УВЕК НЕШТО НОВО... Ивана Јованов

На кафи са…

Ивана Јованов, директорка Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин

А ТЕК КАД ТАВАН ПОСТАНЕ ОДЕЉЕЊЕ…

•  До краја године би требало да буду готови радови на уређењу таванског простора зграде Библиотеке „Вук Караџић“ што ће овој установи омогућити реализацију бројних занимљивих и садржајних програма за своје чланове и посетиоце

Библиотека „Вук Караџић“ је једна од установа културе Општине Ковин која данас, поред Ковина, своја одељења има у свих седам насељених места ковинске општине. Са књижним фондом од преко 100 хиљада јединица и око две хиљаде чланова, једна је од већих библиотека у јужнобанатском региону, а свој свакодневни рад са грађанима обавља кроз одељење за одрасле, одељење за децу, завичајни фонд и читаоницу. Ускоро ће, поред нових просторија, ковинска Библиотека добити и нова одељења и то кутак за тинејџере, као и електронску читаоницу, најављује Ивана Јованов, директорка Библиотеке „Вук Караџић“. Како каже некадашња новинарка, а сада дама која води ковинску библиотеку, нови простор ће омогућити да ова установа својим читаоцима као и широј публици пружи нове, квалитетне садржаје:

– Када сам ступила на место директора, оно што ме је сачекало, а што бих издвојила као значајан проблем, јесу радови на поткровљу зграде Библиотеке. То је пројекат уређења таванског простора зграде и промена његове намене после чије реализације ћемо добити нов простор у којем ће бити смештено дечје одељење, као и кутак за тинејџере и уопште, простор који ћемо моћи користити за организовање различитих програма, радионица, трибина, књижевних вечери. Вредност овог пројекта, за који очекујемо да ће бити завршен до краја године, износи три милиона и 25 хиљада динара што су средства обезбеђена из општинског буџета. Захваљујући одличној сарадњи са Општином Ковин, добили смо додатних милион динара да завршимо овај пројекат – наводи наша саговорница и даље каже да је овај новац намењен за набавку противпожарне заштите и расвете, као и постављање громобрана, а како би овај нови простор Библиотеке могао добити употребну дозволу.

Оно што је до сада урађено је да је набављен намештај, постављене су полице за будуће дечје одељење и тренутно се ради на постављању расвете. Како каже директорка Иванов, очекује се да би до краја године читаоци Библиотеке коначно могли да почну да користе нове просторије које, ваља напоменути, нису нимало за потцењивањ, напротив, пошто ће уређењем таванског простора Библиотека добити нових 270 квадрата новог простора.

ПОТКРОВЉЕ… ускоро место за и за највеће пробираче

А како каже наша саговорница, у плану је и уређење дворишта Библиотеке како би се и ван зграде добио нов уређен простор који би се такође могао користити за реализацију бројних програма ове установе.

– У плану нам је да избетонирамо и уредимо двориште и новим плочицама уредимо терасу приземља наше зграде. Како је због опште ситуације дошло до поскупљења свега, ове радове ћемо морати да оставимо за следећу годину, баш као и планове за уређење просторије у којој се тренутно налази наше Дечје одељење – објашњава директорка Јованов и напомиње да су током ове године реконструисана двоја врата Библиотеке као и да ће планирани радови на замени комплетне столарије зграде ове културне установе, која је иначе веома стара, такође морати сачекати следећу годину.

