НЕКАД ДВОРАЦ... ОШ „Бранко Радичевић“ у Великом Средишту (Фото: Едукација)

Можда нисте знали

Где је започета прва производања шампањца у Банату

„КАБИНЕТ“ ИЗ ВЕЛИКОГ СРЕДИШТА

• У вршачкој Енолошкој станици остала је сачувана једна једина боца шампањца

Нема баш превише оних који данас знају да је у вршачком крају, у Великом Средишту, некада постојала прва фабрика шампањца у Банату.

Наиме, још у претпрошлом веку, године 1838, велепоседник Голуб Лазаревић подигао је у Великом Средишту дворац и велелепни парк. У том дворцу данас ради Основна школа „Бранко Радичевић“.

Велепоседник Лазаревић је нешто касније подигао и други дворац, и у њему и повећи вински подрум, пошто је поседовао велике комплексе винограда. И већина житеља Великог Средишта бавила се тада виноградарством као веома уносном делатношћу. Тај други дворац, у коме је данас смештен Дом културе, припао је 1921. године Немцу Јозефу Хаузеру. И, ту је почела прва производња шампањца у Банату. Пиће је справљано према француској технологији и носило је име „Кабинет“. Њиме је Хаузер снабдевао не само домаће него и страно тржиште. Најчешћи купци били су Немци и Аустријанци. Хаузер је шампањац производио све до завршетка Другог светског рата у овом крају, 1944. године.

После Другог светског рата, када су виногради у Вршцу и околини припали новоформираном пољопривредном добру „Соња Маринковић“, није више било интересовања за производњу шампањца. Та производња оцењена је као нерентабилна и напуштена је.

Наследник овог пољопривредног добра, „Вршачки виногради“, специјализовали су се за производњу белих вина, а за производњу шампањца ни они нису били заинтересовани.

Тако је од „Кабинета“ из Великог Средишта“ остала само прича и једна, једина сачувана боца шампањца у Енолошкој станици!

(Старт 013)

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.