ЈЕДАН ОД ПРОЈЕКАТА... Тања Бубесков

Ковачица

Тања Бубесков, начелница Одељења за друштвене делатности Општине Ковачица

КУЋА СА ПОСЕБНИМ АКТИВНОСТИМА

• Корисници Дневног боравка имају различите активности и кретивне радионице које имају за задатак да развијају машту, моторичке способности, креативност, али и самопоуздање

Тању Бубесков, начелницу Одељења з друштвене делатности Општине Ковачица, питали смо како функционише услуга Дневног боравка, која је финанасирана кроз ИПА програм и функционише при Центру за социјални рад, али и како види општину Ковачица у наредних пет година        

    • Општина Ковачица пружа услугу Дневног боравка путем Центра за социјални рад. Како је настала идеја о овој услузи и како се она релизује?

    –Општина Ковачица је на име европског пројекта „Побољшање услуга социјалне заштите особа са инвалидитетом у Ковачици“, из ИПА програма добила средства на две године за адаптацију простора за младе особе са посебним потребама, сметњама у развоју  од 25 до 30 година старости. Кућа Дневног боравка, која се налази у Ковачици, а функционише при Центру за социјални рад, адаптирана је по стандардима који одговарају крајњим корисницима. Потреба за оваквим пројектом јавила се на иницијативу грађана, заправо родитеља којима је помоћ потребна, а младим људима биле су потребне одговарајуће активности које би одржавале њихове моторичке способности, а и развијале, колико је то могуће.

     • Које садржаје корисници Дневног боравка имају?

     –Корисници Дневног боравка имају различите активности и кретивне радионице које имају за задатак да развијају машту, моторичке способности, креативност, али и самопоуздање. Са стручним лицима корисници стичу нова знања и вештине, а поред активности у самом боравку, умеју и да прошетају, па је организована била и посета Галерији наивне уметности. Међу кретивним радионицама, нашле су се оне чије су теме биле прављење пасоша, лутака од вуне, прављење чупаваца, вајање. Поред забавног, радинице имају и едукативни карактер, па је једна од њих била посвећена и воћу и поврћу и теми зашто је оно добро за здравље.

    • Привреда и Општина заједно јачају једно друштво, изјавио је председник Гарашевић једном приликом. Колико Општина издваја за ову услугу и шта је оно чиме се још Дневни боравак може похвалити?

-Општина Ковачица је ове године издвојила око 5.300.000 динара за трошкове одржавања Дневног боравка. Међутим, оно што је важно је што је и након двогодишњег трајања пројекта остала подршка осетљивим друштвеним групама, попут корисника Дневног боравка, а то је уједно и подршка њиховим породицама. О важности једног оваквог објекта сведочи и то да је једна наша велика компанија донирала аутомобил за потребе дневног боравка.

     • Како видите општину Ковачица у наредних пет година?

   *Надам се да ћемо повећати давања за новорођене бебе, у смислу да ћемо имати још већи број родитеља и већи број деце у нашој општини, јер као што је то и наш председник Општине  Милан Гарашевић истакао једном приликом, деца су будућност, а Општина Ковачица и сва улагања су залог који остављамо њима.

Н. Б. Г.