ТО СЕ ЗОВЕ ЉУБАВ... Данијела Вујичић и њен брат Ник

Наша саговорница

Данијела Вујичић, чланица Општинског већа општине Бела Црква

ОНО ШТО ЖЕНЕ РАДЕ ТО ОСТАВЉА ТРАГА

• У Општини Бела Црква данас функционише девет удружења жена која у свом свакодневном раду и активностима увек имају сву потребну помоћ и подршку локалне самоуправе

Бела Црква је једна од мањих општина у јужном Банату и красе је надалеко позната језера, реке и богат природни потенцијал. Такође, Бела Црква је многонациионална средина и са поносом, као њен грађанин, могу рећи да се код нас поштује традиције, вера и обичаји свих нација подједнако, каже Данијела Вујичић, чланица Општинског већа Беле Цркве и координаторка задужена за подршку удружењима жена са територији ове јужнобанатске општине.

– Исто је и са родном равноправности, жене су сваким даном све заступљеније у свим сегментима друштва у нашој општини. То најбоље показује и чињеница да је, по први пут од оснивања Беле Цркве, данас имамо жену председницу општине, Виолету Симић. Са поносом могу рећи да она ту функцију обавља врло марљиво и успешно. Лично, али и као чланица Општинског већа, сматрам да се у нашој општини пуно ради на оснаживању и осамостаљењу жена, како у граду тако и на селу – напомиње наша саговорница и додаје да у Општини Бела Црква данас функционише девет удружења жена. Како каже, нека су раније а нека скорије формирана, али сва она окупљају како старије тако и млађе чланице. Као и свуда тако и у овој јужнобанатској општини удружења жена у свом свакодневном раду наилазе на разне проблеме.

– Сви се ми за трудимо да те проблеме решавамо заједно и у ходу. Посебно смо поносни смо на све жене, чланице наших удружења, на њихов рад и труд да се очувају наши обичаји и традиција, а уједно и да се оснажи место жене у нашем друштву. Ова удружења жена организују бројне манифестације као што су „Крофнијада, „Погачијада, Михољски дани села и многе друге. На свим овим манифестацијама присутна су наша удружења, а увек имамо и госте из удружења жена из разних места, као што и наша удружења гостују на разним сличним манифестацијама која се одржавају широм Војводине.

Већница Данијела Вујичић наводи да локална самоуправа доста помаже рад свих удружења у Белој Цркви. Како она каже, на годишњем нивоу ова удружења добијају одређена средства што практично значи да имају фину потпору од стране локалне самоуправе.

– Приликом организације свих манифестација све оно што је потребно да би се оне успеле успешно одржати, а сама удружења нису у могућности да то испрате, како финансијски тако и технички, локална самоуправа је увек ту као подршка и помоћ. Слободно могу рећи да се у задњих пар година пуно урадило по питању оснаживања жена и родној равноправности у нашој општини. Поносна сам на то као жена, као чланица Општинског већа и координаторка удружења жена за јужни Банат. Трудићемо се и радити да то буде још боље и наравно, сигурна сам да ће тако и бити јер жене све што раде, раде врло добро и успешно – истиче Данијела Вујичић, иначе, сестра Аустралијанца Ника Вујичића, светски познатог мотивационог говорника, који је тренутно у посети Србији и свом родном крају.

(Старт 013)