ПОБЕДНИЦИ... Јованка Латковић, поред Виолете Симић, председнице општине

Наша саговорница

Јованка Латковић, председница Друштва за спорт и рекреацију инвалида општине Бела Црква

ИНВАЛИДИ, ЈАВИТЕ СЕ, ВАШЕ ЈЕ САМО ДА…

• Друштво окупља око 40 чланова, особа са инвалидитетом, који се сваког месеца такмиче у једној од десет различитих спортских дисциплина

Друштво за спорт и рекреацију инвалида општине Бела Црква је организација која окупља инвалиде са територије ове јужнобанатске општине, која се баве спортом и организује такмичења у десет различитих спортова, међу којима су шах, пикадо, пливање, стрељаштво, спортски риболов, седећа одбојка, стони тенис, висећа кугла и три атлетске бацачке дисциплине. Како за Старт 013 каже Јованка Латковић, председница овог друштва, ова организација се труди да у потпуности испоштује календар такмичења који је расписан од стране Спортског савеза инвалида Војводине и Спортског савеза инвалида Србије.

– Наша обавеза је да испоштујемо календар такмичења, било да је то на општинском или међуопштинском, покрајинском или републичком нивоу. То практично значи да сваког месеца имамо такмичења из различитих грана спортова, овог месеца је то био спортски риболов, а током јула нас, после општинског, очекује и такмичење у Новом Саду у дисциплини висећа кугла. С почетка сваког месеца почињемо са тренинзима из дисциплине која нас чека по календару и одлазимо на такмичења – објашњава наша саговорница како друштво функционише.

Да би неко био члан ове организације и учествовао у овим спортским такмичењима, мора имати статус инвалида и мора бити пунолетан. Ова организација данас окупља око 40 чланова што није пуно када се узме у обзир колико инвалида има у Белој Цркви, напомиње Јованка Латковић, додајући да је једно овакво друштво потребно овој општини, као и да једноставно не разуме зашто већи део инвалида нема жељу да се баве спортом.

– Зато ми, као организација, морамо бити агилнији у привлачењу нових чланова, пре свега кроз медијске наступе, јер нам је потребно нових, млађих чланова. Ако желе да се баве спортом, инвалиди нам се могу придружити, све око организације и такмичења је наша брига, њихово је само да иду на турнире и такмиче се. Овакви клубови су потребни Белој Цркви, али једноставно људи нису пуно заинтересовани да се баве спортом, пензионери наше општине се не баве спортом, а инвалиди рада немају довољно чланова тако да често ми идемо на такмичења у њихово име пошто смо ми већ организовани и у тренингу – наводи наша саговорница и каже да она лично воли да се бави спортом, као и да у име друштва учествује у такмичењима у пикаду, атлетским дисциплинама. пливању, седећој одбојци, али и риболову, пошто ту мора учествовати бар једна жена, Како каже, сваки члан мора учествовати у бар четири обавезне дисциплине, као и да би она неке од ових спортова препустила другима али, нажалост, заинтересованих нема много.

Како председница Латковић каже, од када је дошла да чело ове организације, 2016. године, у општини Бела Црква су донети нови прописи који регулишу рад оваквих друштава тако да ова организације функционише у складу са свим општинским прописима којима је њен рад умногоме олакшан.

– Сарадња са локалном самоуправом је веома добра, имамо сву помоћ и подршку која нам је потребна. Тренутно се ради на уређењу просторија друштва па када то буде готово, то ће још олакшати мој посао који подразумева много папирологије. Што се тиче других спортских друштава инвалида, много сарађујемо са Панчевцима, имамо међуопштинска такмичења, а често идемо на тренинге на базен у Панчево – додаје Јованка Латковић, председница Друштва за спорт и рекреацију инвалида општине Бела Црква.

(Старт 013)