НЕМА СТАЈАЊА... Александар Стевановић

СРЕЋНА 2021.

Александар Стевановић, градоначелник Града Панчева

ИДЕМО У НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ И НОВЕ РАЗВОЈНЕ ПРОЈЕКТЕ

• Упркос свему, ми настављамо борбу којом Панчево прати пут председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, а то је отварање нових радних места, привлачење инвестиција, изградња повољног пословног амбијента како бисмо привукли што више инвеститора, и не само то, настављамо радове  на томе да  Панчево, сем што има најбољи градски превоз у Србији,  има и најлепше…

Година која је на измаку, била је тешка у сваком смислу, не само за Панчево, већ за читав свет и видели смо како су због пандемије вируса ковида-19 грцале и много јаче економије од наше, али смо такође сведоци да је Панчево озбиљан град, са изграђеним стабилним системом и да је и у овим најтежим условима очувао и стабилност финансија, и комунални ред, а да су наше здрваствене институције међу онима најбољима које пружају услуге у области здравствене заштите и да могу да помогну својим капацитетима комплетан здравствени систем у Србији.

ЈЕДНО ПИТАЊЕ – ЈЕДАН ОДГОВОР

     Као и сваке, тако и ове године, на њеном измаку, обратили смо се челницима свих  осам локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа, само са једним питањем:

  • Како са становишта најважнијих задатака локалне самоуправе оцењујете годину која је на измаку и који су то најзначајнији планови у 2021. години?

 Ево одговора Александра Стевановића, градоначелника Града Панчева.

Пандемија вируса ковид-19 утицала је на веће трошкове у појединим областима и слабије пуњење градског буџета.  У таквој ситуацији смо преузели одговорност да управљамо Градом, суочавајући се са највећим изазовом до сада, где с једне стране имате ужасно отежавајуће околноси и боримо се за здравље и људске животе, а с друге стране дупло већим напорима морамо да обезбедимо функционисање Града и да покушамо и да имамо инвестиције и развојне пројекте, јер Град не сме да стане. Епидемија вируса корона била је главни проблем који је са собом носио многе мање проблеме које смо као локална самоуправа морали да решимо. Као локална самоуправа смо све учинили да олакшамо овај период што више можемо свим суграђанима.

Упркос свему, ми настављамо борбу којом Панчево прати пут председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, а то је отварање нових радних места, привлачење инвестиција, изградња повољног пословног амбијента како бисмо привукли што више инвеститора ка нашем граду. Сигурно ћемо наставити тим путем, да створимо пословни амбијент, да буде што повољнији, да и постојећим инвеститорима олакшамо пословање, а нашим суграђанима обезбедимо места да се запосле.

ЈОШ МАЛО ПА… градоначелник са покрајинским секретаром Чедомиром Божићем у обиласку изградње водоводне мреже у Скробари

Када говоримо о плановима, они су преточени у буџет Града Панчева, који је Скупштина града усвојила 18. децембра, и то, морам да напоменем, најраније до сада, први пут у складу са календаром који прописује буџетски систем, а то је пре 20. децембра и то је је јако важно, јер сам приликом ступања на дужност рекао да ћемо инсистирати на већој ефикасности у раду локалне самоуправе и то смо на овај начин и доказали и ту у овако тешким условима.

Сви сте били сведоци да смо у 2020.  години од 21. августа у два наврата имали два ребаланса буџета и ми смо већ тим ребалансима реаговали у складу са ситуацијом и пратили стање, јер ово заиста јесте тешка година. Ситуација са којом се боримо и непријатељ у виду пандемије корона вируса јако утиче на све нас у сваком погледу, али утиче и на финансијска средства са којима буџет Града Панчева располаже. Ми смо и преходним ребалансима и приликом израде буџета покушали да предвидимо што више ствари, иако је то заиста непредвидљиво у постојећим околностима.

Радећи одлуку о буџету за 2021. годину наставили смо да радимо оно што смо почели ребалансима и сматрам да смо то урадили добро, пре свега у смислу очувања нашег система. Обезбедили смо средства за све оне функције које су неопходне, како би наши суграђани што мање трпели последице пандемије вируса ковид-19.

Буџет је програмски, од 2015. године се тако формира, буџет Панчева је увек био транспарентан и данас је такав, има мање позиција него што је било у 2020. години, али је врло транспарентан по програмима. Оно што је важно, је да смо успели да изворне приходе подигнемо и да их доведемо на ниво отприлике исти као у претходној години и поред смањених уступљених прихода са републичког и покрајинског нивоа.

