ЈЕДНА ОД АКЦИЈА... корисно за дрво, лепше за пролазнике

Разговор с поводом

Еленка Хањик, председница Удружења жена “Падина”

УВЕК У АКЦИЈИ ЗА НАШУ ПАДИНУ

• Удружење жена “Падина” је и ове године реализовало већ традиционалну акцију пролећног уређења центра Падине и сеоског парка, а током ове летње сезоне чланице овог удружења ће наставити са новим акцијама на уређењу свог места

И овог пролећа, као и претходних година, Удружење жена “Падина” реализовало је акцију уређења Падине, тачније, центра села и сеоског парка. Како нам је рекла Еленка Хањик, председница овог удружења, ово је већ традиционална акција коју ово удружење радовно организује, пошто је то била и прва акција након његовог поновног покретања, 2003. године.

  • Од обнављања рада нашег удружења, прва акција нам је била уређење парка и тако је остало током ових 20 година рада. Током целе године бавимо се уређењем нашег села, али сваког пролећа обавезно спроводимо акцију уређења парка, у оквиру чега кречимо дрвеће, плевимо, фарбамо клупе и дечје игралиште. Наравно, током лета ћемо сигурно наставити са уређењем села и завршити све оно што до сада нисмо урадили – напомиње наша саговорница и додаје да се ова акција током година увек реализовала у сарадњи са Саветом Месне заједнице Падина, а да је претходних пар година ова акција удружења добила и подршку локалног јавно-комуналног предузећа. Како прва дама “Падинки” каже, ово предузеће набавља све што је потребно за акцију, креч, фарбе и све друго што је потребно, а чланице удружења су ту да уложе свој рад и своје руке. Оваква акција није ништа необично за “Падинке” пошто у самом статуту удружења стоји да су овакве акције еколошког карактера обавеза удружења, додаје наша саговорница.
ШТА ДАЉЕ… договор пред наставак новог посла
  • У овој акцији увек учествују чланице нашег удружења, а ове године смо имале и помоћ директора локалног јавно-комуналног предузећа,  који је све време био са нама и помагао нам. Ми, као чланице Удружења жена “Падина”  увек смо спремне за акцију, као и да помогнемо, посебно када је у питању уређење нашег села – каже председница Хањик и наводи да је њено удружење ове године реализовало још једну акцију – акцију уређења Етно дома, у којем су смештене просторије удружења. Како она каже, ове просторије су власништво Евангелистичке цркве, али их је Удружење добило на коришћење тако да се чланице радовно баве одржавањем ових просторија, као и омогућавањем туристима да „завире“ у ово што овај Дом крије, а то је једном речју традиција Падине, разни експонати и ручни радови чланица овог удружења.

Оно што наша саговорница није могла да не помене је и то да ове године Удружење жена “Падина” обележава два значајна јубилеја, први је, стотину година од оснивања првог удружења жена у Падини, а други је, 20. годишњица обнављања рада овог удружења.

ПАУЗА… време је и за кафицу
  • Прво женско удружење у Падини основано је октобра 1923. године и са прекидима је радило до почетка деведесетих година прошлог века када је престало са радом, тако да ове године обележавамо сто година од оснивања удружења. Са друге стране, рад удружења смо поново покренули 2003. године тако да ћемо у августу, у оквиру манифестације “Дани Падине” обележити ова два значајна датума – каже за Старт 013 Еленка Хањик, председница Удружења жена “Падина” и додаје да ће у оквиру ове прославе “Падинке” организовати изложбу, “Тортијаду” као и свечану прославу ова два важна јубилеја удружења.

                                                                                                                                (Старт 013)