А СА ДОЛОВКАМА... и њихови специјалитети, па и банатска штрудла

Долово

И НА ВРБИЦУ ДОЛОВО ЈЕ ПОЕЗИЈА

• Протекле суботе у Долову, у оквиру програма „Идеје које покрећу промене“, одржана је песничка колонија „Долово је поезија“, која је разноврсним и садржајним програмом још једном потврдила богатство доловачког културног идентитета

У организацији неформалне групе „Песници Долова“, а уз подршку Локалне фондације Панчева кроз програм „Идеје које покрећу промене“, у Долову је протекле суботе, на Врбицу, одржана песничка колонија под називом „Долово је поезија“.

Песничкој колонији претходио је низ књижевних радионица са децом из Основне школе „Аксентије Максимовић“ Долово, која су се на овај начин упознала са светом поезије и различитим приступима стваралаштву у овој врсти уметности.

Деца су у оквиру радионица имала прилике и да се сама окушају у писању песама. Тема је била слободна, па је свако дете дало неко своје виђење, како се може изражавати у стиховима.

Оно што је карактеристично за ову песничку колонију је окупљање aфирмисаних песника и деце која су путем недавних радионица стекла представу о писању песама, па је ово била прилика да се деца друже са својим искуснијим колегама и слушају њихова казивања, како би додатно стекла нова песничка искуства.

ТРАДИЦИЈА… а са традицијом и деца, јер она ће наставити вез

Уводни скуп, у оквиру песничке колоније, одржан је у просторијама Удружења жена „Доловке“ у Дому културе, где су представници неформалне групе „Песници Долова“ поздравили окупљене и најавили програм у наставку дана. Програм је подразумевао обилазак знаменитих места у Долову, која ће окупљеним песницима послужити као инспирација за писање песама, које ће се потом наћи у зборнику, чије се издавање и промоција очекује крајем маја ове године.

На улазу у просторије „Доловки“, које су украшене живописним везеним радовима, госте је дочекао пар играча из фолклорног ансамбла КУД-а „Банатски вез“ Долово у ношњама и са погачом у духу традиције нашег народа.

Доловке“ су припремиле специјалитет по ком су препознатљиве – банатску штрудлу. Удружење ликовних уметника „Васица“ из Долова представило је слике са етно-реалистичним мотивима. На овај начин гостима песницима, представила су се локална удружења из Долова са својим особеностима, како би и то био део инспирације за писање песама у склопу песничке колоније.

Након обиласка све четири цркве и других доловачких културних особености и специјалитета, програм се завршио казивањем стихова и кратких прича у Дому културе, а уз дегустацију вина Удружења виноградара и винара „Свети Трифун“ Долово.

На крају, са великим задовољством гостију и домаћина, изражена је нада да ће до сличног дружења доћи и наредне године.

(Фото: ДК Долово)