АЛИБУНАР ИМА ШТА... Јадранка Ђапа Ђурђевић

За Старт 013 пише…

Јадранка Ђапа Ђурђевић, Служба за односе с јавношћу општине Алибунар

АЛИБУНАР КАО ТУРИСТИЧКИ БРЕНД, ЗАШТО ДА НЕ?

• Општина Алибунар заиста има много тога да понуди у туристичком смислу, од историјских прича, преко нетакнуте природе, па…

На само 60 км од Београда, између Панчева и Вршца, налази се Алибунар, варошица у срцу јужног Баната. Алибунар се одувек налазио на добром саобраћајном положају где се путеви укрштају, по чему је носио и име у прошлости, Крстурница. Кроз општину Алибунар пролази значајна међународна саобраћајница Е-94, Београд – Вршац – Темишвар, а са Румунијом постоји и железничка веза која спаја Београд и Темишвар, пролазећи кроз Алибунар.

Назив места Алибунар потиче из турског периода, када се звало Алијина вода. С обзиром на мноштво бунара, извора и чесми на овом поднебљу, за време Турака постојао је и тзв. Али-пашин бунар, по којем је место и добило име. И дан данас тај бунар постоји, у дворишту једне породичне куће, у Немањиној улици у Алибунару. Овај бунар представља изузетан туристички потенцијал, поткрепљен историјским чињеницама. Поред тога, Алибунар има још историјских догађаја који се могу лепо уклопити у туристичку понуду. Ова општина, изнедрила је многе важне људе, као што је прва српска лекарка Марија Прита, рођена у Селеушу, позната сликарка експресионизма Зора Петровић, која је рођена у Добрици, чувени Милош Црњански, који је у младости често боравио у Иланџи.

Када Алибунар посматрамо кроз призму туристичких потенцијала, поред доброг географског положаја, Алибунар поседује лепезу туристичке понуде коју треба афирмисати и добро пласирати. Недавно су између Владимировца и Алибунара изграђена два ветропарка белгијске компаније Еlicio, са укупно 25 ветрењача, висине 100 метара, које одузимају дах, дајући препознатљивост овом крају.  На уласку у насељено место Алибунар дочекује нас пешчана падина образована остацима Карпатских планина, којом се спушта друмски пут, што путнику који први пут посећује ово место пружа несвакидашњи доживљај уласка у долину у сред равнице.

Одлика општине Алибунар је њена мултикултуралност, у њој складно живе Срби, Румуни, Словаци и други народи, негујући свако своју културу и обичаје. У Јаношику, где живе искључиво Словаци, сваке године одржава се „Дан вишње“, када домаћице праве производе од овог воћа, које је синоним за Јаношик. У Локвама, где живе само Румуни, ове године одржан је концерт румунске музике и фолклора под називом „Spice de aur“, са тенденцијом да постане традиционалан.

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)