ПОЛИТИКА НАПРЕТКА И ИСТРАЈНОСТИ... Јован Репац

СРЕЋНА 2021.

Јован Репац, председник Општине Пландиште

РАДИМО  СВЕ ШТО ГРАЂАНИ  ОД НАС ОЧЕКУЈУ ДА РАДИМО

• Можемо да се похвалимо великим улагањима, не само са пројектима обнове зграда образовања и здравства, већ и пројектима изградње и санације комуналне инфраструктуре, а у наредном периоду наставићемо све оно што смо започели, али и отворити нова поглавља и тако исписати и нове странице у развоју наше општине

Током 2020. године, уз све недаће које је са собом донела ова пандемија вируса COVID-19, уз поштовање свих мера прописаних од стране Кризног штаба и Владе Републике Србије, трудили смо се да оправдамо поверење грађана које су нам указали, радили смо марљиво, упорно, покушавали смо да направимо велике кораке у свим сферама живота. Као круна тог рада дошла је и реализација великих пројеката.

                                    ЈЕДНО ПИТАЊЕ – ЈЕДАН ОДГОВОР

     Као и сваке, тако и ове године, на њеном измаку, обратили смо се челницима свих  осам локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа, само са једним питањем:

     • Како са становишта најважнијих задатака локалне самоуправе оцењујете годину која је на измаку и који су то најзначајнији планови у 2021. години?

     Данас објављујемо одговор Јована Репца, председника Општине Пландиште.

     А сутра…

Посебно бих истакао велике инвестиције и улагања које је Општина имала на санацији инфраструктурних објеката у области школства и здравства. Свакако једна од највећих инвестиција је санација зграде Основне школе „Доситеј Обрадовић“, Одељења у Великом Гају. Санација објекта подразумевала је комплетно уређење столарије, санитарија, подова, крова, фасаде, изградња приступне рампе за инвалиде. Практично, објекат је урађен темељно на свим пољима, како би се створили услови за здрав и сигуран напредак наше деце у области образовања. Објекат је доведен до врхунског нивоа енергетске исплативости. Пројекат је реализован у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима и његова вредност износи око 60.600.000 динара.

   Захваљујући одличној сарадњи коју имамо са покрајинским и републичким органима власти, успели смо да реновирамо школе, домове здравља, домове култура, да изградимо неке од најважнијих комуналних објеката, да градимо путеве, санирамо водоводне мреже,  уређујемо комуналну и саобраћајну инфраструктуру. Захваљујући реализацији пројеката прекограничне сарадње „Банат-смарт“ постали смо прва општина у Србији која је имплементирала нову технологију постављања јавне-лед расвете. Ова инвестиција треба Општини Пландиште да донесе 70% више уштеде електричне енергије.

Реализација ових пројеката је добар показатељ одговорне и смерне политике коју водимо, политике развоја, напретка и сигурне будућности за све грађане општине Пландиште.

Можемо да се похвалимо великим улагањима, не само са пројектима обнове зграда образовања и здравства, већ и пројектима изградње и санације комуналне инфраструктуре. То се посебно односи на пројекат санације водоводних чворишта, што је само прва фаза реализације великог пројекта санације водовода који подразумева и замену километара старих водоводних цеви и постављање нових. Радове на санацији водних објеката и мрежа успели смо да завршимо у насељима Пландиште и Хајдучица.

ДЕЦА СУ… уручивање аутоседишта за децу рођену 2019/2020. године

    Непосредни контакти са грађанима, свакодневна комуникација, помогла нам је да се упознамо са проблемима које свако село има и шта је то што је од великог значаја за наше суграђане. Захваљујући томе приступили смо санацији и изградњи објеката Дома културе у насељима Милетићево и Купиник, изградњи објекта комуналне инфраструктуре (капела) у Великом Гају. Путна инфраструктура је јако битна, што смо и показали уређењем и асфалтирањем Војвођанске улице у Хајдучици, делове улица Првомајске и Николе Пашића у Пландишту, постављањем заштитних ограда у близини зграде Основне школе, како би повећали безбедност на високо фреквентним саобраћајницама у близини образовних установа.

    С обзиром да Општина Пландиште спада у подручја са најмањим процентом шумовитости у Србији, са свега 0,5% засада под шумом, у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом „Јужни Банат“ Панчево, покренули смо пројекат „Подизање шума на деградираним земљиштима“. Укупна вредност пројекта је 7.745.761,00 динара, од чега 80% средстава добијено је из зеленог фонда Минисарства заштите животне средине, а 20% средстава обезбеђено је из буџета локалне самоуправе. Процесом пошумљавања обухваћено је 10,5 хектара земљишта и то садницама аутохтоних лишћарских врста дрвета и тим пројектом јасно смо ставили акценат на уређење и заштиту животне средине.

