Вршац

Изложба у ОШ „Паја Јовановић“ посвећена Светском дану Рома

КАД ИМАШ ДРУГА, ИМАШ СВЕ!

• Ми не обележавамо Дан Рома само један дан, јер се у нашој школи сваки дан негују пријатељство, толеранција и љубав према различитостима, истакла је Весна Брковић, директорка школе

Поводом Светског дана Рома, који се данас, 8. априла, обележава у целом свету, вршачка ОШ „Паја Јовановић“ организовала је пригодну и атрактивну  изложбу, коју  посетили су и представници локалне самоуправе Вршца.

„Овогодишњи слоган манифестације гласи „Кад имаш друга, имаш све!“. Ипак, ми не обележавамо Дан Рома само један дан, јер се у нашој школи сваки дан негују пријатељство, толеранција и љубав према различитостима, истакла је Весна Брковић, директорка ОШ „Паја Јовановић“.

Због пандемије неке радионице  на којима су ученици писали, цртали и говорили о пријатељству су се одржале у школи, а неке онлајн. На радионицама ученици су правили шаке на којима су исписивали поруке пријатељства, цртали на тему другарства, писали двојезичне поруке пријатељства и стављали их  у теглице да би оне дуже трајале. Свој допринос и значај овом датуму дали су и ученици који су код куће илустровали лектире које негују пријатељство, а направљен је ковчежић у којем ће се до следеће године чувати поруке пријатељства. Ковчежић ће имати и свог чувара, ученика код кога ће кључ бити до следеће године.

О томе шта све чини Град Вршац на пољу социјале инклузије Рома, говорила је Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа. Напомињући да је Град Вршац у протеклом периоду спроводио и спроводи бројне активности на побољшању положаја ромске популације, Маја Ристић Лажетић је говорила и о Локалном акционом плану за инклузију Рома и Ромкиња.

„Израдили смо Локални акциони план за инклузију Рома и Ромкиња, на основу  Споразума о сарадњи Града Вршца  и Сталне конференције градова и оштина. Формиран је Мобилни тим за инклузију Рома и Ромкиња који садржи прецизиране мере и активности на унапређењу квалитета живота ромског становништва у свим значајним областима живота – образовања, социјалне и здравствене заштите, запошљавања, уређења и легализација ромских насеља. Осим тога, у току је  реализација набавки  школског прибора за ученике ромске националности, књига и речника на ромског језику, пакета за негу породиља и новорођенчад и хигијенских пакета. Организоване су и обуке за различита занимања, што је дало заначајан допринос радном оспособљавању ромском становништва  и преузимању активне улоге на  на сопственом учешћу у подизању кавлитета живота. Само крајем прошле и почетком ове године у организацији Немачке организације за међународну  сарадњу  ГИЗ-а, Црвеног крста и Града Вршца подељено је укупно 1300 пакета помоћи кроз пакете хране и дезинфекционих средстава, социјално угроженом ромском становништву из подстандардних ромских насеља, истакла је Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа за социјална питања.

Треба истаћи и да у периоду пандемије, Мобилни тим континуирано спроводи мере за заштиту и  очувању здравља, путем информисања на терену кроз  разговоре, едукативне брошуре и пунктове. Организовани су вакцинални пунктови за помоћ у пријави за вакцинисање и информисању о важности и значају вакцинисања, као и значају и спровођењу хигијенско – заштитних мера. Пунктови се према утврђеном распореду постављају у градским насељима Мали рит и Балата, као и у  сеоским срединама.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.