Буџет за 2021. годину износи 5.838.390.000 динара и садржи све оно што је неопходно за нормално функционисање Града.  Прва ствар којом смо се водили била је да обезбедимо несметано функционисање свих институција, образовних, установе културе, социјалне заштите, јавних и јавно-комуналних предузећа, месних заједница и то на истом или чак и већем нивоу него у претходној години. Буџет је жив организам, имали смо чак пет рабаланса у 2020. години, ми ћемо активно пратити реализацију буџета и у складу са потребама и препорукама Кризног штаба, ребалансирати га у складу са ситуацијом.

ВЕЋ ПРЕБУКИРАНА… Северна индустријска зона: Немци знају где је…

У буџету за 2021. годину, предвиђено је кредитно задужење Града Панчева у износу од 564 милиона динара и то је намењено спровођењу инвестиција од великог значаја. То се пре свега односи на почетак уређења Потамишја и Градског кеја, у износу од 250 милиона динара, јер Панчево које има две реке и грађани треба да имају ту простор и садржаје у пуном капацитету. Друга важна инвестиција је наставак уређења централног градског језгра. Видели смо сада, када се завршила прва фаза радова, да они који су протестовали и негодовали, нису били у праву, јер смо добили део градског  језгра достојно најуређенијих европских градова и наш циљ је да наставимо у том правцу и да уредимо комплетно градско језгро, да Панчево заиста добије центар града какав заслужује да има и да буде најлепши град у Србији. За наставак радова смо одвојили 150 милиона динара и то ћемо радити током целе 2021. године.

Поред тога, настављамо да радимо најавжнији пројекат за све нас, а то је израда пројектно-техничке документације за реконструкцију и изградњу Опште болнице. У договору са колегама из Канцеларије за јавна улагања, имамо план који већ активно реализујемо. Претходним ребалансима смо обезбедили средства за израду пројектно-техничке документације која је јако комплексна и траје. У 2021. настављамо израду и идемо ка грађевинској дозволи, тако да Панчево, надам се, брзо добије клиничко-болнички центар какав Панчеву и Јужном Банату заиста треба. Јако се радујем што је наша Општа болница у овом тешком времену показала колико је важна и колико су то добри радници и Општа болница у Панчеву је једна од најбољих болница која се налази у ковид систему.

Поред овога, из кредитног задужења финансираће се и пројекат у којем смо већ две године, а то је побољшање безбедности наших суграђана. Ми смо у пројекту постављања видео надзора, намењеном праћењу саобраћајних прекршаја, али и праћењу саме безбедности у нашем граду. До сада су покривене све школе и сви вртићи, тренутно се поставља опрема намењена раскрсницама и у сарадњи са Полицијском управом у Панчеву, реализацијом овог пројекта који завршавамо 2021. године, безбедност ћемо подићи на максималан ниво и Панчево ће бити један од најбезбеднијих градова.

Наравно, да када говоримо о Панчеву, ту су и инвестиције у индустријске зоне, сада три, а имаћемо четири, јер су ове зоне поред свих ствари између осталог допринеле да услед смањених примања од Републике, можемо да креирамо овакав буџет града у овој тешкој ситуацији, а да није угрожена стабилност града. Настављамо да улажемо у наше индустријске зоне и овим буџетом смо из кредита обезбедили 24 милиона динара за наставак изградње Улице 7. Нова, а све за потребе инвеститора „Бросе“ који ће 2021. године отворити своју фабрику у Панчеву.

Поред ових инвестиција из кредита, ту си инвестиције за реализацију пројеката јавно-приватног партнерства. По питању изградње путне инфраструктуре, пројекат се наставља и ми ћемо имати интензивне радове у градском језгру. Радиће се на тоталној реконструкцији шест улица у граду Панчеву, настављамо даље са рехабилитацијом путева, доста је урађено и у насељеним местима и у самом граду. Поред тога определили смо средства да превоз путника задржимо на овом нивоу и можемо рећи да и поред пандемије имамо најбољи јавни превоз и обезбедили смо средства да то тако и остане. Настављамо да радимо на свему ономе што смо започели и да у условима пандемије ковид-а 19 чувамо и развијамо даље наш град.

Желим овом приликом вашим читаоцима и свим грађанима срећну Нову 2021. годину, да наставе да се боре заједно са нама за себе, своје породице, за свој град, да не посустану у овим тешким тренуцима, да брину о себи и брину о другима, да се сачувамо сви, да изађемо из овога као победници и да наставимо да у новој години градимо наш град да можемо у њему уживати у добрим временима која, сигуран сам, долазе за Панчево и његове грађане.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево