УВЕК У АКЦИЈИ.... Ивана Јованов и Бојан Љубеновић

На кафи са…

Ивана Јованов, директорка Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин

УЗ КЊИГЕ, РАЧУНАРЕ, ТЕЛЕВИЗОР, ТУ ЈЕ И КАФА И..

• Када навикнете публику на редовне програме, онда увек имате импозантан број посетилаца, а ми се увек трудимо да одговорима интересовањима публике, али и да наши програми буду динамични, различити, инвентивни, да увек буде за свакога по нешто – каже Ивана Јованов

Током прошле године у Библиотеци „Вук Караџић“ Ковин завршен је капитални пројекат, уређење таванског простора зграде и промена његове намене у дечје одељење, кутак за тинејџере и електронску читаоницу. Како нам је рекла Ивана Јованов, директорка ове културне установе, нови простор у поткровљу представља праву културну оазу која је опремљена дечјим књигама и модерним намештајем. Ту су и девет рачунара, два телевизора и две врсте интернета, а ускоро ће бити и апарати за кафу и чај.

– До сада смо ту организовали бројне књижевне сусрете, дечје радионице, трибине, а имали смо и стручни семинар за библиотекаре Јужнобанатског управног округа. Овај простор користе наши студенти, ученици основних и средњих школа. Посебно нам је драго што и просветни радници радо користе ово место како би одржали огледни час, обележили јубилеј неког значајног датума и на тај начин привукли децу да чешће посећују библиотеку. Користим прилику да се захвалим и Гете-институту, који се одазвао нашој молби и недавно донирао неколико књига и дидактичких материјала за професоре немачког језика – додаје наша саговорница и даље наводи да је некадашње дечје одељење у приземљу сада наменски преуређено у фонд за одрасле.

АМБИЈЕНТ ЗА… а посебно кад су деца у питању

– Сада нам за уређење остаје још средишња просторија, која је уједно и највећа а намера нам је да она буде реновирана следеће године. До краја ове године планирамо да преуредимо и улепшамо ограду око степеништа која води до поткровља, као и да за огранак библиотеке у Баваништу обезведимо додатне полице и сто са полицама за књиге. Прошле године додатно смо опремили огранак у Гају и започели преговоре са архитектом да се преуреди огранак библиотеке у Делиблату, док је у Мраморку уграђен нови котао. А осим набавке рачунара, купили смо и додатни велики штампач у боји којим уједно штампамо и наше плакате. Планирамо да купимо пројектор и додатне мердевине за библиотекаре – набраја директорка Јованов и као планове за наредни период наводи организовање још већег броја културних програма, едукација и наставка сарадње са разноразним институцијама, као и набавку нових наслова.

Разноврсним културно-едукативним, забавним садржајима ова установа покушава да привуче нову читалачку публику, али и да задржи своје редовне читаоце. На сајту библиотеке https://www.bibliotekakovin.rs/index.php доступни су сви подаци у вези са радом Библиотеке „Вук Караџић“, а преко њега сви заинтересовани се могу информисати о актуелностима, која је била најчитанија грађа у претходном месецу као и које су препоруке за читање а ту је посебан одељак – дигитална библиотека.

– Када навикнете публику на редовне програме, онда увек имате импозантан број посетилаца. Трудимо се да задовољимо и одговорима интересовањима публике, али и да наши програми буду динамични, различити, инвентивни, да увек буде за свакога по нешто. Споменућу дружење са познатим српским новинаром Петром Пецом Поповићем. Ово књижевно-музичко вече оборило је рекорд по броју посетилаца, с обзиром на то да је у библиотеци било близу 100 људи који су се окупили да поздраве чувену легенду, али и чују пијанисткињу и певачицу раскошног гласа Невену Бранковић.

НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ ВЕЧЕ… са промоције књиге Петра Пеце Поповића

Дивно вече приредила нам је и проф. др Сања Домазет са својом новом књигом „На кафи код Шекспира“, док нас је Бојан Љубеновић засмејавао својим афоризмима и одушевио последњом књигом. Велика посећеност била је и током промоција књига Горана Петровића. Од дечјих писаца издвојила бих Уроша Петровића, Дејана Алексића, Јасминку Петровић, који су нашим ученицима приредили незаборавно дружење.

Обележили смо и Светски дан поезије са звездом серије „Игра судбине“ Стеваном Пиалеом и његовом колегиницом Јеленом Пузић. Осим промоција, реализовали смо и трибине, радионице… – наводи наша саговорница и додаје да се библиотека тренутно договора са школама око Дечје недеље“, за када су, порeд ученика из Албаније, планиране и посете аниматорке Бојане Ступар, која ће се дружити са децом у Гају и Бојана Љубеновића који ће промовисати дечје књиге у Баваништу.

Овим путем позивам грађане Ковина да посете библиотеку, осете мир и пријатну атмосферу у нашем новом простору. Све наредне активности биће објављене на нашем сајту и фб страници. Подсећам, да је чланарина бесплатна за све кориснике, а библиотека је отворена сваког радног дана од 7 до 19 часова – каже на крају разговора за Старт 013, Ивана Јованов, директорка Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин.

Шта рећи за крај с наше стране, шта друго осим: све похвале за све оно што смо чули, заиста! И видели!

(Старт 013)