МУШКАРАЦ ПЛУС... „Вредне руке Црепаје“ у хуманитарној акцији

Разговор с поводом

Ружица Грубанов, председница Удружења жена “Вредне руке Црепаје”

ЗАЈЕДНО ЗА ДЕЦУ, АЛИ И ЗА ПАМЋЕЊЕ

• “Вредне руке Црепаје” су тек на почетку свог рада, али су својим активностима већ показале да, када се окупе жене које желе заједно да раде, ништа није немогуће постићи, а тек заједно и са једним мушкарцем!

Удружење жена “Вредне руке Црепаје” је најмлађе такво удружење у општини Ковачици. Основано је 23. фебруара ове године, али по речима Ружице Грубанов, председнице удружења, оно је много постигло за ово кратко време. Како каже ова наставница ликовног у пензији, одлучила је да са другим Црепајкама оснује удружење жена које би се бавило хуманитарним радом, али и чувала традиције и обичаје овог банатског села.

– Мислим да је ово прави посао за мене, а на крају ме је подржало 17 вредних, способних, дивних жена, али и један господином, муж једне од чланица, тако да смо врло брзо створили уигран тим који је почео са организовањем наших првих активности. За Ускрс смо у Црепаји организовали “Туцијаду”, такмичање у туцању јајима за најмлађе Црепајце и могу рећи да је одзив био фантастичан. Одавно црква у Црепаји није била тако пуна деце, а за коју смо ми офарбали јаја и направили медењаке тако да је свако дете добило кесицу бомбона и медењаке. Свештеници су нас прихватили, а финансијски су нас помогли наши бројни донори којима се овом приликом захваљујем – напомиње наша саговорница и даље каже да су ову прву успешну акцију удружења подржали и Месна заједница и Туристичка организација, који су обезбедили и играчке за децу. У међувремену је удружење освојило своју прву награду – на такмичењу у ручном прављењу резанаца, које је у Качареву организовало Удружење жена “Етно кутак”, чланица “Вредних руку Црепаје” Горица Косовац освојила је прво место.

ВРЕДНЕ РУКЕ ЦРЕПАЈЕ… у пуном саставу у свом домаћем амбијенту

Када је већ реч о акцијама иза којих стоји ово удружење, треба поменути и недавно одржану хуманитарну акцију продаје гардеробе испред просторија Месне заједнице у Црепаји, у оквиру које је скупљено пет хиљада динара, којима су саме чланице удружења додале исто толико, а које су намењене за једну самохрану мајку са шесторо деце која живи у Црепаји. Наша саговорница додаје да ће ова врста хуманитарних акција ускоро бити редовне у овом селу и да ће се одржавати једном месечно, а да ће сакупљен новац бити намењен деци којој је помоћ потребна. А да су акривности овог удружења усмерена највише на децу говори и недавно организовање предавања о развоју деце, на којем су говорили дефектолог Ивана Живанов и Наташа Милосављев Дамјанов. Председница Грубанов додаје да одзив родитеља није био како је очекивано па ће слично предавање организовати поново на јесен, када ће о раду са децом говорити и наша саговорница, као бивша просветна радница.

– На јесен нам је у плану да организујемо и такмичање у прављењу колача од ораха под називом “Његово величанство орах” где ће колаче оцењивати успешни посластичари, а идеја је да се у оквиру ове манифестације одржи и такмичање у туцању ораха. Идеја је да се све то одржи у склопу “Госпојинских дана” који се традиционално одржавају крајем августа у Црепаји. Оно што могу рећи је да смо за ово кратко време ми много постигли и наравно, имамо и пуно планова за будућност. Ја сам амбициозна а најбитније да сам окружена женама које све, као и ја, желе да заједно радимо за нашу децу, али и да од заборава сачувамо оно најлепше од наше Црепаје – каже за Старт 013 Ружица Грубанов, председница Удружења жена “Вредне руке Црепаје”.

(Старт 013)