У НАЈБОЉЕМ ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА... Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Вршац

Одржана 3. седница Скупштине града Вршца

УПРКОС СМАЊЕНИМ ПРИХОДИМА, НИКО НЕЋЕ…

• Уместо Ненада Бароша, народног посланика, који је поднео иставку, за новог председника Скупштине града изабран је др Предраг Мијатовић

Јуче је у Центру Миленијум одржана трећа редовна седница Скупштине града Вршца. На почетку седнице констатована је оставка досадашњег председника Скупштине града Вршца Ненада Бароша, иначе, народног посланика, а на предлог одборничке групе „Александар Вучић – За нашу децу“, за новог председника изабран је  др Предраг Мијатовић, лекар специјалиста у пензији.

Најважнија тачка дневног реда данашње седнице била је доношење одлуке о првом ребалансу буџета Града Вршца за 2020. годину. Градоначелница Драгана Митровић, образлажући предлог ове одлуке, је истакла како је „одговорним и опрезним планирањем прихода и извршавањем расхода и издатака  извршена прерасподела плана унутар прихода и расхода у складу са стварним стањем и очекивањима до краја ове буџетске године.“

-Услед услова изазваних пандемијом вируса COVID-19, акценат је био на извршавању текућих, приоритетних расхода и измирењу већ уговорених обавеза. Упркос смањеним приходима буџета изазваних новим околностима, Град Вршац је ипак обезбедио средства за завршетак изградње канализације Павлиш, а средствима самодоприноса за канализацију, предвиђеним на посебан начин, ЈКП „Други октобар“, привео је крају веома важну инвестицију на реконструкцији пречистача воде. Ни једно удружење грађана нити културно уметничко друштво неће овим ребалансом бити ускраћено за средства предвиђена у 2020. години.

Без обзира што смо остали без значајних прихода на зараде, успели смо да предфинансирамо све пројекте Европске уније, посебно када су у питању пројекти за ванредне ситуације. Средства предвиђена за комуналне делатности остала су непромењена у односу на иницијални буџет, а невладином сектору ће такође бити реализован намењени део буџета. Без обзира на све иоколности изазване пандемијом вируса COVID-19, успели смо да обезбедимо нормално функционисање Града Вршца, свих директних и индиректних корисника, неометано функционисање школа и осталих институција.

Такође није изостала ни инвестициона активност, у току је један велики пројекат који се спроводи кроз Уговор о јавно приватном партнерству, вредан пет стотина милиона динара, а тиче се путне мреже, радови се све време изводе, током читаве године, без обзира на новонастале околности и смањене буџетске приходе. Као што видимо, пандемија је и даље у току, па ћемо и у планирању буџета за 2021. бити веома обазриви како бисмо правилно предвидели средства која су нам неопходна да заштитимо наше становништво од ширења заразе и да обазриво трошимо средства имајући у виду приоритете, а у најбољем интересу свих грађана Вршца – рекла је градоначелница Митровић

У даљем току седнице, именовани су чланови Градског штаба за ванредне ситуације за територију Града Вршца, донета је одлука о усвајању Плана детаљне регулације комплекса „Хемоград“ у Вршцу, који предвиђа могућности за даљу изградњу, усвојени су извештаји о раду ПУ „Чаролија и НП „Стерија“ Вршац, као и план рада ПУ „Чаролија“.

Усвојенене су и протоколарне одлуке које се углавном тичу усклађивања аката са законским одредбама, а до краја седнице одборници су гласали и за именовање управних и надзорних одбора градских институција, као и за школске одборе свих основних, средњих и мешовитих школа у Вршцу.

(Према: Градски портал)

Пројекат „Град Вршац – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.