ОЧУВАТИ ИДЕНТИТЕТ... Душанка Петрак

Једно питање – један одговор

Душанка Петрак, носилац прве предате листе на изборима за Национални савет словачке националне мањине

И НАСЛЕЂЕ И ИДЕНТИТЕТ И БУДУЋНОСТ

 Национални савет треба да се стара о нашем наслеђу, традицији и створи снажне темеље за будућност словачке националне заједнице – каже, за Старт 013, Душанка Петрак, прва на изборној листи „Skupina voličov Aj dedičstvo aj budúcnosť – Slováci!

Тачно два месеца пре него што ће се одржати избори, Група грађана „И наслеђе и будућност – Словаци!“ (Skupina voličov Aj dedičstvo aj budúcnosť – Slováci!) поднела је изборну листу са 29 кандидата за чланове Националног савета словачке националне мањине за непосредне изборе расписане за 13. новембар 2022. године.

Прва на листи и њен носилац је Душанка Петрак, актуелна директорка Центра за социјални рад Ковачица.

Након што је листа верификована од стране Републичке изборне комисије, за Душанку Петрак имали смо само једно питање: Који су то најважнији циљеви Групе грађана „И наслеђе и будућност – Словаци!

Ево њеног одговора:

-За изборну листу кандидата за Национални савет словачке националне мањине подршку нам је пружило више од 1000 грађана.

Републичка изборна комисија прихватила је листу 15. септембра, а гласачи ће моћи да нас подрже заокруживањем броја 1, с обзиром на чињеницу да смо листу кандидата предали први!

На нашој изборној листи налазе се кандидати из девет насељених места и градова из Јужног Баната у којима живе Словаци а то су: Ковачица, Падина, Зрењанин, Арадац, Бело Блато, Хајдучица, Јаношик, Војловица и Јерменовци.

ПРВИ… Душанка Петрак (у средини) непосредно пре предаје листе са потписима подршке преко хиљаду грађана

Наши циљеви су недвосмислени и јасни. Рад Националног савета Словака треба да буде у спрези са грађанима, у чијем најбољем интересу чланови Савета морају да раде, јер Савет је један од најважнијих начина да се реч бирача преточи у практичну примену путем институционалних оквира.

На овај начин, Национални савет треба да се стара о нашем наслеђу, традицији и створи снажне темеље за будућност словачке националне заједнице.

Такође, сматрамо да рад Националног савета мора да буде транспарентан и партнерски са заједницом коју представља и заступа. Савет треба да адекватно и благовремено одговори на конкретне потребе сваког места у којем живе Словаци, сваке школе где се учи на словачком, као и сваког удружења које се стара о унапређењу грађанског активизма у области очувања словачке народне баштине.

Поред микро циљева у свим областима деловања Савета, наш примарни и главни циљ је да се деловањем Савета и његовом подршком обезбеди очување нашег наслеђа, традиције и културе, а тиме и идентитета, и да на тим темељима градимо своју будућност проткану традицијом коју смо сачували већ више од 200 година – каже за Старт 013 Душанка Петрак, прва на листи „Skupina voličov Aj dedičstvo aj budúcnosť – Slováci!“ на предстојећим изборима за чланове Националног савета словачке националне мањине, који ће бити одржани 13. новембра 2022. године.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.