    Велика дела са собом носе и велику одговорност. Тако и ми имамо одговорност према нашим суграђанима. Све што смо до сада изградили и постигли треба и мора да буде добар темељ за неке будуће пројекте и велике инвестиције. У наредном периоду зацртали смо себи велике циљеве, између осталог изградња објекта ОШ „Доситеј Обрадовић“, истурено одељење у Маргити, са изградњом фискултурне сале. Према првим проценама то ће бити највећи пројекат чију смо реализацију покренули, укупне предрачунске вредности од око 200 милиона динара. Такође, планирамо и наставак реализације друге и треће фазе пројекта изградње пута Банатски Соколац-Милетићево-Стари Лец, који ће бити од великог значаја за локалну инфраструктурну повезаност саобраћајница. Како бисмо могли да спроводимо политику привлачења инвестиција и улагања у нашу општину ми морамо константно да радимо на обнављању комуналне и путне инфраструкутуре. Дугорочно гледано, ради се и припрема пројекта санације пута Пландиште-Велики Гај-Купиник. У плану су и израде пројеката санације локалних саобраћајница и најфреквентнијих улица у насељеним местим у Општини Пландиште. Након изградње чворишта у насељу Пландиште, следећи корак је изградња и аутоматизација система пијеће воде, изградња објекта за пречишћавање пијаће воде и комплетна замена водоводних цеви. Реализација оваквог пројекта  тећи ће у више фаза и представља инвестицију чија вредност премашује 2 милиона евра, а која ће се рализовати у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима. Затим наставак изградње капела у насељеним местима у којима објекат такве намене још није изграђен. Привлачење инвеститора подразумева да имамо спремне радне зоне које можемо да понудимо за изградњу фабрика и постројења, стога је у плану и изградња и комунално опремање радне зоне „Север“ у насељу Пландиште, затим и опремање радних зона у Старом Лецу, Великој Греди и Барицама. Привлачење инвестиција значи и нова радна места, значи и сигурност за наше суграђане. У Општини Пладниште има велики број зграда који су од великог културног и историјског значаја, што се може искористити за туристичку промоцију како на локалном тако и на регионалном нивоу. И зато желимо да све те објекте рестаурирамо, да им вратимо стари сјај, да привучемо туристе и искористимо сав потенцијал који имамо. Зато смо приступили изради техничке документације за санацију објеката Дома културе у Великој Греди, Дома културе у Великом Гају, а с обзиром да тамо имамо парк који је под заштитом државе као својеврстан споменик културе. Изградња и санација спортских објеката од великог је значаја за очувања здравог живота наше деце и стога су наши планови на том пољу усмерени на изградњу дечијих игралишта, санацију објеката, помагање спортским клубовима и спортским радницима.

ПЛАНДИШТЕ… седиште локалне самоуправе и Општинске управе

У овој години на измаку, када је читав здравствени систем и економија стављена на велики тест услед пандемије вируса COVID-19, Србија је показала да је јака и стабилна држава, да се брине о правима и интересима својих грађана, о здрављу сваког појединца. Захваљујући великој борби Владе Републиике Србије и председника  Републике Србије Александра Вучића, успели смо да сачувамо и економију и здравство како на републичком, макро нивоу, тако и на локалном, микро нивоу. Колико год је то било у нашој могућности, у складу са свим законским регулативама, трудили смо се да помогнемо локалним привредницима, малим и средњим предузећима, како би на што лакши начин пребродили новонасталу ситуацију. И лично сматрам да смо у томе успели, али морамо да будемо свесни да ова борба још траје и да се не смемо ниједног тренутка опустити.

Улагања у инфраструктуру, у образовање, улагање у нашу децу, представља залог за будућност, сигурну инвестицију у боље сутра, јер ће на њима да се ослања будућност Општине Пландиште. Подршка коју нам грађани пружају је круна марљивог и доброг рада, сигурне и одговорне политике коју водимо, политике напретка, истрајности и борбе за све наше суграђане. Морам да истакнем да нам је председник Републике Србије Александар Вучић пример како треба оправдати поверење грађана које су нам дали, да морамо да се боримо за бољу и успешнију будућност свих грађана и да у тој борби не смемо да посустанемо. У наредном периоду морамо да радимо још више, морамо да остваримо све зацртане циљеве, да постављамо нове, да наставимо добрим и сигурним путем, да крупним корацима идемо ка још успешнијој будућности, јер то грађани очекују од нас. Уз њихову пуну подршку наставићемо све оно што смо започели и отворити нека нова поглавља, нове пројекте, заједничким снагама исписаћемо нове странице у развоју наше општине Пландиште.

И за крај, пожелео бих свим грађанима срећну 2021. годину, да буду здрави и успешни и на приватном и на пословном плану.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Пландиште – будућност у огледалу сасашњости“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.