У СУСРЕТ КОРИСНИЦИМА... Биљана Јуначков

Пландиште

Биљана Јуначков, дирeкторка Народне библиотеке Пландиште

ИЗМЕЂУ ОСТАЛОГ, МАШТА МОЖЕ СВАШТА!

• Како је то са почетним фондом од 3000 књига, смештених у 50 квадрата, Народна библиотека израсла у респектабилну општинску културну институцију

Пре 21 годину, у просторији од само 50 метара квадратних, са оснивачким фондом од око (углавном поклоњених) 3000 књига, почела је са радом Народна библиотека Пландиште. Њена прва библиотекарка била је Марија Шипка Попадић, и захваљујући њој и њеном ентузијазму, убрзо, започињу разне акције и активности  с циљем да грађани Пландишта ову културну установу доживе као „своју“, као део властите, ненаметнуте културне потребе и личног доживљаја. „Поклон књига за библиотеку“, једна од првих акција, била је иницијална каписла да све то почне убрзано да се реализује. И то да се ова установа доживљава као део свакодневне духовне испуне, али и све већим бројем књига, било да је реч о белетристици или стручној литератури или, пак, делима најпознатијијих светских класика.

Данас, двадесет и једну годину после тих 50 квадрата и 3000 књига, Народна библиотека својом лепом и оригиналном фасадом одскаче од околине, а на површини од преко 140 метара квадратних (укључујући и огранак у Великој Греди) смештено је преко 28.000 књига, о којима брину два књижничара и два библиотекара. Једна од тих четири радника, сем послова библиотекара, обавља и послове директора Народна библиотеке. То је Биљана Јуначков, наша саговорница, која је недавно, на јунској седници Скупштине општине Пландиште, по пети пут именована  за директора ове културне установе ове јужнобанатске општине. Био је то само повод за наш разговор са њом, који је она одмах и љубазно прихватила, на чему јој, уз честитке на реизбору, посебно захваљујемо.

Шта за Старт 013, на почетку разговора, каже библиотекарка и директорка Биљана Јуначков?

-Упорним и систематским радом, за ових двадесетак година, Народна библиотека је полако, али сигурно, израстала у респектабилну општинску институцију културе, у најширем значењу те речи, а оно што бих на почетку посебно истакла, то је активност наше радионице „Машта може свашта“, у којој  деца основношколског узраста пишу стихове, цртају, певају, глуме, уче немачки језик. До сада је, напомиње директорка, одштампано шест збирки њихових песама, а сваке године караван, популарно назван „Караван дечје радионице“ обилази подручне школе на територији општине Пландиште, а био је и у Вршцу. Координатор те радионице је Марија Шипка Попадић,  библиотекарка наше библиотеке још од те 1997. године – напомиње директорка Јуначков.

Од директорке сазнајемо и да Народна библиотека остварује успешну сарадњу са свим релевантним институцијама са територије општине Пландиште, чије су активности компатибилне са оним што спада у редовну библиотечку активност, а то су, поред образовних и културних установа, и разне друге друштвене установе. Од њих, наша саговорница, са посебним задовољством истиче дугогодишњу сарадњу са Домом за душевно оболела лица у Старом Лецу, где је, како каже, „више од десет година функционисао тзв. „позајмни фонд“, када су књиге одношене у Дом и када су оне представљале део радне терапије корисника услуга Дома, све уз надзор радног терапеута и уз инструкције библиотекара из наше библиотеке“, а ту су и разни  пројекти, књиге достављане на кућне адресе инвалидских корисника, стручни рад са децом коју наставе прате по инклузивном образовном програму…

С. Батало

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.