НЕУМОРАН... Павел Хајко у свом атељеу

Ковачица

Изложба Павела Хајка у Галерији наивне уметности

ЕРОТИКА И ПЕТАО КАО СИМБОЛ ПЛОДНОСТИ

• Свеприсутним мотивом петла који се на његовим сликама свуда појављује, као и темом еротике, Хајко је успео да створи своју сликарску личну карту по којој је познат широм света

У Галерији наивне уметности у Ковачици, 15. маја је отворена  самостална изложба слика Павела Хајка, наивног сликара из Ковачице и дугогодишњег члана ове галерије. Иако је требало да буде  завршена 15. јуна, због великог интересовања, ова изложба је продужена до краја јуна, па ће тако сви који желе да виде, а још нису,  радове овог светски признатог уметника, за то имати додатну прилику.

Како нам је рекла Ана Жолнај Барца, директорка Галерије наивне уметности, повод за ову изложбу је обележавање 50 година уметничког рада Павела Хајка и 40 година његовог чланства у овој Галерији.

СИМБОЛ… једна од 97 слика изложених у Галерији наиве у Ковачици
  • На овој изложби се могу видети 97 слика Павела Хајка, од којих је девет урађено техником уље на дрвету, две слике уље на стаклу, док су остале рађене техником уља на платну. Поред ове изложбе, у поткровљу Галерије имамо и изложбу слика Михаља Поволног, и надамо се да ћемо, сада, када пандемија полако попушта, ускоро имати одрешене руке да организујемо још изложби, наравно када се за то створе услови – каже директорка Галерије Ана Жолнај Барца, установе културе која је недавно, другу годину заредом, проглажена за Етнобренд године по избору економског портала privredni.rs.

Павел Хајко је један од најзначајнијих савремених сликара ковачичке школе наиве, уметник, рођен 1952. године у Ковачици, у којој је завршио школовање и где и данас живи и ради. Сликањем се бави од 1973. године, када је његов таленат, још као ђака, приметио чувени Мартин Јонаш,  а од 1992. године се искључиво бави само сликарством.

Од 1981. је члан Галерије наивне уметности у Ковачици и до сада је излагао широм света, између осталог и у Светској банци у Њујорку, Народној банци у Београду. Његове слике данас красе бројне светске галерије које се баве наивном уметношћу. Његове сликарске технике су, поред уља на платну, и цртеж као и уље на дрвету и уље на стаклу, а од тема најбројније су портрети, пејсажи као и анималистички мотиви међу којима је најчешћи мотив петла као симбол плодности, богатства, буђења новог дана и продуховљења по којем је и познат у сликарском свету. Изградњом сопственог оригиналног стила се делимично издвојио од осталих ковачичких сликара наиве, а свеприсутним мотивом петла, који се на његовим сликама свуда појављује, као и темом еротике, Хајко је успео да створи своју сликарску личну карту по којој је познат у целом свету.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.