ОЖИВЉАВАЊЕ ПРИВРЕДЕ... Дарко Богосављевић

Интервју

Дарко Богосављевић, председник Општине Бела Црква

ДА МЛАДИ ОСТАНУ У ОВОЈ НАШОЈ ВАРОШИ

• Створен је амбијент у којем потенцијални инвеститори могу да раде и отварају нова радна места
• Изузетна сарадња са општинама из Румуније на пројектима прекограничне сарадње и повлачења средстава из претприступних фондова ЕУ
• Завршене су три фазе изградње саобраћајница, тротоара и паркинг места, а изградња канализационе мреже приводи се крају

За председника Општине Бела Црква први пут је изабран јануара 2016, на ванредној седници тадашњег сазива Скупштине општине. После априлских избора и убедљиве победе напредњака, поново је изабран за првог човека ове јужнобанатске вароши, сада на првој конститутивној седници новог сазива Скупштине општине, маја 2016. године.

Наш саговорник  је Дарко Богосављевић, председник Општине Бела Црква.

• За ово време, од када сте председник Општине, шта је то што бисте окарактерисали као најтежи део посла?

– Најважнији и уједно најтежи део посла у варошици у којој су, несрећно изведеном приватизацијом,  давно затворене фабрике, свакако је оживљавање привредних активности и ново запошљавање.

• У односу на стање какво сте затекли, које бисте промене до сада истакли као најзначајније за грађане?

-Запослено је 200 становника општине, створен је амбијент у којем потенцијални инвеститори могу да раде и отварају нова радна места. Географски положај општине омогућио је изузетну сарадњу са општинама из Румуније на пројектима прекограничне сарадње и повлачења средстава из претприступних фондова ЕУ. У току је рализација пројекта „Чувари традиције“ у оквиру којег је инвестициона компонента била комплетна реконструкција и опремање Дома културе у Кусићу, а акценат културна размена и унапређење сарадње. На истом ИПА позиву у оквиру компоненте економски развој, одобрен нам је и пројекат „Изградња мреже пијаца у прекограничном региону Оравица – Бела Црква“ којим је обезбеђена изградња савремене затворене пијаце на 1978 м2 бруто површине. Пројекат је вредан 953.820.000 евра, а знатно ће побољшати снабдевање становништва и туриста хигијенско-санитарно исправним намирницама.

    • Шта је све урађено на плану инфраструктурног сређивања општине?

-Финансирањем и суфинансирањем пројеката, праве се први кораци ка оживљавању привредних активности, а када тај циљ будемо остварили стаћемо чврсто на ноге и поставити темељ за бржи развој општине. Држава највише помаже локални развој, имамо одличну сарадњу и очекујемо да се она настави како би наша општина даље напредовала. Индустријска зона ће, уколико све буде ишло по плану, бити завршена за мање од годину дана. Радови су почели крајем 2016. године и мислим да можемо да будемо задовољни њиховом динамиком. Од укупно 138,5 милона динара од виших нивоа власти обезбеђено је чак 98 милиона. Један од заинтересованих инвеститора, „BRIDGE SRB“, производњу обуће започео је септембра прошле године у закупљеном простору, а фабрику ће градити ове јесени у индустријској зони. За сада је у овој фабрици запослено 200 Белоцрквана.

За нашу општину је веома важно и специфично то да имамо изузетно добру сарадњу са Републиком Чешком, која је преко Чешке развојне агенције и Амбасаде Чешке Републике реализовала бројне пројекте и то не само у областима значајним за чешку националну заједницу, већ за све становнике, као што је ревитализација изворишта у Стражи, изградња канализационе мреже у Крушчици и балон сале у истом селу.

     • Шта је до сада урађено на плану привлачења инвеститора?

-Прво смо урадили измену ПГР као законског основа за уређење индустријске зоне која се простире на 14 хектара. Завршене су три фазе изградње саобраћајница, тротоара и паркинг места, изградња канализационе мреже приводи се крају. Обезбеђена су средства за комплетно осветљење, ових дана нас очекује избор извођача радова на овом послу. Радимо и на довођењу гаса од изворишта „Тилва“ до крајњих корисника.

• Који бисте проблем грађана Беле Цркве истакли као најприориотетнији за најпрече решавање?

-Велики је број незапослених, па је свакако приоритет отварање нових радних места. Једино тако ћемо младима омогућити да остану у нашој варошици и дају допринос њеном развоју у сваком смислу те речи.

Уређење и комунално опремање инфраструктуре, реконструкција и надоградња водоводне и канализационе мреже и израда пројектно – техничке документације, такође, спадају у приоритетне послове.

С. Батало

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“

суфинансира Општина Бела Црква