ТИМСКИ ДО УСПЕХА... Илија Блануша

Бела Црква

Илија Блануша, директор Центра за културу „Бела Црква“

НАЈСТАРИЈИ КАРНЕВАЛ, ПАРК, МУЗЕЈ…

• Белоцрквански карневал, манифестација иза које стоји Центар за културу „Бела Црква“,  ове године привукао је највише гостију у последњих неколико година

Сваке године, јун у Белој Цркви обележен је одржавањем Белоцркванског  карневала, најстарије такве манифестације у Србији, иза које стоји једна од установа културе овог банатског градића, Центар за културу, са чијим директором Илијом Бланушом смо, у башти једног кафића у Панчеву,  разговарали о актуелним културним дешавањима у Белој Цркви, раду  Центра, о тек завршеном карневалу, мажореткињама, културним дешавањима…

– Ове године имали смо највећи број посетилаца у последњих неколико година, упркос  временским приликама које су се, на срећу, већ за викенд поправиле, тако да је град у суботу када се одржавала поворка био препун. Немамо званичне податке, али рекао бих да је било око седам до осам хиљада људи, док је у самој поворци било скоро хиљаду учесника међу којима су били наши гости из Македоније, Румуније, Мађарске, Словеније, Црне Горе, Чешке, Италије као и карневалске групе из других градова Србије – каже за наш лист директор Блануша и напомиње да је задовољан како је ова манифестација, која има 190 година дугу традицију, ове године реализована и маркетиншки испраћена. Он додаје да од пре две  године званичан назив ове манифестације није Карневал цвећа, пошто се истраживањем историје Карневала дошло до закључка да то име није оправдано, пошто цвеће није мотив карневала, већ су то алегоријска возила по којима је Белоцрквански карневал јединствен. Блануша каже да је ове године било и оних карневалских група чије је учешће на манифестацији морало бити одбијено, а понајвише зато што овај градић нема довољних смештајних капацитета, као и да је, као и све сличне манифестације, ограничен својим буџетом.

– Ове године буџет нам је био око седам милиона динара укључујући ту сва средства добијена од Општине, Покрајине и Републике, као и наших спонзора, од чега је око два милиона динара потрошено на саму поворку, односно на возила. За реализацију овогодишњег карневала добили смо похвале од Федерације европских карневалских градова, а за подршку коју је пружио манифестацији ове године плакету Федерације је добио и председник Општине Бела Црква Дарко Богосављевић– каже Блануша и додаје да је локална самоуправа плакету за своје учешће у организацији Карневала добила и прошле године. Таква сарадња са локалним властима је оно на чему инсистира Федерација европских карневалских градова, објашњава он, наглашавајући да организаторима Карневала много значи та сарадња са општинским властима баш зато што се она не завршава само пружањем финансијске подршке, већ подразумева и њихов активнији приступ и укључивање локалних власти у сваки корак у реализацији ове манифестације.

Са друге стране, Карневал је само једна од манифестација иза чије реализације стоји Центар за културу Беле Цркве. Директор ове установе културе каже да се она бави свим културним активностима од значаја за општину Бела Црква, почев од Богојављања на реци Нери и Карневала, па до манифестација попут “Лепоте различитости”, која приказује рад хорова и културно-уметничких друштава или смотре фолклора, у Кусићу: – Поред тога, бавимо се и нашим редовним, свакодневним активностима, организацијом трибина, концерата, у Градској галерији организујемо занимљиве изложбе. Тренутно је у току изложба радова карикатуристе и илустратора Александра Влаховића, а у плану нам је и изложба фотографија нашег познатог фотографа Томислава Петернека, који је чест гост нашег града и са којим имамо у плану да ову успешну сарадњу продубимо. Оно што нас ускоро очекује јесте и изложба фотографија Панчевца Милана Живковића, насталих на Карневалу, што ће за Белоцркване посебно бити интересантно – најављује Блануша и додаје да Центар редовно организује и биоскопске и позоришне представе, посебно током лета када у Белој Цркви има доста туриста.

У оквиру Центра за културу ради и “Нај театар”, још један од културних брендова Беле Цркве, позориште које је прошле године имало четири премијере, од чега су две представе биле за децу. Наш саговорник каже да се по питању позоришта много ради на повезивању и сарадњи са другим сличним установама културе у другим општинама и градовима, посебно суседним, како би грађани Беле Цркве добили прилику да виде неке друге представе, а да истовремено представе “Нај театра” нађу свој пут до публике у другим срединама. Поред позоришта, ту је и Хор “Bella musica”, као и КУД “Банаћанка”, али и мажореткиње које својим радом и програмима Центру за културу доносе и бројна признања.

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

И. Владан

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“

суфинансира Општина Бела Црква