ПУ „СРЕЋНО ДЕТИЊСТВО“... све је подређено потребама деце и родитеља Игра, дружење, комуникација, сараднички однос...

 Пландиште

Лиа Скумпија, директорка ПУ „Срећно детињство“ у Пландишту

УСПЕВАМО ДА ЗАДОВОЉИМО СВЕ ПОТРЕБЕ РОДИТЕЉА

• Моја мисија је да створим савремену и отворену установу која ће у потпуности удовољити детету
• За социјално угрожене и треће дете вртић је бесплатан
• Листа чекања не постоји

Пошто је дуже од двадесет година у ПУ „Срећно детињство“  радила као васпитач, потом обављала  дужност и помоћника директора…

-А онда сам, 2009. године,  прихватила понуду да будем в. д. директора.  За време док сам била помоћник директора увидела сам да поседујем способности и  схватила да бих могла квалитетно водити установу у којој сам запослена од 1985. године. Из тог разлога сам и конкурисала за место директора . Мотив ми је био да обезбедим квалитет  васпитно –образовног процеса у целини, да пружим подршку целовитом дечјем развоју и квалитетан однос деца – васпитач – родитељ. Моја мисија да створим савремену и отворену установу која ће у потпуности удовољити детету, са широким спектром свих потреба, особина, нивоа развоја, услова живота, родитељских стилова, кроз низ компетентних активности и уз учешће родитеља, подршке локалне самоуправе и локалне заједнице, у процесу одрастања, васпитања и образовања – каже наша саговорница, додајући да је на добром путу да оствари своју мисију јер је „мој рад и брига за колектив препозната и прихваћена, што се огледа  у чињеници  да је колектив три пута био уз мене и пружио ми подршку при кандидатури за директора. Тако да ми тренутно тече трећи мандат директора,  на шта сам изузетно поносна – са задовољством истиче  Лиа Скумпија, директорка ПУ „Срећно детињство“ у Пландишту.

Када говори о специфичностима „Срећног детињства“, директорка истиче да  се васпитно – образовни рад, поред српског језика, изводи и на језицима националних мањина,  у васпитној групи у Барицама  на румунском језику, а у васпитној групи у Јерменовцима  двојезично, на мађарском и српском језику.

РЕЧ-ДВЕ И О…

Цена боравка у ПУ „Срећно детињство“, коју плаћају родитељи је  20% од економске цене и износи 3.450 динара.  Та цена укључује могућност десеточасовног боравка у овој установи, васпитно – образовни рад, три оброка (доручак, ужину и ручак) и спавање (поподневни одмор). За социјално угрожене и треће дете вртић је бесплатан, што дотира локална самоуправа.

    -Специфичност наше установе којом руководим огледа се и у организацији и реализацији низа активности које подстичу сарадњу са локалном самоуправом и родитељима, као и промоцији васпитно – образовног рада у локалној заједници – напомиње директорка Скумпија.  Шта је то конкретно?

-Сваке године, у септембру, заједно са Црвеним крстом Пландиште, реализујемо  акцију под називом „За Ваш сигурнији корак“. „Дечју недељу“ обележавамо низом активности, али традиционално организујемо маскенбал под називом „Дечја машта може свашта“, који  је добро прихваћен од стране родитеља и локалне заједнице . Током месеца старих, излазимо у сусрет старијој популацији наше општине па им припремимо приредбу и пригодне поклоне. За Божићне празнике у васпитној групи у Барицама организује се приредба са обичајима карактеристичним за румунску националну мањину, божићне песме, румунска ношња приказана у неким деловима фолклора. У васпитној групи у Барицама деца се традиционално спремају за  „Марцишор“, симбол пролећа, који се прави од конца и других материјала. У васпитној групи у Јерменовцима посвећује се пажња националном идентитету, па се за божићне празнике припрема приредба са обичајима и песмама карактеристичним за мађарску националну мањину.Традиционално наша деца учествују на „Гушчаријади“, која се организује од стране локалне самоуправе , где деца имају изложбу ликовних радова и продуката направљених од природних материјала, као резултат радионице деце, родитеља и васпитача  – набраја бројне активности наша саговрница, посебно истичући изузетно добру сарадњу са локалном самоуправом општине Пландиште, која је „увек  спремна да размотри наше захтеве и изађе усусрет нашим потребама, како би се  све реализовало на обострано задовољство“.

Директорка Скумпија, такође, напомиње да „Срећно детињство“ успева да задовољи све потребе родитеља, јер има смештајне капацитете који су већи од потребних,  те из тог разлога листе чекања у Пландишту не постоје.

Боравак деце протиче у реализацији планираних активности. План активности је усклађен  са потребама и интересовањима деце, али и родитеља, веома је флексибилан, а креативним радом васпитача остварују се  сви планирани циљеви и задаци.

-Све је подређено целовитом развоју укупних потенцијала детета и напредовања у сваком од  аспеката потребних овом узрасту. Деца се радују пријатној средини у којој је остварен пријатељски однос како са васпитачима тако и са другарима. Деца уживају у пријатној атмосфери где се осећају задовољно и сигурно, где им се указује поштовање и поверење, где могу задовољити своје потребе за слободним кретањем и стваралачким истраживањем. Кроз дружење, игру, комуникацију деца опробавају сопствене способности и изграђују сараднички однос са другарима – истиче Лиа Скумпија, директорка ПУ „Срећно детињство“, додајући  да васпитно особље има одговарајућу стручну спрему и сваке године континуирано се усавршава на акредитованим семинарима према индивидуалним потребама, а све у циљу подизања компетенција.

С. Батало

(Старт 013)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.