоран посао, а моја одговорност као руководиоца једне такве установе  утолико је већа“. – Свој посао схватам изузетно одговорно и трудим се да савесно и професионално урадим све оно што је у домену мојих овлашћења и могућности и да својим колегама и колегинацима будем увек при руци, како бисмо заједнички остварили све оне циљеве који утичу на квалитет наставног процеса и образовно-васпитни рад са децом овог узраста“, напомиње директорка Манојловић.

СиБ

(Опширније у штампаном издању Старта 013)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.