ОПТИМИЗАМ СА ПОКРИЋЕМ... Зорана Братић

Срећна 2023.

Зорана Братић, председица Општине Алибунар

НАСТАВЉАМО ИСТИМ ТЕМПОМ, НЕМА СТАЈАЊА

• Буџет за 2023. годину креиран је тако да се приоритет даје очувању животног стандарда грађана општине Алибунар, али и да се, сем обезбеђивања несметаног функционисања свих општинских установа и служби, настави са израдом нових пројеката и новим инвестицијама – каже за Старт 013 Зорана Братић, председница општине

Током 2022. године Општина Алибунар је вредно радила како би живот својих страновника учинила бољим и квалитетнијим. Од реализације пројеката из области грађевинарства и инфраструктуре најзначајнији су: радови на канализацији у насељеном месту Алибунар, радови на изградњи и уређењу пијаце у Јаношику, уређење фудбалског терена у Владимировцу, изградња дечјих игралишта у Добрици, Новом Козјаку, Иланџи, Јаношику, Локвама, Николинцима и на Девојачком бунару.

Поред тога, редовне активности на одржавању општинских путева и улица, као и улагања у редовно одржавање објеката школских и других установа, а посебно Дома здравља „Алибунар“ у Алибунару. Најзначајније што нас очекује у наредној години је изградња објекта дечјег вртића у Банатском Карловцу, што финансира Светска банка кроз пројекат „Инклузивно предшколско образовање“ Министарства просвете Републике Србије.

Општина Алибунар планира улагања у опремање радне зоне у Банатском Карловцу и ту смо предузели конкретне кораке – упућен је предлог Влади Републике Србије за пренос права из јавне својине Републике Србије у јавну својину Општине Алибунар земљишта на коме је планирана ова радна зона, а припремљени су и ревидирани пројекти за изградњу јавне водоводне и канализационе инфраструктуре до радне зоне Блок 48 Банатски Карловац. У 2023. години планирамо финансирање израде пројектно-техничке документације и улагање у реконструкцију улица и локалних путева. Поред тога, константно се ради на унапређењу комуналних услуга. У циљу унапређења и одржавања хигијене насеља, Општина Алибунар је и ове године издвојила средства за набавку парковског мобилијара, клупа и канти за сва насеља.

Први пут смо ове године донели Програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова за 2022. годину, за чију реализацију смо обезбедили средства од 2.000.000 динара од укупних 4.000.000 динара, с обзиром да је Министарство рударства и енергетике РС определило износ од 2.000.000 динара. До краја године ће се у потпуности реализовати јавни позив за доделу бесповратних средстава домаћинствима за енергетску санацију породичних кућа и станова на територији општине Алибунар, односно закључити уговори са 25 крајњих корисника. Са истим мерама наставићемо и следеће године.

УХОДАНИМ СТАЗАМА… стандард грађана, али и нове инвестиције и пројекти

Као и претходне, и ове године смо наставили да пружамо потребну стручну помоћ и подршку Министарству за бригу о селу у циљу реалилзације пројекта куповине сеоских кућа, те је 6 породица са територије општине Алибунар у овој години остварило право на доделу бесповратних средстава за ову намену. Почев од септембра, успешно реализујемо пружање услуге „помоћ у кући“ на територији општине Алибунар кроз коју геронтодомаћице обилазе и брину о нашим најстаријим суграђанима.

У 2022. години успешно смо реализовали Локални акциони план запошљавања у сарадњи са Националном службом за запошљавање. Мере које су реализоване су стручна пракса, јавни радови и самозапошљавање. И у 2023. години издвајамо 3.500.000 динара за реализацију наведених мера.

Као и у 2021. години, и у 2022. години релизује се Програм мера подршке пољопривредној политици и руралном развоју, за који је предвиђено 10.000.000 динара, што ћемо наставити и у 2023. години а наставићемо и са уређењем каналске мреже и атарских путева и опремањем пољочуварске службе.

Почетком 2022. године именили смо одлуку о финансијској подршци породици са децом, чиме је свој деци у основним школама обезбеђено право на бесплатне ужине. Омогућено је свим студентима са територије општине Алибунар да добијају из општинског буџета студентске помоћи, настављамо са бесплатним превозом ученика, студената, као и социјално угроженог становништва, помоћима за рођење првог, другог, трећег и четвртог детета, као и беби пакетима. Значајна средства издвајамо за финансирање удружења грађања, верских заједница и спортских удружења, што ћемо наставити и у 2023. години а подржавали смо и наше најуспешније спортисте на балканским и европским првенствима, наше најбоље ученике и студенте.

Оно што посебно желим да истакнем су наша улагања у здравствену заштиту. Иако је АП Војводина преузела оснивачка права, Општина Алибунар је, као локална самоуправа која на првом месту брине о својим грађанима, наставила да више него икад опрема Дом здравља „Алибунар“. У 2023. години завршавамо исплату дуга апотека, у циљу реализације родно одговорног буџетирања обезбедили смо средства за реновирање гинекологије у Алибунару и набавку нових гинеколошких столова и друге неопходне медицинске опреме. Такође, континуирано финансирамо стручна усавршавања и специјализације у здравству, као и плате одређеног броја запослених, како бисмо обезбедили рад неопходних специјалистичких служби у овој установи, а све са циљем унапређења пружања здравствених услуга.

Очекујем да ћемо почетком наредне године завршити и усвојити План детаљне регулације за Девојачки бунар, што ће бити полазна основа за уређење нашег највећег туристичког потенцијала, а како бисмо даље улагали и развијали туризам у општини Алибунар. У ту сврху потписан је и уговор за израду пројекта саобраћаја и саобраћајне сигнализације за очување туристичких одредишта и традиционалних произвођача на територији општине Алибунар

Такође, у завршној фази је и израда Плана развоја општине Алибунар за период 2022-2030. године, на основу кога ћемо израдити и друга планска акта. Управо је реализована и јавна набавка за израду локалног плана управљања отпадом општине Алибунар за период 2022-2030. године.

За наредну 2023. годину буџет Општине Алибунар је креиран тако да се најпре обезбеди неометано функционисање и рад свих установа и служби на територији општине Алибунар, које су кључне за живот сваког појединца, али и да се упркос кризи која је изазвана ратом у Украјини, ради и на унапређењу услова живота људи, наших суграђана, реализацијом планираних програма и пројеката.

Као што се види из изложеног, Општина Алибунар је, следећи циљеве и визију нашег председника Александра Вучића и по узору на републички буџет, и свој буџет за 2023. годину креирала тако да се приоритет даје очувању животног стандарда грађана општине Алибунар, али и да се настави са инвестицијама и израдом пројеката.

Уз жеље да свима наредна година буде успешнија и безбрижнија, Општина Алибунар свим свијим грађанима и грађанкама честита предстојеће божићне и новогодишње и празнике.

(Старт 013)

Пројекат „Алибунар данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.