А СПОЉА… кад буду завршени приоритети, следи и…

– Од недавно реализованих програма, морам поменути промоцију књиге „Азрини сведоци“ у организацији уреднице Јасминке Митрић. Промоција ове књиге је била одржана средином септембра и тада смо имали прилику да угостимо легендарног бубњара Азре Бориса Леинера, који је говорио о овој књизи коју чини стотину и једна прича о овом бенду из пера њених фанова, а које је он сам прикупио. Морам напоменути да је то био веома посећен програм који је привукао доста људи, који иначе нису наша редовна публика, што је за нас био посебан успех – каже директорка Јованов, која даље каже да је вредно поменути и Смотру археолошког филма која је одржана почетком месеца и која је реализована у сарадњи са Народним музејом Србије, додајући да је током ове манифестације публика имала прилику да види шест занимљивих филмова са темом археологије, а поред ове манифестације, недавно је Библиотека организовала и вече дружења са Панчевцем Немањом Ротаром, а поводом 30. годишњице смрти Мике Антића, иначе, његовог блиског рођака.

А ПОЧЕЛО ЈЕ…
Библиотека „Вук Караџић“ Ковин званично је основана 1995. године одлуком Скупштине општине Ковин, али је и пре тога, у овом или оној форми, ова установа културе функционисала. Њени корени се свакако могу наћи у бројним читаоницама, и оним црквеним и оним школским, а које су у Ковину и околним местима постојале од почетка 19. века. Значајан корак у историји ове установе је свакако период после Другог светског рата, када је кроз Културно-просветну заједницу коначно формирана Градска библиотека која је радила у Задружном дому. Оснивањем Културног центра Ковин 1966. године Градска библиотека прераста у Општинску – Матичну библиотеку Културног центра, а већ 30. марта следеће године се доноси извештај о обједињавању књижног фонда са територије целе Општине Ковин. Одлука о оснивању Библиотеке донета је тачно 28 година касније, па се зато 30. март узима за дан оснивања ове установе и данас се обележава као Дан библиотеке.

У сарадњи са Предшколском установом, а поводом Светског дана књиге, Библиотека „Вук Караџић“ је недавно реализовала и радионице са предшколцима, који су имали задатак да направе књигу, а како су то урадили имаће прилику да провере за неколико година када ће, као старија деца, моћи да виде како су решили овај задатак као малишани.

Наша љубазна саговорница додаје да ће и ове године, поводом Дечје недеље, ова установа организовати свечану поделу чланских карата првацима из ковинских основних школа и подсећа да је овим поводом планиран још и сусрет деце са неким књижевником што је још увек само план који би требало реализовати.

Од онога што у наредном периоду очекује ову установу културе јесте учешће на предстојећем Сајму књига, што ће бити прилика да се остваре важни контакти како би се могли позвати други на сарадњу са Библиотеком.

– Ова година је значајна и за наш огранак у Гају, који обележава 150 година од оснивања читаонице у овом месту, па нам је у плану да манифестацијама обележимо овај значајан јубилеј. Оно у чему тренутно учествујемо јесте пројекат „У оку уметника“ чији је циљ умрежавање и повезивање библиотека и локалних ликовних уметника. Иза идеје за овај пројекат стоји Синиша Голубовић, из алексиначке библиотеке, чија замисао је да локални уметници направе уметничку слику сваке од библиотека које учествују које ће се прво приказати кроз дигиталну изложбу, а касније и кроз физичку изложбу која би била приказивана у галеријама библиотека која учествују у реализацији пројекта. Ми смо ангажовали ковинског ликовног уметника Сашу Атанацковића, који је већ насликао нашу библиотеку – наводи директорка, изражавајући захвалност добрим људима који су само током прошле године овој установи поклонили преко 950 књига, чиме су обогатили њен књижни фонд. Најновији пример за овакав несебичан гест је гест Дејана Мијаљева, Ковинца, који данас живи у Белгији, а који је овој установи поклонио око 300 наслова.

– Овај вредан поклон обогатио је фонд наше установе јер смо добили велики број драгоцених наслова за децу и одрасле – рекла је овим поводом Ивана Јованов, директорка Библиотеке „Вук Караџић“ из Ковина, на завршетку нашег сусрета „на кафи“, уз неизоставни симпатични и речити осмех који нас је пратио од почетка до краја нашег „кафенисања“.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.